PPP... Udrzanie si vahy

Príspevok v téme: PPP... Udrzanie si vahy
A9211

Trpim ppp, asi anorexiou a proste uz nechcem viac chudnut ale chcem si udrzat vahu ktoru mam ... Problem je v tom ze neviem kolko mam jest, momentalne jem 1000-1200 kcal denne a pomalicky stale chudnem. Moje bmi je 17, vyska 183, vaha cca 56-58 ... Kolko by som asi mal zjest aby som ani nepribral ale ani neschudol?

Gima

Slovo makrobiotika má základ v gréčtine a znamená dlhý život. Filozofia makrobiotiky však pochádza z Japonska: od Georga Ohsawu, ktorý bol presvedčený, že optimálne zdravie je zakotvené v jednoduchom stravovaní.

Po čase sa však dostal až do takého extrému, že odporúčal jesť už len hnedú ryžu a vodu, a tak sa dnes jeho forma makrobiotickej výživy neodporúča.

Makrobiotika odvtedy prešla dlhým vývojom.

Dnes sa považuje za nízkotučnú diétu, ktorá obsahuje veľa vlákniny a navyše, je bohatá na fytoestrogény, ktoré sa nachádzajú v sójových produktoch. Väčšina makrobiotickej stravy sa zakladá na celozrnných potravinách a zelenine.

Základy makrobiotiky

Strava by mala zahŕňať:

Celozrnné potraviny (50 – 60 %): hnedá ryža, jačmeň, proso, pohánka, kukurica. Ovsené vločky, cestoviny, chlieb a pečivo sa môžu jesť len občas.

Polievky (tanier alebo dva denne). Najviac sa odporúčajú polievky miso a shoyu, ktoré sú vyrobené z fermentovanej sóje.

Zelenina (25 – 30 %). Tretina zeleniny by mala byť v surovom stave, ostatok môžete variť, dusiť alebo piecť.

Strukoviny (5 – 10 %): varená fazuľa, hrášok, alebo sójové výrobky (tofu, tempeh, edamame).

Mäsové výrobky sú dovolené v minimálnom množstve, len ryby a morské príšery. Konzumujú sa s wasabi, chrenom alebo horčicou. Ostatné mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky sú zakázané.

Orechy môžete konzumovať v primeranej miere.

Ovocie: je povolené lokálne ovocie: jablká, hrušky, marhule, broskyne, hrozno, jahody, maliny, melóny. Vyhýbajte sa pomarančom, mandarínkam, ananásu, mangu alebo papáji.

Dezert (2 - 3-krát týždenne). Mal by pozostávať z prirodzene sladkého jedla (jablká, sušené ovocie) a prirodzených sladidiel (ryžový sirup, jačmenný slad). Čokoláda, cukor alebo med sú zakázané.

Oleje: tmavý sezamový olej, kukuričný olej alebo olej z horčicových semienok

Koreniny: morská soľ, shoyu (druh sójovej omáčky), ocot z hnedej ryže, sezamové semienka, morské chaluhy

Alkohol: zakázaný

Gima

Je chutné, zdravé, obsahuje množstvo vlákniny a vitamínov. Pripraviť ho trvá maximálne 5 minút a benefity, ktoré vyplývajú z jeho pravidelnej konzumácie pocítite už po krátkom čase. Reč je o SMOOTHIES, novom trende, ktorý sa postupne udomácňuje aj u nás. Ak s jeho pitím chcete začať alebo ste začiatočník, prinášame vám 5 jednoduchých pravidiel ako si namiešať ten správny koktail plný života.
1. Základ

Základom sa rozumie tekutina, do ktorej budeme postupne pridávať pevné zložky. Neodporúčame používať mliečne výrobky, radšej siahnite po bezlaktózových alternatívach kvôli tráveniu.

Množstvo: 2 deci (pridať podľa potreby)

Čistá voda
Bezlaktózové mlieko: sójové, ovsené, mandľové, ryžové, kokosové
Kokosová voda
Čaj: ovocný, zelený, čierny, biely, pu- erh
Čerstvé šťavy: ovocné aj zeleninové, najlepšie s dužinou
Bezlaktózové jogurty: ryžový, sójový

2. Zelené listy

Hoci sa SMOOTHIES zaobíde aj bez nich, je to výborný spôsob ich konzumácie pre ľudí, ktorí ich neobľubujú. Aby človek využil ich blahodarne účinky, musí ich dokonale požuť, čo sa nám podarí málokedy.

