Zvysena činnosť stitnej zlazy - poradite?

Príspevok v téme: Zvysena činnosť stitnej zlazy - poradite?
xxxs

Ahojte, prosím Vás pekne o zopár rád, ak viete niekto aspoň na jednu otazku z odpovedať, budem veľmi vďačna. Na našej endokrinologii sa odpovedi nikdy nedockam bohužiaľ... Užívam Thyrozol a Corvitol na štítku a TriRegol hormonalnu antikoncepciu. Thyrozol si sama riadim, na endokrinologii mi pravidelne hovorí, že mam brať toľko denne a na kontrole mi vždy povie inú cifru, takže len krutim hlavou . V auguste tomu budú 2 roky čo sa liecim, pricom už bolo dobre po roku ako som si sama volila pocet liekov, len som sa vykaslala na udrziavaciu davku hlúpa :-(.

- aké máte nálady? So mnou sa niekedy nedá vydržať, len to bohužiaľ neviem ovládať, aká je pricina? Niekedy je dobre a potom príde také obdobie...
- môžem (mám ) pri zvýšenej činnosti uživat jod ? Nikde to nemôžem presne zistiť, lebo sa tie informácie dosť líšia, takže sa bojím
- aké ďalšie doplnky sú vhodne? (som hrozne naladova, nervna, podrazdena, placliva ... Co sa toho týka, dávam si bcomplex forte, ženšen, calcium, magnézium, vitamin C a z DM drogérie Multivitamíny A-Z a douzivala som 3 mesačne balenie vit E, selén, zinok, vraj treba dat pauzu. Nezvyknem to dávať všetko naraz.
- pijem denne minimalne jeden energy drink, chyba, však :-(
- čo znamená, že mi niekedy býva strašne teplo, treba zvysit davku?

Ďakujem moc za odpovede

dix

Silvinka sisii, mne sa to neupravilo a musela som ísť na operáciu (Thyrozol by sa nemal brať dlhšie než cca 2 roky, ja som ho brala rok a pol a po postupnom vysadení som bola okamžite tam, kde aj na začiatku, takže endokrinologička odporučila operáciu). mojej sestre sa to, naopak, upravilo po pol roku a už je 3 roky bez problémov. ja musím teraz do konca života brať euthyrox, ale cítim sa skvelo, veľa športujem a je mi neporovnateľne lepšie ako počas brania thyrozolu, nehovoriac o období predtým, kým sme zistili, čo mi je.
a čo sa týka tých očí, tento problém nemajú ani zďaleka všetci so zvýšenou činnosťou štítnej žľazy, a teraz, keď sa liečiš, sa ti s nimi už určite nič nestane :)

Silvinka sisii

Dobry den, môžete mi prosím poradiť? Pred 2 týždňami mi bola diagnostikovana tyreotoxikoza. Struna dif. Autoimunna, dostala som liečbu thyrozol 3x2, pyroxin 3x2 a corvitol podľa potreby 2-3x1. Môže sa mi táto porucha dostať este do normálu bez operácie? Je mi jasne, ze lieky uz budem mat stále, ale dostať sa na minimum, zit normálny zivot, a mocť opäť aktívne zit, športovať. Chcela by som vedieť, ci mi pri liečbe môžu vypuknúť oči, ci sa to stane každému kto trpí touto poruchou ŠZ, zatiaľ ich vypuknute nemam a dúfam ze nebudem mat, pripadne existuje niečo co by tomu zabránilo?
Ďakujem za Vaše rady.

tana 678

Ahoj,tiez trpim hyperfunkciou stitnej zlazy s velkou strumou..Zistili mi to v marci 2013 v lubochni ,kde som bola na vlastnu ziadost .Do novembra 2016 som to mala neliecene,citila som sa dost dobre..V novembri som navstivili obvodnu lekarku kvoli viroze ,ta si vsimla ze mam strumu a poslala ma na enokrinologiu..V skratke,od novembra do maja som brala thyrozol 3 krat denne..Za tu dobu sa pridali problemy s dychanim,skrtenie v hrdle,stitna zlaza mi narastla o dalsich 6 ml a pridala sa nespavost...Chodievam na pravidelne mesacne kontroly,lekarka sa pozrie na vysledky,tie su obdobne,stale som v thyreotoxikoze,len po liecbe sa zhorsuje hodnota Tsh,klesa nadol..Mesacne su mi predpisovane dalsie thyrozoly,lekarka nepatra po pricine hyperfyreozy,ani po tom preco sa mi moj zdrav.stav zhorsuje.,venuje mi minutu v behu a v cakarni sedim niekedy aj 3 hodiny.. Rozhodla som sa,ze zmenim lekarku a prestanem brat thyrozol,lebo ten liek ma dostal jednou nohou do hrobu..Zvačšil mi strumu v kratkom case o dalsich 6 ml objemu..Moja rada,radsej cestujte dalej a vyberte si dobreho odbornika a taktiez citajte naziaduce ucinky liekov..Na tie vas totiz neupozorni nikto..Vela neporadim,osobne som prestala brat thyrozol a hladam si lekara,ktory v prvom rade bude patrat pomoct najst pricinu ochorenia ,plus spravnu liecbu..Stav by sa mal uzivani liekov predsa zlepsovat a nie rapidne zhorsovat..Prajem vsetko dobre,tana

