Bez rezani mam vetsi chut zabit se

Príspevok v téme: Bez rezani mam vetsi chut zabit se
irrelevant

Ale proc to nikdo nechape? Psycholozka mi zakazuje rezat se, pritel samozrejme take, ovsem zaregistrovala jsem, ze mam pak mnohem vice myslenek (i pokusu) na sebevrazdu nez kdyz se rezat muzu. Vim, co za to muze, psychicke napeti a dalsi negativni emoce, ktere se ucim na terapii zvladat a ktere by se jiste daly korigovat i jinak, ale za tech cca sest let, co se s prestavkama rezu, mi to vic dalo nez vzalo a nelituji toho! (Jen zacatku, no, ze jsem byla pitoma a nevedela, ze je to takova droga.)
Co s tim? Mate to nekdo ze selfharmeru taky tak?

bella21

Nezúfaj a nič si nerob! Z čoho máš to psychické napätie, čo ho spôsobilo? Nejaké spomienky na minulosť, nejaké myšlienky súvisiace s prítomnosťou? Čo Ťa tak rozrušilo a vyhecovalo až k tomu nutkaniu rezať sa? Predpokladám, že zakaždým je to podobná schéma - podobné myšlienky, pocity, stavy. Keď sa porežeš, napätie na istý čas povolí, ale po čase sa postupne opäť nahromadí. Pohybuješ sa po sínusoide, však?

Skús si tieto myšlienky, čo Ti prechádzajú hlavou v stave psychického napätia s nutkaním na sebapoškodzovanie, napísať na papier. Presne tak, ako sa Ti v mysli vynárajú. Problém bude v tom, že tomu, čo Ti hovoria 100 %-ne veríš a preto Ťa tak deprimujú a spôsobujú toľko napätia. Ak by si sa však na tie myšlienky pozrela v kľude a zamyslela sa nad nimi, spoznala by si, že nie sú vôbec pravdivé, že sú minimálne zavádzajúce. Nehovoria pravdu o Tebe ani o svete. Ak odhalíš, v čom Ťa klamú, už Ti nebudú ubližovať. Preto je dobre si ich spísať, aby sa dalo s nimi neskôr pracovať - v pokoji a najlepšie s pomocou odborníka.

Nepodľahni v čase psychického vypätia tlaku a určite si nesiahaj na život. Musí byť z toho cesta von.

jajaa

bež za psychiatričkou a prestaň s tými pseudopokusmi o samovraždu. Načo zbytočná maškaráda okolo toho, ušetri tých čo máš rada a rovno choď na psychiatriu keď aj tak skončíš tam. a bojuj..

irrelevant

Nevydrzim to. Psychicke napeti ve mne hrozne narostlo a ja jsem plne odhodlana neco si udelat. Nepomohlo mi ani to, ze jsem ted na navsteve kamaradky na Slovensku - doufala jsem v odreagovani, a bla, bla, ale nic -, tak nekam zdrhnu a obesim se, nebo co. Tak se s vama timhle loucim

bella21

irrelevant, nemáš ich na háku. Ak si sa začala rezať po tom, čo Ťa šikanovali, je to práve šikana, čo je v Tvojom vnútri nevyriešené. A pravdaže aj hnev na tých, čo Ti to robili, lebo to naozaj nespravodlivé. Nikto nemá právo šikanovať iných. Ak to robí, ponižuje druhého, ale ešte viac sám seba, aj keď si to neuvedomuje. Neviem, koľko si vtedy mala rokov, asi to bolo na základnej, ale zle si si to vysvetlila. Konkrétne si šikanu druhých obrátila úplne proti sebe tak, ako by tí, čo Ti to robili, mali pravdu a Ty si si to zaslúžila, lebo si taká a taká. A navyše, nielen, že Ťa bezdôvodne "trestali" iní, ale aj Ty si sa pridala na ich stranu a začala si aj Ty samú seba trestať rezaním. A to bolo zlé. Ublížili Ti nielen spolužiaci, ale aj Ty sama, že si sa nezastala a namiesto toho si sa začala podceňovať a nemať rada, možno aj odmietať.

