Schizofrenia? Alebo?

Príspevok v téme: Schizofrenia? Alebo?
Julien10

Ahoj.Uz asi rok sa stále obávam ak mám v ruke niečo ostré a je okolo mna niekto aby som mu neublizil.Nechapem,v zivote by som nechcel nikomu ublizit,ale hneď ak mam nieco v ruke a je niekto pri mne ma to napadne ta myslienka a bojim sa jej..Tiez obcas ak som medzi ludmi mi pride na rozum ci niekomu nebuchnem do tváre a takéto veci,uspesne to potlacujem no bojím sa toho velmi..bojim sa občas tiež že mi nieco spadne pred ludmi,bude výsmech alebo nieco podobne...inak nemám ziadne hlasy,videnia,len ma stále sprevádza ten strach čo ak niekomu ublizim a nutkanie...tiež je zaujímavé že by sa toho bojim len ked mám ostru vec v pravej ruke (som právak)..ak ju mám v lavej tak na to nemyslím...je to so mnou vážne?

Fia

A ešte som chcela dodať, že ak by išlo o vážnu psychickú diagnózu, napríklad schizofréniu, tak tento stav si človek neuvedomuje. Takže môžeš byť pokojný.

Fia

Sú to nutkavé myšlienky, ktoré sú človeku nepríjemné, stále sa opakujú a vyvolávajú v ňom úzkosť. Diagnóza je obsedantno-kompulzívna porucha. Tiež to zažívam, dokonca aj tieto pocity a myšlienky mávam. Vhodné je navštíviť psychiatra, ktorý predpíše vhodné lieky. Celé to spočíva v tom, že človek s musí zbaviť úzkosti. Z vlastnej skúsenosti odporúčam popri medikamentóznej liečbe aj terapie u psychológa. Držím prsty.

CaraJac

ano, je to tak, taketo nutkave myslienky sa v psychiatrii nazyvaju obsedantno- kompulzívna porucha. schizofrenia to nie je. to je ine peklo..

_meno

Ahoj Julien10

Nachadza sa v tebe neuvolneny (nespracovany) hnev.

V podstate sa vedome hnevas na nieco (niekto ti ublizil/robil zle) a zaroven to potlacujes.
(aj ta to hneva, aj seba potlacujes - preto vznikaju take extremne reakcie ... lahsou cestou lahsia cesta).
Ak mozem, chod naspat :)
Ked si vsimnes ze sa na nieco hneva, zastan .. a rozmyslaj preco sa na neho hnevas .. potom porozmyslas kde predtým si to videl .. a potom kde predtým atd atd atd takto je mozne ze sa vratis niekolko rokov / desiatky rokov naspat :) .. nieco na styl \\\"a tu ked som mal 5 rokov som bezal do hypermarketu a zlakol som sa bradatého uja a potom som vrazil tvarou do dveri a odvtedy nenavidim brady ....\\\"
Vtedy, ked clovek oslobodi seba od situacie (stala sa situacia, vsak \\\"JA\\\" nie je tototzne si situáciou ......... nieco na styl ako ked nadavam znamena to len ze pouzivam nadavky, nie ze som stotoznenie nadávok .......... (to ze som pokazil jednu prednasku znamena ze v minulosti som pokazil jednu prednasku - neznamena to ze pokazim dalsiu, ani ze dalsia vide uspesne - znamena to len to co to znamena, nic viac nic menej.

Neni to s tebou vazne Julien, podla mna dobre robis co robis, len tak dalej ! :)

Cim skor prijimes na co sa hnevas Julien10, tym skor sa oslobdis od hnevu, drzim ti palce Julien10 ! :)

luciano

Tiež si myslím, že sa jedná o obsedantno-kompulzívnu poruchu. Je to neuróza, ktorá sa dá ľahko odstrániť vhodnou medikamentóznou liečbou. Treba navštíviť psychiatra.

Ahri

To vypadá na obsesívne myšlienky, nemyslim si, ze to ma nieco spolocne so schizou... ale mal/a by si zajst za psychologom / psychiatriom