Artroskopia.....aku narkozu?

Príspevok v téme: Artroskopia.....aku narkozu?
Deria

Moja sestra ide zajtra rano na artroskopiu, tu v DE. Pytali sa jej, ci chce uplnu narkozu a ci sa boji a ona ze nie, tak jej naplanovali lokalnu anesteziu, vraj je setrnejsia na organizmus. Teraz mi jedna z mojich priateliek povedala, ze uz by si lokalne viac nedala, vraj je to zataz na psychiku. Bola by som vdacna tym, ktorym bola lokalne robena AS, ci je to take zle a ako ste sa citili potom.

Kýčera

Teším sa,že si sa ozvala a že to dopadlo dobre.Sestra mala vlastne šťastie v tom nešťastí na Teba,... a to,čo som tam napísala,nebolo bezdôvodné,len som Ťa nechcela stresovať.Tá LA bola pre jej organizmus šetrnejšia,menej ohrozujúca ako CA,aj keď po psychickej stránke to bolo pre ňu oveľa náročnejšie.Tak nech ju to koleno poslúcha!

Deria

Tak sestra to ma za sebou, uz na druhy den bola prepustena. Samozrejme, ze presla dokladnym vysetrenim. Jej OP doktor si pozrel snimky a vysetril ju. Potom nasledoval odber krvi, mocu, EKG, rozhovor s dalsou lekarkou, ktora davala mojej sestre kopu otazok, samozrejme o.i. aj ohladne alegie a nakoniec rozhovor s anesteziologickou, ktora sa tiez vypytovala na vsetko mozne, nehovoriac o tom, ze sme vyplnali cca 3-4 strany formularov. OP prebehlo dobre, bol to znacne poskodeny meniskus, aj chrupavka. Po zakroku prisiel doktor, ktory ju operoval za nami na izbu (ja som bola stale tam) aj s laptopom a ukazal nam videozaznam, co sa robilo, fuha, to bolo zaujimave. Vnutorny aj vonkajsi meniskus bol tak poskodeny, ze vyzeral ako potrhany. Z toho potrhaneho jej odlietali take kusky, no vyzeralo to nepekne.:( Ten zaznam sme dostali na CD aj domov. Vycistil a vyhladil jej to, v podstate ziadny tazky zakrok ale sestra povedala, ze lokalnu anestezu by si uz viac nedala, ze je to zly pocit. Mali sme stastie na vynikajucu nemocnicu, super vybavenie, uzasny personal, atd. (Inac moja sestra je normalne poistena, ma EU preukaz ale nakolko dostala strasne bolesti, muselo sa jej to urobit hned.) Nakoniec sme dostali pri prepustani formulare s hodnotenim, ako bola spokojna s liecbou, doktorom, personalom, vybavenim nemocnice...bolo toho vela, pytali sa na kazdu malickost. No a my sme dali pravdaze velmi dobre hodnotenie, pretoze take nieco nie je ani v DE samozrejmostou. Tak sme ziskali novu skusenost a sme radi, ze sme mali vlastne stastie v nestasti.

knaja

Presne N-ika, vsetky vysetrenia. Mne robili v CA, bala by som sa nespat :) Trva to necelych 30 min a tie nove narkozy su velmi setrne.

N-ika

Kýčera - to je viac nez iste ze sa jej pytali na chorobopis...pred kazdou operaciou ci uz v LA alebo v CA totiz ides anesteziologovi a vyplnas dotaznik ohladom chorob, liekov, predoslych operacii, rodinnej anamnezy a alergii, veku, vysky a vahy...podla toho ti aj anestezu "usiju na mieru" :-) az ked absolvujes anest. vysetrenie (plus interne a odbery) mozes ist na operaciu...na SK to ma taky priebeh

N-ika

MRI nie je potrebna, samotna artroskopia je diagnosticky vykon, kedy sam operater len vsunutim kamery do kolenneho klbu zisti pricinu problemov a pripadne ju moze aj odstranit. Predpokladam ze bude umrtvena od pasu dolu ako pri epiduralke,cize nic neuciti. A asi jej aj daju nieco na ukludnenie:-)
A samozrejme,lokalna anesteza je vzdy menej zatazujuca pre organizmus:-)

Deria

N-ika, dakujem za odpoved, nevedela som, ze na SK sa robi AS len CA. Sestra je u mna na navstve a tu ju chytili strasne bolesti v kolene. Nezistili z coho presne, len ze je tam artoza a ani nebolo moc casu na dalsie vysetrenia ako MRT, lebo OP doktor ide na dovolenku, terminy narvane, tak sme boli radi, ze ju vobec zobral, pretoze tie bolesti su neznesitelne aj v klude a treba to otvorit, co tam je. Takze uz je v nemocnici na lozku a caka. Este raz sme ale dnes hovorili o anestezii dopodrobna s doktorkou a ta jej tiez doporucuje to lokalne umrtvenie, tak to sestra prijala. A uz to vraj nie je ako kedysi, kedy sa nesmelo po takej narkoze 12 hod pohnut, len lezat.