Hľadám spriaznenú dušu a pomoc

Príspevok v téme: Hľadám spriaznenú dušu a pomoc
anxietymind

Ahojte. Viem, že si to asi nikto neprečíta do konca, a možno ani nik neodpovie, ale skúsim trošku opísať, čo ma vlastne trápi. Už dosť dlhú dobu som smutná, mám divné nálady, som dosť často smutná i bez nejakého vážnejšieho dôvodu, a keď sa aj teším, tak len dočasne. Nemám žiadne kamarátky, len pár ľudí s ktorými sa rozprávam v škole, a to tiež len o bežných veciach. Som introvertné 16 ročné dievča, mojím životom je hudba, ktorej sa venujem takmer vždy keď mám čo i len trošku voľného času. Mojím veľkým problémom je SF, teda sociálna fóbia. Nedokážem s ľuďmi komunikovať uvoľnene, vždy sa cítim strápnene, divne...preto asi nemám žiadne kamarátky, resp.človeka, ktorý by mi bol bližší. Nikdy mi nejak samota neprekážala, doslova som ju vyhľadávala, lebo som vlastne ani nemala s kým tráviť čas, ale v poslednej dobe sa mi cnie za niekým, s kým by som sa mohla porozprávať, alebo popísať o hudbe, o bežných i nie bežných veciach, trochu sa odpútať od starostí, proste nájsť nejakú spriaznenú dušu...Neviem vlastne, z akého dôvodu vôbec túžim po spriaznenej duši, ale fakt som už zo svojich nálad uťahaná, unavená...moje myšlienky sú hlúpe, prázdne...potrebujem s niekým zdieľať ako sa cítim, preto som založila aj túto tému...tá sociálna fóbia ma obrala o akúkoľvek radosť...Viem, že asi celý život budem single, pretože behám aj po koncertoch, ale vždy sama a tiež tam niesom príliš uvoľnená, keď som tam sama, chodím aj do mesta, ale vždy hlava sklonená, rýchlo prebehnem okolo ľudí, hanbím sa, nedokážem sa nikomu prihovoriť, takže v mojom prípade je asi prehnaná túžba nájsť si nejakú spriaznenú dušu.
Prosím teda, ak mi viete niečo poradiť čo mám s tou SF robiť, ako trochu byť šťastná aj keď nemám kamarátky, ani priateľa, ako trošku nájsť nejaký zmysel života...nejakú motiváciu? Nechcem to riešiť so psychológom, také strašné to hádam nie je...ale je to taká naozaj dosť blbá vec v mojom živote, taká prázdnota a zároveň taká naplnenosť tou prázdnotou. Jediné čo ma drží je teda tá hudba, hlavne rock a podobné také tvrdšie veci na utlmenie tých nálad, ale to už tiež nestačí.
Ak teda má niekto podobné pocity, život, alebo mi vie pomôcť, nejak ma motivovať, budem rada...
ďakujem :/

Samuel999

Ahoj, rád by som ti poradil, môj kamarát mal podobné problémy a trvalo to roky, celú základnú aj strednú školu. nakoniec sa zistilo, že bol prekliaty. nesmej sa, vážne. veľa ľudí má na duši kliatbu, a na Slovensku zvlášť. je tu veľa zloby, neprajnosti, ľudia si závidia a je tu málo lásky...
no nejdem sa rozpisovať, jednoducho len som ti chcel pomôcť, pozri si túto stránku...www.liecitelka-laura.sk
Tu sa ti určite pomôže, táto pani má neskutočný dar od Boha, mne tiež pred 3rokmi pomohla s kožnou chorobou čo mi lekári nevedeli pomôcť dovtedy...
ahoj zatiaľ
ešte raz:
www.liecitelka-laura.sk

