Je grilovanie zdraviu skodlive?

Príspevok v téme: Je grilovanie zdraviu skodlive?
hrianka

Teraz vsade v letakoch reflektuju predajcovia na grilovacky a opekacky vsetkeho mozneho od klobas, parok, jaternic, zeleniny atd.
Ze je cas grilovaciek a opekaciek. Ale ja sa pytam, nieje to zdraviu skodlive takto ohnu a dymu vystavovat potraviny ked vieme ze opekanie vytvara v potravinách karcinogenne latky. Ako niektorých poznam tak griluju kazdy vikend vselico mozne. A ze vraj grilovana zeleninka je zdrava. To co uz je za nezmysel. Ved v grilovanej nieje ziadny vítamin, ziadna vyzivna latka. Mozme sa potom cudovat ze uz ludia v mladom veku maju rakovinu.
Co si otom myslite? Uvedomujete si Vy co grilujete ako skodite pomaly a nenapadne svojmu zdraviu?

-----!

ano je, a cim viac clovek travi pri grilovackach tym rychlejsie u neho prebiehaju skodlive procesy v tele. Grilovanie neskodi len jedenim grilovaneho jedla ale aj vdychovanim vyparov a dymu vznikajuceho grilovanim. Najhorsia kombinacia je grilovanie spojene s popijanim alkoholickych napojov. Vtedy clovek poriadne naklada svojmu telu.

RNG

Nuz grilovanim sa tvoria aj skodlive latky, a zaroven sa zvysuje stravitelnost. Varenie je zdravsie. Ale nase telo bolo usposobene na surove potraviny, aj ked su menej stravitelne.
Rychla absorbcie/lahka stravitelnost nie je vzdy najlepsia, lebo napr vedie k cukrovym vlnam a postupne u mnohych k cukrovke.
Telo nie je skladiste, preto postupne uvolnovanie zivin je lepsie, ako rychle.

[zruseny37]

Ale áno, je. Hrianka si už svoj názor povedala a týmto otvorila diskusiu o zdraví a vlastne aj škodlivosti kadečoho a načala sa tu aj iná téma než grilovanie.

Grilované nejedávam, možno príležitostne som niekedy niečo zjedla. Údené veci mi nechutia vôbec.

trojklanny

Nie je táto téma o škodlivosti grilovania?
Grilovaním sa v potravine tvoria veľmi toxické benzpyreny. Pečeň ich musí detoxikovať. A akoby toho nebolo málo, pri grilovačke si dáme aj nejaké pivko, v ktorom sa nachádza benzén,ten tiež musí pečeň detoxikovať, a ešte metylalkohol, ktorý sa musí detoxikovať, a čím? Zas je to len na našej pečeni.
Počas detoxikácie dochádza k poklesu imunity. Čo nato slabší jedinec? To je otázka pre neho do budúcna v inej téme...

apropo, ak sa už niekto bojí škodlivosti z grilovania, tak tu na zdraví.sk je práve o tom článok, len som ho tu nedával...

[zruseny37]

miroka, len tak ako príklad si zober mrkvu, z ktorej je β-karotén lepšie využiteľný po uvarení než zo surovej. Čo mi povieš na toto?

odpovedam

Takmer v nicom nemas pravdu. To, ze nieco funguje tebe, nie je vedecky dokaz. vacsina ludi nevie interpretovat vysledky a nema ani kvalifikaciu na to. Vacsim problemom je kriticke myslenie. Ak niekto povie, ze nepotrebuje dokaz, to potom mozem povedat, ze moja spinava klavesnica lieci rakovinu, lebo som povedala a dokaz netreba, lebo ju pouzivam a rakovinu som nedostala.

Var zvysuje stravitelnost jedla, pretoze surova rastlinna strava je pre telo horsie vstrebatelna ako zivocisna. Navyse, rastlinna strava obsahuje antinutrienty - latky zabranujuce vstrebavaniu zivin (anpr. hneda ryza ci celozrnne pecivo - iba reklama z nich spravila zdrave potraviny). Navyse, mnohe prospesne latky sa uvolnuju az pri vare, napr. lykopen. takze odporucam si tie studie naozaj radsej pozriet a nesirit poplasne spravy.

lombardo1981

A čo ak existujú ľudia, ktorým by surová strava moc neprospela? Aj vtedy je to to najlepšie, čo príroda pre človeka vymyslela?