Správnym spracovaním šikany malo byť namiesto sebaubližovania uvedomenie si, že tí druhí sa prehrešujú proti Tebe. Že na Tebe nie je nič zlé, že zlo robia oni. Neviem, či si to vtedy s nejakým dospelým riešila - či si to povedala učiteľke, rodičom, niekomu, kto by zasiahol a obránil Ťa tak, aby vinníci boli potrestaní. Možno si to iba tajila a trpela a hnev voči druhým a aj voči sebe samej sa tak len v Tebe ukladal. Skutočným riešením je pre Teba v tejto chvíli odpustenie. Dokiaľ si im neodpustila, nosíš si ich v srdci stále pri sebe. Sú k Tebe pripútaní, a či si to uvedomuješ alebo nie, stále Ťa podvedome strašia. Pretni tú reťaz, ktorou si s nimi spojená už dlhé roky. Dá sa to len jediným spôsobom - odpustením zo srdca. Urobíš to viac pre seba ako pre nich, lebo len tak sa od nich oslobodíš. Ak chodíš na psychoterapiu, otvorila by som túto tému so psychológom a rozobrala by som to s ním. Pretože šikana negatívne ovplyvnila Tvoje sebavnímanie.

Treba sa teda v mysli vrátiť do doby, keď sa šikana udiala a napraviť všetky pokrivené názory na Teba samotnú, ktoré si odvtedy prijala za svoje a ktorým veríš. Spolužiaci, ktorí Ťa šikanovali a ktorí Ti nepriamo vložili do mysle zlé postoje voči sebe samej už z Tvojho života fyzicky odišli. Ale tie zlé postoje, negatívne sebavnímanie a asi aj podceňovanie, ktoré spustili, si stále nosíš v sebe. A so sebou si 24 h denne. Ak tento zásadný vzťah Tvojho života má rany a bolí, ako si môžeš vytvárať dobré vzťahy s inými?

_meno

Ahoj irrelevant

Cim dlhsie clovek zije, tym hlbsi sa stava jeho vnutorny svet. Ak v tomto vnútornom svete prevlada laska a vonkajsi svet je povedzme neutralny .. vnimame to ako disharmoniu, konflikt.

Tvoje okolie ti nerozumie, nevnima, nepomaha. Preco by si inak hladala na fore vsakze :)

Toto okolie ti robilo zle a citis sa dotknuta, preto chces niekomu spravit zadostucinenie .. chces ublizit - napríklad sebe.

Co ak by som ti povedal, ze tvoj zivot je tvoja projekcia, a sikana na strednej je nieco co si vyprodukovala predtým?

Skus nad tym popremyslat - ci si ochotna odpustit sebe, nechat tych co ti ublizi tak. Skus popremyslat nad tym, ci si ochotna nechat odist co uz existuje len vo vnútornom svete.

Ak si ochotna prijat svoj zivot ako svoj .. ak si ochotna prijat a ctit si zivot mozem odporucit 2 kroky:

1. dobre veci podporuj, negativne veci ignoruj, stran sa ich

2. prejavuj svoj vnutorny svet do vonkajsieho sveta

Prvy krok je urcite usporiadanie zivota - napríklad paci sa mi hranie na gitare - uznavam, paci sa mi to. Nepaci sa mi ze na mna sef krici - uznavam, nepaci sa mi to, nezotrvam v tejto situaciu, prave naopak, pouzijem vsetko na zmenu vonkajsieho sveta tak aby som bol spokojny a pritom neublizoval niekomu.

Druhy krok je prejavovanie toho usporiadania - kupim si gitaru, idem sa prejst do hudobnej skoly, pohladam knihy o gitare, hovorim okoliu ze sa mi paci hrat na gitare. Rozmyslam ci ma bavi naozaj praca ktoru vykonavam, ci mozem zlepsit svoj vztah so sefom apod.

Napríklad : Psycholozka mi zakazuje rezat se. Ja osobne nechavam ludi co rozkazaju. Na tvojom mieste by som ju ja hned opustil, nakolko do môjho zivota lasku nepriniesla, prave naopak vnasa tam nenavist.
("ovsem zaregistrovala jsem, ze mam pak mnohem vice myslenek (i pokusu) na sebevrazdu nez kdyz se rezat muzu").

-ako som pisal. je vysoko pravdepodobne ze na zakladnej napr. si degradovala okolie ty .... teraz okolie degraduje teba a ty zacinas VNIMAT.

vnimas ako je znicena tvoja sebadovera, tvoje ja, tvoje tuzby, tvoje zaluby, snahy, sny, radost, sloboda, tvoje vztahy, tvoje telo ....

odpustit znamena prestat vnasat minulost do pritomnosti, je to vzdanie sa zivotu, je to pokoj (bez odpustenia vytvarame odpor, bojujeme proti zivotu).

hehe ono cesta k laske je mozno trosku ina - je to o tom co hovoris ty ..... nie je to o tom co ti povie psychologicka, priatel, sused, rodina, ja, hocikto ..... tvoj zivot je to, co ty hovoris nam.

ten zdroj lasky sa nenachadza mimo teba - znalosti, skusenosti, peniaze, ludia, dom-nie si nekompletna .... prave naopak - si kompletna (tvoje vnutorne JA), to len tvoje okolie je zle (tvoje vonkajsie JA).

