Je to pravda či fáma?

Príspevok v téme: Je to pravda či fáma?
krvný odber

Že veľa ľudí najmä mužov chodí darovať krv len aby zistili ako sú natom s pohlavne prenosnymi chorobami či niesú nakazení? Hovoril mi o tom jeden kamarát ktorý chodí darovať krv na týmto účelom kedže navštevuje jeden bordel niekoľkokrát do mesiaca. Aby nemusel platiť za vyšetrenia na vlastnú žiadosť čo stojí niekoľko stovák eur tak ide akože darovať krv kde mu tie vyšetrenia urobia. Nieje to zneužívanie? Dokonca mi hovoril že to robil aj jeho bývalý šéf ktorý často striedal ženy. Tak je to pravda že to tak muži robia?

...w

z krvi mu zistia BWR to na syfilis HIV a zltacku B a C.
Kvapavku, chlamidie, mykoplazmy , herpes vaginalis. filcky hpv mykozu, genit. bradavice mu nezistia
ked mu zistia hiv bude uz neskoro!

llek

Este k tomu roznasaniu HIV vedome.Kazdy clovek, u ktoreho sa zisti HIV pozitivita podpisuje vyhlasenie, ze nebude toto ochorenie vedome sirit a ze bude dodrziavat opatrenia na zabranenie sirenia. Opat, aj toto je pravny dokument. Za porusenie toho co podpisal nesie pravnu zodpovednost. Ked sa u niekoho zosti HIV pozitivita, dotycny musi uviest pohlavneho/ych partnerov. Ak by sa zistilo, ze niektory z nich o svojej infekcii vedel a zatajil to, je to trestny cin

llek

Ked ide niekto darovat krv ci akykolvek krvny produkt, vypisuje vzdy dotaznik, kde podpise ze uvedene udaje su pravdive. Jednou z otazok je ci mal za posledny mesiac pohlavny styk s neznamou osobou, neviem presne ako je ta formulacia,ale je to presne otazka na rizikovy pohlavny styk. Poslednou otazkou v tom dotazniku je, ci su vsetky uvedene odpovede pravdive no a to potom podpise, je to pravny dokument.Ak uvedie, ze mal rizikovy pohlavny styk, tak ho automaticky vyradia, nemusi sa hrat, ze mu je na odpadnutie.Ked tam pride zase nabuduce, tak v zaznamoch je uvedene, ze bol naposledy vyradeny a aj dovod preco, takze ked tam pride zase, laborantky si uz na neho daju pozor. Kazdy krvny derivat ma svoj kod a ak by sa nejaky pacient infikoval HIV alebo virusom hepatitidy, je mozne spatane identifikovat, ze ktore derivaty dostal a kto boli darcovia. Viac k tomu uz nemusim dodavavat. Darcovstvo krvi je v sucanosti uz niekde uplne inde ako bolo v minulosti, platia prisne smernice EU

kafe

tu som našla toto:"Pohlavné choroby sa šíria takmer výhradne pohlavným stykom, pretože pôvodcovia sa nachádzajú v telesných tekutinách (semeno, vaginálny sekrét, krv, sliny)"
a ešte:"sa laboratórna diagnostika opiera buď o kultivačné mikrobiologické vyšetrenie výterov z pošvy, uretry (penisu), moča a pod. alebo o sérologické vyšetrenie – dôkaz protilátok príp. infekčného agens v krvi pacienta."
www.hpl.sk

Žiadny výter z pošvy, či penisu sa pri darovaní krvy nerobí.

kafe

pohlavné choroby sa NEvyskytujú v krvi. Alebo hej? Neviem isto, ale mne sa zdá, že okrem HIV a Hepatitídy B,C nie.
A takisto také dôkladné testy by boli nákladné, jednoducho neni možné darovanú krv testovať na všetko. Preto sa pri darovaní krvi vyžaduje aj nejaký etický prístup darcu - podpisuje tuším ľajster, že neprekonal žltačku, za posledných 6 mesiacov nebol tetovaný, nedával si robiť pírsing a nežije promiskuitným životom.

emalea

no ale je tu namieste otázka,: darovaná krv čo pumpuje operovaným ľuďom do tela nie je preskúmaná na pohl.a iné vážne choroby?? asi tomu celkom nerozumiem...

Moireal

Darovanie krvi beru ludia veru ako preventivku, ale tiez si myslim, ze az do takej hlbky krv neskumaju.
Ako sa mi len hnusia promiskuitni ludia a ti co chodia do bordelov a aj tie co tam pracuju....

kafe

podľa mňa je to blbosť. Pri darovaní krvy sa testy na pohlavné choroy nerobia, IBA na HIV. Takže z desiatok, či stoviek "pochúťok" čo môže mať, ak si zisťuje či je čistý na HIV a myslí si, že je naozaj čistý a nič iné nemá, tak je to najskôr neinformovaný blb.