Sľub Bohu

Príspevok v téme: Sľub Bohu
02Penny

Ahojte,chcela by som sa niečo opýtať.
Mám 20 rokov, stretávam sa teraz s jedným človekom, dalo by sa to nazvať randením. Zatiaľ to trvá len pár dní. Problém je, že od vzťahu, sa väčšinou po nejakej dobe očakáva sex, však? Lenže, a to, čo vám teraz poviem, sa bude zdať hlúpe, ale pred nejakým časom som mala nepríjemnú skúsenosť s jedným chlapom, a hrozilo mi niečo, a ja som veriaca, tak som sľúbila Bohu, že keď mi pomôže, tak zato s nasledujúcim sexom počkám po svadbe. A teraz, uvažujem nad tým, lebo po nejakom čase by som tomuto chalanovi dovolila... nebyť toho sľubu. Neviem, či môžem oklamať Boha, mám z toho zlý pocit. Čo myslíte vy?
K tomu, čo myslíte, po akom dlhom čase je optimálna chvíľa, aby sa dvaja spolu vyspali?
VĎaka.

RNG

Ako som povedal, vsetci sme hriesnici, pozri aj na ine hriechy a cnosti a ako povedal Jezis: "kto sa citi nevinny, nech hodi prvy kamen"
sk.wikipedia.org Na stastie,Boh je milosrdny aj na hriesnikov, ked to olutuju aspon dodatocne.

Ivettta

chretienne_ krásne napísané a najmä ten tretí odsek je výstižný a pravdivý. Dnes ľudia a čo žiaľ vidím aj sám pápež posúva hranice ďalej a už sa za normálne považuje to čo aj normálne v kresťanskom spoločenstve nemá byť. A najmä mi srdcé puká ak kresťanské matky dovolia a ešte aj podporujú svoje dcerý v užívaní antikoncepcie a predmanželského sexuálneho života. Že dovolia a podporujú svoje dcery a synov aby spolunažívali v jednej domácnosti s partnermi bez manželského zväzku. Že dovolia aby ich dcéry a synovia plodili a vychovávali deti bez manželského zväzku. To je natom to najsmutnejšie.
Chrentienne ten tretí odsek je skutočne super napísané.

rng_ nezosmilniš je v desatore.

RNG

Boh je milosrdny, nie pomstivy a my vsetci sme hriesnici, bez vynimky.
Tj napriek hriechom nam odpusti, najma ked berieme pokanie vazne. Takze trochu sexu aj presd manzelstvom nie je az taky prestupok, ze by nam ho neodpustil.
Nakoniec to ani nie je zahrnute v 10 prikazaniach, tj nie je to az tak vazny hriech.

dobrak

Peny02
Mozno budem brutalny,ale preber sa !
V dnesnej dobe nikto mekupuje macku vo vreci.A ak to chces urobit je to na tebe a lepsie je ked zistis aky je teraz ako trpiet potom po svadbe cely zivot,lebo ak si naozaj taka veriaca tak by si sa nemohla ani rozviest, myslim v očiach boha:len smrt vas rozdeli...sory

Nechapem???

Sex mas mat vtedy, ked ho chces. Ziadny iny vhodnejsi cas neexistuje.
Nechapem ludi co si myslia ze zvolenie od Boha mat sex je len po svadbe ked zaroven tvrdia, ze Boh je laska. Ak je laska medzi vami dvoma - tak Boh tam je stale, nie vtedy ked to povie farar...?
Ja nikomu nedavam ani sluby, clovek je "tvor" ktory sa meni a vyvyja, nikdy nevies, ci sa tvoj nazor neprehodnoti. Co je na tom, ked si dvaja ludia daju slub a 50 rokov zivota sa trapia vo vztahu len preto, ze si to "slubili?" Najst si vztah a vydrzat cely zivot s clovekom je ovela dolezitejsie....

liberta25

Penny, myslim, ze si rozumne dievca a s Bohom si to vykecas, alebo si si to uz vykecala. som si ista, ze ta kvoli sexualnemu styku s clovekom, ktoreho milujes, Boh neprestane mat rad. Prirodzena viera v Neho prameni zvnutra a nie je ovplyvnitelna ziadnymi, ani cirkevnymi limitmi a poziadavkami. Boh dava lasku a dobro a to iste chce od nas. ja osobne chodim do kostala len dvakrat za rok, ale uplne mi to staci, ked pocuvam, ako strasne sa snazi cirkev brnkat na psychiku cloveka. a popravde, Boha v kostole vobec necitim, zato, ked som sama a chcem sa pomodlit, vtedy to citim velmi silno. a tiez som Mu dala slub, sice nie tak nepredvidatelne nesplnitelny, hoci len to, ze sa dam pokrstit, ale este stale som "pohanka". ale boziu lasku citim aj tak, lebo vsetci sme deti bozie :)
cele, co som ti tym chcela povedat je to, ze si zi svoj zivot podla svojho vnutra, ak milujes a mas potrebu sa milovat s tym clovekom, mozes to kludne urobit. Boh nesudi ludi, ani sa nemsti, len chce aby sme boli stastni a dobri k sebe, prejavovali si uctu a lasku. vsetko ostatne su uz len keci, ktore nas maju desit natolko, aby sme sa spravali podla mocenskych (aj cirkevnych) instruktazi.

