Zvýšený prolaktín, menštruácia neprisla už 2 mesiace, tehotenský test negativny

Príspevok v téme: Zvýšený prolaktín, menštruácia neprisla už 2 mesiace, tehotenský test negativny
sara19

Dobrý Deň,

Prosím o radu, s doktrom budem mat o týždeň len telefonickú konzultáciu takže si myslím,že to nie je vážne, ale som trochu v strese.

- posledná menstruácia pred 2 mesiacmi
- minulý rok v apríli vysadená HAK (po ročnom užívaní)
- zvýšená hodnota prolaktínu (neviem koľko presne, výsledky mi oznámili telefonicky a povedali, že mám nad normu) + ešte niečo mám zvýšene, ale to som nerozumela čo....ostatné v norme
- v januári (ked som mala posledný menzes) som mala dosť stresové obdobie
- vždy som mala rôzne intervali menštruácie (niekedy 35-50 dní). Po vysadení HAK až do poslednej menštruácie mi to chodilo ako tak presne (cca 30 dní)
- mierne citlivejšie prsia
- vek 28
- cítim sa ok

Vopred ďakujem. :)

Kýčera

Tušila som,že budeš mimo Slovenska.Vieš,môže to byť triviálna záležitosť,kt. je prechodného rázu,ale aj niečo vážnejšie.Tak sa skús popýtať dr.Googla a po porade s lekárom zváž všetky možnosti a rozhodni,čo podnikneš.V strese nebuď,lebo aj ten môže byť príčinou.Jednej babenke,kt. tiež vysadila HAK-a,nemala menzes 1/2 roka a gyneklóg jej povedal,že to je normálne,že všetko je o.k. som poradila vyhľadať endokrinológa.Tá jej tiež povedala,že má všetko o.k. a menzes príde,no neprišiel.A tak som do nej týždne hučala,aby vyhľadala odborníka v Blave,keďže chcela 2.dieťa a už bol najvyšší čas,a čuduj sa svete,tá štítna žľaza o.k. v okresnom meste,zrazu nebola O.K. a po niekoľkomesačnom užívaní hormónov sa dostavil menzes,tehotenstvo a dnes sa teší z krásneho 5-ročného dievčatka,s kt. ma,ak je nablízku,chodí navštevovať.

redka

Co ovplyvnuje vysledok testu

What Affects the Test
Reasons you may not be able to have the test or why the results may not be helpful include:

Having a lot of emotional stress or doing strenuous exercise before the test.
Trouble sleeping. Prolactin levels are highest during sleep. So if you do not sleep well, your levels may be lower than normal.
Stimulating your nipples.
Taking certain medicines, such as birth control pills, high blood pressure medicines, tricyclic antidepressants, or medicines for mental illness, such as phenothiazines.
Using cocaine.
Having a test with radioactive tracer a week before the prolactin test.

lombardo1981

Zvýšený prolaktín môže zapríčiniť poruchy menštruačného cyklu aj citlivejšie prsia. Až neplodnosť. Môže mať rozličnú príčinu.
Skús vyskúšať kombináciu vitamínu B6, vitamínu E a zinku. Alebo zvýšiť príjem potravín, ktoré ich obsahujú (banán, špenát, losos, hydina, paradajky, cesnak, kapusta, karfiol, kvasnice, strukoviny, slnečnicové semiačka, mandle, žĺtok, olivy, pšeničné klíčky, lieskovce, tekvicové semiačka, celozrnné obilniny, mlieko a mliečne výrobky, ustrice, nelúpaná ryža, brokolica, mak, kakao).
Ďalej rastlina Vitex agnus castus (drmek obyčajný) by taktiež mohla pomôcť. Štúdie preukázali pozitívny efekt na znižovanie hladiny. Ale nemal by sa veľmi kombinovať s HAK, liekmi ako je Zypexa či Degan.
Posledné, čo by som ti poradila, je MACA. Je to rastlina, ktorá dokáže normalizovať hormonálny systém človeka.
Tá druhý zvýšený hormón by mohol byť luteinizačný hormón? Alebo androgény (testosterón), progesterón, estrogén?
Inak prolaktív patrí medzi stresové hormóny. Takže hlavne pokoj. :-)

Kýčera

Dievča,na to nestačí telefonická konzultácia,lekára by si mala vyhľadať osobne a prebrať s ním ďalší postup-opakovať odber krvi nalačno na zistenie prolaktínu,sono vaječníkov,vyšetrenia štítnej žľazy,obličiek,...Zrejme sa chystáš na tehotenstvo,a preto si vysadila HAK.