Množstvo: 1 hrsť

Špenát
Rukola
Poľníček
Čínska kapusta/kapusta všeobecne
Hlávkový/ ľadový šalát
Kel

3. Ovocie a zelenina

Tu sa fantázii medze nekladú. Môžete použiť ovocie a zeleninu od výmyslu sveta. Pri SMOOTHIE sa preferuje najmä bobuľovité ovocie a zo zeleniny tá, ktorá obsahuje čo najviac vody. Jediné pravidlo, ktoré tu platí je neodstraňovať šupku, pokiaľ to nie je nevyhnutné (pomaranče, grepy, ananás).

Množstvo: 1,5 hrnčeka

Bobule: čučoriedky, černice, maliny, jahody, ríbezle, hrozno
Väčšie ovocie: jablko, banán, grep, pomaranč, kiwi, ananás, hruška, citrón, mango, paradajky
Zelenina: mrkva, uhorka, melón, zeler, čerstvá brokolica, karfiol, cukina

4. Tuky

Niektoré vitamíny, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine, sú rozpustné jedine v tukoch. Okrem toho, že nenasýtené mastné kyseliny sú pre telo dôležité, majú schopnosť zasýtiť na dlhšiu dobu, pri menšom množstve.

Množsto: 1 lyžica

Orechy: mandle, kokosová dužina, lieskovce, para, kešu, vlašské orechy
Semienka: slnečnicové, sezam, ľan, mak, chia, konopné
Oleje: kokosový olej,mandľový, olivový (lisované za studena
Avokádo
Maslá: arašidové, mandľové

5. Niečo navyše

Pri týchto ranných koktailoch máte pomerne širokú škálu ingrediencii. Niečo navyše sú zložky, ktoré nemusíte, ale môžete vo svojom drinku použiť.

Koreniny: škorica, chilli, zázvorový prášok, vanilka
Bylinky: petržlenová vňať, bazalka, citrónová tráva, mäta, materina dúška, šalvia
Čerstvý zázvor alebo chilli
Chlorella, zelený jačmeň
vločky
Rastlinný proteín bez laktózy (sójový, hrachový)
Mrazené ovocie (skúste dať do mrazničky banán alebo jahody a tesne pred mixovaním ich do koktailu pridať)

Na spravenie SMOOTHIES nám postačí mixér a pohár. Postupne do tekutiny pridávame potraviny a mixujeme dohladka, až kým nápoj nemá pre nás ideálnu konzistenciu a chuť. Netreba ho prisladzovať cukrom ani medom. Po vymixovaní prelejeme tekutinu do pohára a môžeme si vychutnávať nefalšovanú zdravú dobrotu.

Gima

Špenát vás zasýti i bez kalórií
Hoci pochádza až z juhozápadnej Ázie, dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho zdravého jedálnička. Obsahuje kvantum výživných látok a vitamínov. Je len minimálne kalorický a dajú sa z neho pripraviť ozajstné lahôdky.
Patrí medzi najvýživnejšie potraviny. Z minerálov tu majú najväčšie zastúpenie draslík, vápnik, horčík, sodík a železo, čo sa týka vitamínov, špenát najviac obsahuje vitamín B a vitamín C. Okrem toho sa v ňom nachádza kyselina šťavelová, čo je látka, ktorá viaže vápnik.
Najzdravší je surový

Hoci je možné zjesť špenát akokoľvek upravený, najzdravší je v základnom stave. Dobrou voľbou je spraviť si zo špenátu šťavu a získať tak z neho maximum. Šťava by mala byť riedená v pomere 1:4 a nemali by ste jej naraz vypiť veľa.

Pomáha v týchto prípadoch

Pravidelná konzumácia špenátu prospieva najmä tráviacemu ústrojenstvu, od žalúdka až po črevá. Taktiež pôsobí ako prevencia proti slabnutiu zraku. Zistili sa tiež jeho ochranné vlastnosti na sietnicu. Šťava z čerstvého špenátu napomáha i pri chudokrvnosti. Ďalej proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín.

Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej alebo folátov, ktoré zabraňujú určitým poškodeniam plodu, je špenát ideálnou zeleninou pre tehotné ženy.

Špenát pomáha predchádzať dokonca i paradentóze, pretože látky obsiahnuté v nej chránia i zuby a ďasná.

športovci a strava

Ak športujete alebo chudnete

Ak sa pravidelne venujete športu alebo namáhavej fyzickej činnosti, špenát je vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov a minerálov pre vás tou správnou potravinou. Ďalšou výhodou je, že špenát nemá takmer žiadne kalórie (v 100 gramoch sa nachádza len 20 kcal) a napriek tomu vás zasýti na dosť dlhú dobu. Taktiež reguluje hladinu tuku v krvi. To ocenia aj tí, ktorí držia diéty. Navyše, zo špenátu sa energia uvoľňuje postupne, vďaka čomu zaháňa pocity hladu a športovcom dodáva lepšiu výdrž pri trénovaní. Určte teda špenátu stále miesto vo svojom jedálničku a získate perfektnú kondíciu.

recept na špenát
Recept: Tagliatelle s marinovaným lososom a špenátom

2 porcie:

​ 250 g filetov z lososa, 250 g listového špenátu
2 jarné cibulky,1/2 zväzku bazalky
120 g cestovín tagliatelle
2 strúčky cesnaku, 1 KL mletého zázvoru
60 ml citrónovej šťavy,1 KL octu, 1PL svetlej sójovej omáčky, 1PL olivového oleja
ochutíme chilli, paprikou a soľou

Gima

Zdroj foto: Shutterstock.com

Spôsob liečebnej výživy určuje v zásade lekár, napriek tomu existuje pár pokynov, ktoré je dobre dodržiavať:

Aj v diétnom stravovaní musíme dodržať všetky požiadavky správnej výživy a diétu pripravovať z čerstvých potravín.

Pri príprave šetriacej diéty používame iba dovolené technológie.

V rámci možnosti sa usilujeme pripraviť diétnu stravu tak, aby vzhľadom, úpravu, vôňou a chuťou bola, čo najbližšie strave, na ktorú bol pacient zvyknutý.

Diétne stravovanie nesmie skĺznuť na odriekanie, či dokonca na hladovanie.

Tiež je dôležité, aby chorý jedol v pokoji a pravidelne.

Šetriaca diéta je ľahko stráviteľná, energeticky i biologicky plnohodnotná. Podáva sa pri chronickom ochorení tráviaceho systému – pri ochorení žalúdka, dvanástnika a podžalúdkovej žľazy. Práve to sú ochorenia, ktoré často vznikajú v dôsledku nesprávnej výživy. Aj preto musíme najskôr pátrať po príčinách a snažiť sa ich odstrániť, až potom bude šetriaca diéta účinná.

Najčastejšie stravovacie zlozvyky sú: rýchle hltavé jedenie, nedostatočné žuvanie, jedenie horúcich jedál alebo naopak pitie ľadových nápojov, pitie alkoholických nápojov a samozrejme nepravidelné stravovanie.

Stravu treba rozdeliť do 5 až 6 denných jedál, a nielen pri šetriacej diéte: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, prípadne aj druhá večera.
Z tepelných úprav vylúčime vyprážanie, opekanie, pečenie na tuku a grilovanie. Oveľa vhodnejšie je varenie, parenie, pečenie a varenie vo vodnom kúpeli. Solíme a sladíme iba mierne a chuť zlepšujeme bylinkami (pažítkou, petržlenovou, prípadne zelerovou vňaťou, kôprom, majoránom, bobkovým listom).
Vhodné potraviny

Mäso - čerstvé chudé z mladých zvierat dobre odležané, bez šliach, blán a kože z kurčaťa. Vhodný je tiež králik, morka, nie mastná kačka, mladé hovädzie a teľacie mäso, čerstvé ryby a chudá šunka.

Prílohy - uprednostňujeme varené, dusené zemiaky, cestoviny, rožkovú knedľu a halušky. Nepoužívame ostré a pikantné koreniny. Vhodné sú jemnejšie ako majorán, bazalka, či petržlenová vňať.