....

tvoje vnutorne JA mozes prejavovat do svojho okolia. paci sa ti spievanie? prejdi sa okolo tanecne, zastav sa u nich, popozeraj, porozpravaj sa. nechod za psychologickou akoby keby si bola chora .... prijmi ze si zdrava :)

(moj zivot je moja volba - mozem byt tak chory, ako zdravy .... mozem ludi mat rad ako ich nenavidiet .... mozem chciet zit v cistote a poriadku rovnako ako spine a chaose ... mozem navstevovat ludi z ktorých citim negativnu energiu rovnako ako mozem navstevovat ludi z ktorých citim pozitivnu energiu).

Pravda je laska (pravda nie je pravda .. ;) . Takze napríklad ak ti niekto povie "irrelevant si psychicky labilna, nenavstvuje velke priestory, vela ludi, nedavaj si velke ciele - si slaba to je je pravda, uvidis znici ta zmena k laske co chces".

Tato veta rozhodne nie je laska - preto to nie je pravda ;)

Pretoze zivot je laskavy, zivot je Boh. Ja mozem tvrdit ze ked ukradnem susede chleba ze sa mozem najest toho chleba. To je obycajna pravda, tvrdenie ... Ked to vsak vyskusam, zistim skrze osobne skusenosti ze zivot taky nie je :)

Napríklad Hitler.
Mnohi ludia vravia ze bol zli, nenavidel ludi. Ja som Hitlera vsak nikdy nevidel ani nepocul. Ja vlastne ani neviem ci bola druha svetova vojna.
Rovnako napríklad od tohto letopoctu bol ukrizovani bozi syn jezis. Ja som jezisa nikdy nevidel, pride mi cudne ze boh ho dovolil ludom ukrizovat.

Ja to prosto neviem, nespolieham sa na nejake slova, skreslenie, nespolieham sa na seba - ja si vyberam svoj zivot, ale netvorim ho. Tvori ho Boh, zivot.

Napríklad keby si dneska pomahala ludom v tom co chcu oni - zrazu by ti do zivota zacali vchadzat podnety k tomu co chces ty.

Ja sa mozem cely den venovat svojmu telu preco sa mi tvori pigment na prelakti a nepridem na to. Pojdem susedovi pomoct vykopat jamy na stromceky a zrazu riesenie na moj pigment pride ako BUM znicohonic v necakanej forme.

Clovek nepozna ani minulost ani buducnost.

Viac lasky do tvojho zivota ti prinesie zivot, ked zacnes lasku poskytovat ty :)
(je vysoko pravdepodobne ze nieco dobre si spravila nakolko mne bolo umoznene ti napisat).

Viac lasky do svojho zivota sa ti vrati ked ju zacnes poskytovat.

.... Spociatku to vyzera ako klam, preto sa ho treba vzdat a spravit co je klamne. Zivot je ako flow - akonahle zacnes pomahat a zivot ti zacne vracat co vytvaras.

Cloveku sa nechce behat - ked zacne chce pokracovat. Clovek sa nechce postavit a branit zlym zdrojom - ked to zacne robit chce pokracovat. To vsetko kvôli pocitom ktore su spatna vazba.

A tak, kadejako az do nekonecna ;)

Ak chces/te, kludne mi napiste na ateven@pokec.sk

Vela zdravia stastia lasky radosti prajem irrelevant ! :)

salon

Takze este stale si rezes ruky zo zotrvacnosti? Lebo ten dobry pocit z toho mas len na chvilu ze?
A pacilo by sa ti,keby si sa ocitla v pritomnosti tu a teraz a preskocila minulost? Alebo sa ti paci vrtat sa v minulosti a prist o pekne pocity tu a teraz? :-)

irrelevant

Mam emocne nestabilnou osobnost a ta se plne projevila pote, co me zacali na stredni sikanovat, tak jsem se ze zoufalstvi zacala rezat, az pak jsem vyhledala odborniky.
Dalo mi to mnoho ulevy, pomoci od hodne spatnych stavu, jak rikam, neco jako prevenci pred sebevrazdou; vzalo hezke ruce - coz mi je jedno, oproti tomu, co mi to davalo, je to nic -, a vnitrni klid, ovsem ten byl stejne vselijaky.

salon

A co ti to dalo a co vzalo? Preco si s tym vobec zacala,co sa vtedy stalo? Potrebovala si aby si ta rodicia vsimli? Bolo to tiche volanie o pomoc?