chretienne

Penny, tvoj problém je, že si zamieňaš príťažlivosť a zaľúbenosť s láskou. Píšeš, že si s ním len pár dní. Je to zaľúbenosť, cit veľmi nestály a hlavne sebecký. Motívom stretávania v tomto štádiu je to, že mne je s tým človekom dobre, dobre sa mi počúva, čo mi hovorí, chcem byť s ním pre to, čo ja dobré prežívam v jeho prítomnosti. Je to prirodzené, ale nemá byť toto cieľom. Zaľúbenosť má šancu prerásť do ozajstnej lásky, keď bude mať dosť času a keď nastane hlbšie duchovné spoznávanie. Musí nastať skutočný posun od môjho ja k tomu druhému. Zaľúbenosť nedáva ešte právo na sex. Aj keď by som toho druhého mala neviem ako rada, sú veci, na ktoré on ako môj nie-manžel jednoducho nemá právo - ani ja nie. Ak mám toho druhého naozaj rada, nedovolím mu veci, ktoré sú hriešne tak pre mňa ako pre neho a škodia našim dušiam. U veriacich manželov totiž vstupuje do vzťahu ešte jedna osoba - a to Ježiš-Boh. On vymyslel manželskú lásku a len s jeho pomocou môžeme sa navzájom milovať tak, ako to bolo v jeho stvoriteľskom zámere. Akonáhle berieš sex bez Ježišovho požehnania v manželstve, hrešíš, lebo hriech je povedanie NIE božiemu plánu a zámeru s ľudskou láskou.

Nejde o to, či budeš vyzerať ľahko alebo nie, keď budeš spať s chlapcami a nebudeš ich striedať. Je to také vyjednávanie so zlom a klamanie samej seba. Na začiatku si povieš: veď to nie je také zlé, veď ho máš rada. Tak sa vyspíš s jedným, rozídeš sa, vyspíš sa s druhým - veď to ešte sú len dvaja, a po čase zistíš, že si spala s viacerými a pre svoje vlastné ospravedlnenie budeš opäť hľadať dôvody, prečo si ešte lepšia ako iné, ktoré takisto spali s viacerými. Keď nenájdeš adekvátne ospravedlnenie, tak si povieš, že je to bežné a že to k vzťahu patrí, takto sa dnes žije. Ale potom - si veriaca? Spala si s troma-štyrmi - komu si ženou? Nebude potom platiť to, čo Ježiš povedal samaritánke: mala si piatich mužov a ten, s ktorým si teraz, nie je tvoj muž.

Problém je základný: chcem si užívať výhody manželstva bez uzavretia manželstva, bez toho, aby som sa zaviazal zostať s tým človekom. Všetci, čo žijú voľne sa prakticky hrajú na manželov. A jeden hriech plodí druhý: chcem si užívať sexuálnu rozkoš bez rizika otehotnenia - tak začnem brať HAK, ktorá môže spôsobiť raný potrat. Prípadne tabletku po alebo ak bude treba, tak dôjde aj na chirurgický potrat. Pomaly ale isto človek stále posúva hranice "dovoleného" v jeho hlave. To je taktika diabla a funguje. Na konci povie človek áno aj takým veciam, ktorých by sa na začiatku bál a ľakal - ale teraz s oslabenou vôľou v tom nevidí veľké zlo. Nakoniec, veď to tak veľa ľudí robí. Takto to však nemôže fungovať - uzatvárať so zlom kompromisy. Ako bolo povedané: čo je dobro a čo zlo určuje Boh, a nie človek. Buď tomu verím, alebo nie som veriaci.

Paradoxné je, že mnohí argumentujú, že spia s niekým, lebo je riziko zobrať si toho človeka za manžela, keď ho "nevyskúšam" aj v tejto oblasti. Prakticky sa však manželstvá rozpadajú práve na opačnom póle: nezlučiteľnosť názorov, postojov, pováh. Spia spolu, aj keď nie sú povahovo a postojovo kompatibilní a nakoniec ani k manželstvu nedôjde. Preskakujú tvrdú prácu na spoznávaní a budovaní svojich charakterov a radšej hupsnú rovno do postele, kde chcú hľadať riešenie na všetky nedorozumenia. Ale takto to bohužiaľ nefunguje. Štatistiky rozvodovosti hovoria jasnou rečou. Keby žena jasne povedala mužovi, že bude s ním spať až po svadbe, vyselektovala by hneď na začiatku tých neperspektívnych, ktorí idú len za zábavou. Keby si toto povedala veľa žien, ušetrilo by si mnoho trápenia a sĺz s mužmi, ktorí si ich ani nezaslúžia.

mixta

Rovinka zle si ma pochopila. Nepisala som ze sa nemas laskat s penisom svojho priatela ale to ze napriklad nepovazujem ak uz ste veriaci za nieco normalne ze ti pcha penis do ust rovnako ako do vaginy s dosiahnutim ejakulacie. Polaskata maznat ano ale len ako predohra ale nemalo by sa zamienat miesto uspokojenia. Teda ako v porne. Ze chlap sa babe vystrieka do ust a strka jej ho tam ze ju ide zadlavit a ona mu to trpi aj ked sa jej dviha zaludok len aby sa on mal dobre. Toto urcite ten Vas Boh neschvaluje ako sexualnu praktiku, nehovorim uz o anale kde by ti ho strkal do otvoru ktory sluzi na vylucovanie nie na suloz. Toto su zvrhle praktiky a nie nieco bezne.
A pre Penny, ak vies ze nieco nedokazes dodrzat tak nabuduce si nedavaj ziadne sluby. Ked je cloveku tazko tak naslubuje hory doly a ked sa uz ma dobre tak na sluby s prepacenim serie vsak. A bud slub dodrzis a budes hrda na seba ze si odolala a si silna alebo podlahnes a neskor budes mat zo seba blby pocit viny. Je to o svedomi ale ked uz v nieco veris tak sa snaz podla toho aj zit lebo co mam najradsej na kvazi krestanov je ako sa v kostole a na putach vsetci tvaria zbozne a v beznom zivote su casto opak toho co krestanstvo kaze.