Zub múdrosti rastie horizontálne

Príspevok v téme: Zub múdrosti rastie horizontálne
Robo1979

Zdravím. Chcem vás poprosiť o radu. Včera mi môj zubár robil RTG celého chrupu nakoľko si idem dať robiť nejaký mostík. Na snímku zistil úplne náhodne že dolná osmička ešte nie je vonku, ale že je ležato pod ďasnom. Odporúča mi chirurgický odstrániť. Avšak nemám a ani som nemal po celý ten čas žiadne problémy, bolesti či niečo iné. Mám 36 rokov. Chcem sa spýtať či mal niekto podobný problém a či je to nutné odstrániť, alebo či to takto môže ostať keď to nerobí žiadne problémy.
Moc sa mi do takéhoto zákroku nechce. Neviem čo mám robiť. Samozrejme ak by som mal nejaké bolesti urobím to. Ďakujem za vaše rady a odpovede.

nahnevana

AHoj, rada ti poradím. Daj si to čím skôr von, neodkladaj to, ak ti to poradil zubár.
Pred rokom som bola vyberať 2 spodné osmičky, ktoré boli pod ďasnom a bolo to úplne v pohode, zákrok bol bezbolestný. Po zákroku to bolo trošku horšie, ale žiaden masaker bolestí sa nekonal, je to zvládnuteľné :)
ešte ma čaká o mesiac horná osmička.
Ani neuvažuj o tom, že by si nešiel a to, že nemáš bolesti môžeš byť len rád. Keby si už mal nejaký ten zápal, to by ťa viac bolelo aj po operácii.
KeĎ som bola na operácii mala som 19 rokov, tak ty ako 36 ročný muž, to určite zvládneš :)

LMarika

Ja som mala dve dolne osmicky otocene na lezato a isla som s nimi na chirurgicku extrakciu. Jednu mi odstranili, ked som mala 28 rokov a druhu, ked som mala 30. Ziande neznesitelne bolesti som pred extrakciami nemala, no lezate osmicky tlacili na vedlajsie sedmicky, medzizubne priestory sa nedali dobre vycistit a boli z hladiska hygieny tazko dostupne a tvorili sa mi tam medzizubne kazy, preto som sa rozhodla, ze si ich dam vytrhnut a odvtedy mam pokoj. Cim skor si das takyto zub chirurgicky odstranit, tym lepsie pre teba. Na hryzenie aj tak sluzit nebude, akurat, co zavadzia v ustnej dutine a dobra sedmicka sa kvoli nemu v medzizubnom priestore pri akokolvek perfektnej hygiene skor, ci neskor pokazi a to by bola skoda. Chirurgicka extrakcia nie je nic strasne, bez problemov sa da prezit. Dostanes injekciu a nepocitis vobec nic. Mozno taky tyzden budes jest kasovite jedla, potom uz vsetko normalne ako predtym. Ak natrafis na dobreho a skuseneho stomatochirurga, ktory je precizny a zalezi mu na dobre vykonanej praci bez ohladu nato, ci si, alebo nie si dietatom bohatych rodicov, doktorov,... bez toho, aby mal tendenciu pracu odflaknut, ak nie si (vyhni sa dedine Zemne v okrese Nove Zamky - zla skusenost kamaratky, ktora tam mala robenu chir. ex. lezatej osmicky...), tak to prebehne uplne bez problemov. Ak hladas dobreho zubara na chirurgicku extrakciu, odporucam bratislavsku kliniku Schill Dental.

pe84

Ja mám takto zub múdrosti, síce vonku, ale naležato, občas mi to derie ďasno, podľa mňa to nedaj rezať, keď nemáš žiadne problémy, ešte to môžeš vždy urobiť potom, keď to prípadne bude bolieť...