lombardo1981

Dievča zlaté. Uvedomuješ si, že hypertyreóza je potencionálne život ohrozujúci stav? A chodíš na kontroly?
Teplo, teplá a spotená pokožka, ktorá sa rýchlo mastí, vypadávanie vlasov, chudnutie, neustála potreba niečo robiť, únava, náladovosť, zlý spánok až nespavosť, tras, hnačky, dyspnoe, hypertenzia, tachykardia, vynechávanie menštruácie sú príznaky hypertyreózy.
Čo sa týka dopĺňanie jódu, tak ten je diskutabilný. Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy môže zhoršiť a zvýrazňuje pri nich jeho nežiadúce účinky. Dokonca môže vyvolať toxickú hypertyreózu či Hashimotovu tyreotitídu (tá sa spočiatku prejavuje ako hypertyreóza, neskôr ako hypoteyreóza). V podstate, pokiaľ nemáš deficienciu, tak sa brať nemusí. Môže narobiť viac škody ako úžitku. Totižto štítna žľaza je navyknutá na spracovanie určitého množstva jódu. A to množstvo sa líši od oblastí v akej žijeme. Napríklad na severe Japonska prijímajú vďaka konzumácii veľkého množstva morských rias aj viac ako 5000μg/deň (i keď tam je dlhodobý príjem spojovaný práve s Hashimotovou tyreotitídou). Dlhodobejšie dopĺňanie väčších dávok jódu aj u zdravých ľudí je v podstate kontraproduktívne. Napokon vedie ku zníženej tvorbe T3 aj T4. Čo má za následok zvýšenú tvorbu TSH. A práve zvyšujúce sa hladina TSH môže byť indikátorom rozvíjajúcej sa tyretoxikózy.
A energetické nápoje môžu zvýrazniť tvoje príznaky.

Kýčera

Koľko máš rokov,že sa takto správaš a ničíš si zdravie tým,že sa hráš na lekára?Tak pre zmenu,krútim teraz hlavu ja.To nie je chrípka,tu si môžeš vážne ochromiť fungovanie celého tela,... Ak s tým svojím lekárom nie si spokojná,môžeš ho predsa vymeniť.Všetko čo robíš,robíš zle,Ty sama si nemôžeš určovať dávky liekov,svojvoľne ich vynechávať,ani si ordinovať doplnky.Ak by si to ovládala,tak by si bola v pohode a nežiadala o pomoc,či?Po každej kontrole sa dávkovanie mení v závislosti od výsledkov z krvi,preto to lekár zakaždým mení,kým sa Ti stav neupraví.Máš tam 3 rôzne lieky,konzultovala si to s lekárom,či tam nedochádza ku kontraindikáciam?Energetické nápoje sú svinstvo aj pre zdravých ľudí,nepiť,jód nebrať a ani žiadne doplnky,pokiaľ nevieš,aký druh hypertyreózy máš.Ak to však vieš,napíš,niekto Ti už poradí.Preštuduj si letáčiky,možno aj tam nájdeš odpovede.

Shayleen

Ja mam zníženú funkciu s.z ale na niektoré otázky ti viem odpovedať. Čo sa týka tej naladovosti za to je jedna časť v mozgu zodpovedná ktorá plní funkciu emócií a to nemôžeš zmeniť. Aj ja som dosť nàladovà raz som hore a raz som dole. Čo sa týka jódu mne bolo povedané že prípravky ktoré obsahujú jód nesmiem prijímať tak nič také neprijímam a pri výbere multivitaminovych prípravkov si tiež dobre pozriem čo sa tam nachádza. Čo sa týka tých m.vit prípravkov beriem tiež jedno balenie potom prestávka a zase balenie ale iba v jesenných a zimných obdobiach. O energy Drinku neviem pijem sama ale nie každý deň len keď s cítim unavená a potrebujem "energiu" aby som to ešte v robote zvládla ale o tom som ešte nepočula že by skodilo. Ta teplota bude pravdepodobne kvôli zvýšenej funkcií s.z pretože ja pri zníženej mám dosť studené ruky a nohy a mi je zima. Dúfam že ti nejak pomohla