Dospelé deti alkoholikov

Príspevok v téme: Dospelé deti alkoholikov
Unavený

Existuje u nás odborník ktorý sa zaoberá dospelými detmi alkoholikov ? Existuje nejaka skupina týchto ludí ktorí sa stretávajú ? Je tu niekto dospelé dieta alkoholika ?Jedná sa o ludí ktorí vyrastali v dysfunkčnej rodine kde jeden alebo obaja rodičia boli alkoholici a teraz sú dospelí ale ich majú nejake následky ktoré si so sebou nesú v dospelosti. Niektoré zahraničné výskumy dokonca hovoria o podobnosti s posttraumatickou stresovou poruchou, čo je porucha ktorú majú ludia po desivých zážitkoch, katastrofách, alebo aj vojaci ktorí sa vrátia z bojísk.

dada2017

je to zvláštny pocit nosiť si v sebe takú traumu. či už jej príčinu máte za sebou, alebo sa vám deje. máte pocit, že zvádzate boj. ste v utajenej, súkromnej vojnovej zóne, ktorá môže byť vaším bytom, alebo domom, obklopení ľuďmi, ktorí o tom nevedia a pritom sú často tak blízko, smejú sa, radujú, riešia svoje malichernosti a žijú svoj relatívne normálny život v miery. počujete ich smiať sa z ulice, rozprávať sa a vy pritom vo svojej vojnovej zóne trpíte a pýtate sa samých seba ako je to možné. keď ste v depresii doma v izbe zvuky susedov, zvuky z ulice sú tlmené, vzdialené. keď idete medzi ľudí cítite sa akoby ste prišli z inej krajiny kde zúri vojna. cítite sa ako navrátivší sa veterán. ako cudzinec. ste v nejakej dimenzii odkiaľ vidíte druhých, ale súčasne ste oddelení, neviete s nimi nadviazať konakt. je to občas veľmi surreálny pocit. vedome viete čo je realita, ale pocitovo ste zmätení, akoby uviaznutí niekde medzi realitou a snom. je realita tamto doma, alebo toto vonku, a opačne. ako môžu iní žiť v miery ? ako môžete žiť vy v tyranii, keď zdieľate tú istú krajinu, tú istú ulicu.
niekedy neznášam krásne dni ako je tento. ste medzi ľuďmi ktorí sa vytešujú z takého dňa, slnia sa a vám je chladno, máte studené prsty, pretože ste v strese, alebo v depresii. napriek slnku má všetko taký chladný, tienistý nádych a tvrdé kontúry.
na slovensku vojna nezúri, ale máme tu ľudí ktorí sú napriek tomu vo vojne. alebo si vojnou prešli. ľudí ktorí žijú v inom svete. alkoholizmus sa na slovensku lieči, ale na ľudí ktorí na alkoholikov doplácajú, alebo doplatili sa zabúda.

katkapol

Dobrý deň,som študentkou štvrtého ročníka psychológie a robím diplomovú prácu na tému Reziliencia u dospelých detí alkoholikov. Rada by som Vás požiadala o pomoc pri výskumnej časti mojej práce, v ktorej by som sa potrebovala stretnúť s niekoľkými ľuďmi vo veku asi od 20 do 45 rokov, ktorí prežili detstvo v domácnosti poznačenej alkoholovou závislosťou rodiča, či rodičov.
Podstata moje práce spočíva v rozhovore s takýmito ľuďmi a zaujíma ma predovšetkým ich životný príbeh, ako zvládali detstvo a celkovo život s rodičom alkoholikom, čo prežívali, čo pociťovali, čo im pomohlo zvládať túto nepriaznivú situáciu. Viem, že je to veľmi chúlostivá téma, už v bakalárskej práci som sa venovala deťom žijúcim v rodine alkoholikov. Sama poznám niekoľko ľudí, ktorí takto vyrastali, ale pre účely mojej diplomovej práce je najvhodnejšie pracovať s cudzími ľuďmi. Pri výskume je samozrejme
zachovaná anonymita človeka, a v hociktorom čase sa môže rozhodnúť ukončiť rozhovor. Som z okolia Ružomberka, ale nie je problém vycestovať aj do iného mesta.
Viete mi prosím poradiť, prípadne mi pomôcť pri oslovení ľudí, ktorí
majútakúto skúsenosť so životom s rodičom alkoholikom?
Ďakujem Vám veľmi pekne za prípadnú pomoc.

Adulkaa

Ahojte, ja som tiež dieťa alkoholika a strašne dlho mi trvalo, kým som sa aspoň trošku našla. V Ba sa stretáva svojpomocná skupina DDA každú stredu o 18.00 na Cukrovej 4.
Odkedy chodím do DDA s ľuďmi, ktorí sú mi podobní, tak sa mi uľavuje stále viac. Prídite sa pozrieť, nemusíte rozprávať, môžte iba počúvať.

Adulkaa

Ahojte, ja som tiež dieťa alkoholika a strašne dlho mi trvalo, kým som sa aspoň trošku našla. V Ba sa stretáva svojpomocná skupina DDA každú stredu o 18.00 na Cukrovej 4.
Odkedy chodím do DDA s ľuďmi, ktorí sú mi podobní, tak sa mi uľavuje stále viac. Prídite sa pozrieť, nemusíte rozprávať, môžte iba počúvať.

silna1

Ahojte chcela by som povedat ,ze aj ja som vyrastala v alkoholickej rodinne a velmi dobre Vas chapem...Ja by som navrhovala neviem sice ci je nieco na SVK ale miečo take ako psychoterapie.....človek ktory vyrasta v disfunkčnej rodinne ma znizene sebavedomie preto je dobre na tom pracovat,sam sa mat råd napriklad pozriet sa do zrkadla a stale si hovorit (Mam sa Råd.....akceptujem moje pozityvne ale aj negativne pocity...Lubim sa ) je to doležite aby sme sa ako osaba Lubili......pretože clovek si potom stale vlastne pritahuje takych ludi ako vlastne citi a na co stale mysli...Stale urobime spomina togbane mister ,ktore si musime uvedomit a porozmyslat na tym