Život so závislým

Príspevok v téme: Život so závislým
peta088

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s niekym, čo má skúsenosti s partnerovou závislosťou. Chodíme spolu už 3 a pol roka a za posledný rok som zistila, že priateľ užíval drogy a je závislý na alkohole. S drogami už úplne skončil a snaží sa aj úplne prestať piť, nakoľko má z toho zdravotné problémy a poškodenú pečeň. Sama vidím, ako sa snaží, že má snahu zmeniť svoj život a poprosil ma, aby som na to všetko zabudla, že ho to mrzí. Poprosil ma, aby som mu to nepripomínala, lebo sa chce zmeniť. Bol to príšerný rok aj pre mňa, pretože mi tým veľmi ublížil. Snažím sa mu to nepripomínať, ale stále sa mi snívajú zlé sny a proste neviem ako sa pohnúť ďalej. Stále mi to niečo pripomenie a neviem na to zabudnúť. Stále mám strach, že sa to zopakuje. Prosím poraďte mi, ako sa s tým mám vyrovnať, ako na to všetko zabudnúť, pretože on sa fakt snaží.

danka10

Peta ako prajem ti stastie ale ja som to mala tak isto ako ty a nakoniec som skoncila hrozne. Tiez sa zmenil myslela som si ze uz navzdy ale zasa mi moj ex spadol do drog zasa si ho nasla jeho partia a bolo po idile. O nasu dceru sa nestara som nanu uplne sama. Nikto nevie co s nim je kde sa flaka. Davaj na seba pozor .

peta088

ale kazdopadne bez liecenia by to neslo. Potom posilnovacka tyzden a potom pravidelne navstevy psychiatra. No teraz vedieme zivot uplne bez alkoholu a vobec nam to nechyba. Tie peniaze, co by niekto vyhodil za alkohol a cigarety si radsej kupime vitaminy, ovocie alebo ideme na veceru. Ale zaklad je, ze musi sa ten clovek chciet zmenit!!!!!!

peta088

no tak po dlhom trapeni som vyhrala. Priatel skoncil s alholom, drogami a dokonca aj s cigaretami. Znovu je nam spolu skvelo. Aj napriek vsetkemu zlemu som znovu stastna. Planujeme si dokoncit dom a mat spolu dietatko. A po tom vsetkom ma to posilnilo a nikdy by som nebola povedala, ze budem taka silna a co vsetko zvladnem. Takze ak to ma zmysel skuste to s tym clovekom, ak uz nie je strateny. Vsetkym drzim palce

peta088

Ďakujem Vám veľmi pekne. veľmi ste mi pomohli. aspoň viem čo a ako sa mám zachovať. A dúfam, že to zvládne, lebo mi na ňom fakt záleží

daniuska

Dat mu sancu, ale nijako sa s nim neviazat, ziaden sobas, ziadne deti. Ak vydrzi nepit a nedrogovat aspon 4 roky a budes vidiet na nom zmenu, potom mozes zvazovat spolocny zivot so vsim vsud, do vtedy pozorovat, cakat...

soffa

kazdy si zasluzi druhu sancu"!lebo kazdy clovek je omylny.treba ho podrzat,aj ked pochybnosti a strach,tam vzdy budu.poznam x ludi co abstinuju 15 a viac rokov.ale poznam aj takych co do toho spadli opat.to zalezi od jednotlivca.skus pri nom stat,ak ti stoji za to.ak by ta sklamal,tak s nim skonci nadobro.ja si myslim ze jedna sanca staci.je to len na nom a na tebe.

Nina.

Je to veľmi ťažká situácia. Treba si v prvom rade uvedomiť, že pitie či branie drog je v 90 percentách prípadov iba dôsledok, nie príčina. Takže prvoradé by malo byť to, aby si zistila, prečo bral drogy, prečo začal piť a snažiť sa zmeniť, odstrániť a predchádzať situáciám, ktoré ho k tomu viedli. A neviem, či bez liečenia je tam nejaká reálna šanca na dlhodobú abstinenciu. To, že chodí k psychiatričke je síce fajn, ale neviem či to bude stačiť. Stoj pri ňom ak sa dá, ale nerob mu zbytočné ústupky, musí si uvedomiť, že ťa závislosťou môže definitívne stratiť.
A možno by si mala aj ty sama zájsť do nejakého centra drogových závislostí, alebo za psychologom a poradiť sa s odborníkom ako máš ty zvládať túto situáciu. Držím palce. :)