Bezmäsité jedlá - vhodné sú žemľovky, rezance s tvarohom, so strúhankou, ryžová, krupičná kaša. Z múčnikov sú vhodné piškótové cesta, odpaľované cesta. Biely chlieb a pečivo najlepšie odstáte.

Z polievok si vyberáme vývary z chudého mäsa, mliečne, zemiakové a zeleninové polievky, z ktorých vylúčime strukoviny, kapustu, kel.

Mlieko a mliečne výrobky dávame prednosť nízkotučnému mlieku, kyslému mlieku, jogurtom, kefíru, tvarohu a málo slaným syrom.

Zelenina podľa možnosti mladá a čerstvá, vhodná je i mrazená a sušená. Menej vhodná je konzervovaná zelenina. Vhodná je mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hlávkový šalát a špenát. Nevhodné sú všetky druhy zeleniny, ktoré nafukujú, ako je kapusta, kel, cibuľa, reďkovka, uhorka či paprika.

Z ovocia si vyberáme jablká, banány, mandarínky, marhule a broskyne. Pre obsah zrniečok, ktoré dráždia tráviaci trakt sú nevhodné kivi, jahody a maliny. banany_broskyne_2-2-016

Zdroj foto: Shutterstock.com

So šetriacou diétou sú nezlučiteľné alkoholické nápoje, destiláty, horúce a chladné nápoje a sýtené minerálne vody.

Ak zo svojho života odstránime nesprávne stravovacie návyky a pridáme šetriacu diétu môžeme si výrazne zlepšiť kvalitu života. Nezabudnite: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“, povedal La Rochefoucauld.

Gima

Nutridrink – energeticky bohatý nápoj

Napísal: Martin Pilnik, dátum vydania: 11. Január 2008

Nutridrink je vysokoenergetický nápoj a patrí do kategórie potraviny pre zvláštnu výživu. Základnou indikáciou (použitím) je doplnenie, alebo náhrada bežnej stravy v prípadoch, keď má pacient problémy s prímom potravy a v prípadoch podvýživy spojenej s inou chorobou. V prípade, že je Nutridrink doplnkom k bežnej strave, pije sa 2-3 balenia medzi jedlom. Ak je to kompletná náhrada, tak 5-7 balení. Odporúča sa piť vychladený po malých dúškoch. Neotvorené balenie skladujte pri 5-25 stupňoch, po otvorení je potrebné Nutridrink spotrebovať do 24 hodín a uchovávať v chlade. O použití sa vždy poraďte s ošetrujúcim lekárom.

Vrámci rady Nutridrink vyrába firma Nutricia niekoľko prípravkov:

Nutridrink – štandardný prípravok, príchute čokoláda, karamel, tropické ovocie
Nutridrink Yoghurt – svieža chuť jogurtu, s dvomi príchuťami malina a vanilka-citrón
Nutridrink Multi Fibre – s vlákninou, príchute banán, jahoda, pomaranč, vanilka
Nutridrink Fat Free – nutrične nekompletný, chutí ako džús, s príchuťou jablko, jahoda
Výhodné balenie 5+1

Fotografia balenia, základné farmaceutické informácie a možnosti zakúpenia v internetových obchodoch na Slovensku a v Čechách.

Nata

Mal by si prijať cca 2000-1700 kcal. Z toho neschudneš, ani nepriberieš, hoci neviem v akom stave máš metabolizmus. Odporúčam ti ale pridať do jedálnička hlavne veľa ovocia, zeleniny, mäska .. Proste veľa veľa zdravých vecí. Aby si nemal potom zdravotné ťažkosti keď už aj chceš mať takúto hmotnosť :)

Gima

Bmi mas hrozne. Malo by dosahovat aspon 19. Ak nechces v neskorssom veku trpiet inymi diagnozami, mal by si zvysit prijem ovocia a zeleniny chleba celozrnneho syry, mlieko, nátierky, zemiaky.....samozrejme pitny rezim.

lombardo1981

Pokiaľ sa budeš rigidne držať svojich noriem a nezačneš skutočne pracovať na svojich problémoch (myslím tým dôvody, ktoré ťa vedú k manipulácii s jedlom).