Kýčera

Cliattsi, nuž táto asertívna metóda má veľa spoločného so Silvovou metódou ovládania vedomia,... a s MOJOU kresťanskou vierou sa vonkoncom nebije. Som len človek, kt. sa snaží dodržiavať zákony a prikázania, s kt. sa stotožnil, neprekračuje určité morálne hranice,žije tak ako najlepšie vie, v súlade so svojím svedomím a podľa najlepšieho vedomia, a tak nechávam aj iných. Ja takým ľuďom, ak viem, v rámci svojich možností rada pomôžem, aj takým, kt. o to nežiadajú. A veľakrát takýto človek Ti vráti láskavosť tým, že Ťa začne ohovárať, dopraje všetko najhoršie,...všetko je to o ľuďoch, jednotlivom človeku. Ak je však dotyčný drzý,... tak NIE, aj keby mi mali 5OO-ky trčať z nohavíc. Dávnejšie som už zažila takú situáciu s postihnutým, mal problém pochopiť, že jeho časopis nechcem kúpiť, bol neskutočne agresívny, začal ma prenasledovať, tak sme si to rozdali ústne, nič som nekúpila a stratil všetky sympatie okoloidúcich. Chlapec si myslel, že ma zlomí, ale ja som hora...Konflikty nevyvolávam, ale po hlave si skákať NEDÁM, aj napriek tomu, že som introvert, povedať NIE!, viem. Poznám extroverta, kt. to však nedokáže...

Cliattsi

Kýčera, ešte niečo, podľa mňa dôležité, tie práva nemusia byť čisto asertívne, ale zahŕňajú aj asertívne práva. Je možné, že ten človek, čo bude používať tie moje práva a doteraz reagoval skôr poddajne (ako napr. anxietymind) sa naučí povedať v praxi to, čo si myslí. A je možné, že tým aj nechcene URAZÍ človeka. Chcem tu pripomenúť, že asertívne práva sú zamerané na to, aby človek vyjadril to, čo chce, ale s tým, aby si vážil aj toho druhého. Toto aj ja propagujem, aby si ho vážil, ale myslím si, že je na každom človeku, či sa tak rozhodne a pre niektorých ľudí bude doslova nemožné si vážiť človeka, ktorý vám napr. denno denne strpčuje život.

Chcel som ešte povedať, že tieto práva, ktoré som ja venoval, by mohli za určitých okolností kresťanskému učeniu. Lebo ak som dávnejšie čítal si kresťansky založená žena (dúfam, že som to zas nepoplietol :-D) a tiež si mi povedala, že mi to praješ, aby som tú prácu dokončil, lebo sa ti páči, ako píšem. Ja len som nechcel, aby si mi niečo priala, čo by mohlo odporovať tvojej viere, aby si nebola náhodou prekvapená. Ja odporúčam tým ľuďom, ktorí by to chceli uplatňovať, aby sa slušne správali, ALE IBA AK SA PRE TO ROZHODNÚ. Ja vo svojom živote to tak aplikujem. Ale sú tu aj ľudia, ktorí vám za nič na svete nedajú pokoja, a sú aj ľudia, ktorí v práci zosmiešňujú svojich kolegov....no to by som sa napísal. Nechcem sa tu moc rozpisovať o tom, ale napr. „Miluj svojho blížneho ako seba samého“ je tu ohrozené, ak stretnem človeka, povie mi daj mi najesť prosím ťa, som hladný, nemám peniaze. Ja so rozhodnem mu nedať ani jedlo ani peniaze, aj keď ten človek bude možno aj naozaj totálne hladný.

Ale ja si uplatním tieto práva pri tom, keď ho stretnem:
-nebudem myslieť na to, čo si on myslí – mám na to právo
- nebudem rozmýšľať nad tým, či je naozaj hladný – mám na to právo
- nebude ma zaujímať vôbec jeho problém – mám na to právo
- nedám mu žiadne jedlo, aj keď si nesiem v rukách 3 veľké pizze v krabicach, alebo iné jedlo – mám na to právo
. nemusím si ho dokonca ani len všimnúť – mám na to právo :-)))
- a ešte sa na neho dokonca aj môžem usmiať – mám na to právo :-))))))
Ja NEVIEM, aké ten človek má úmysly, možno aj klame, ale ako to odhaliť??????
Nepomohol som mu ale.
A teraz je tu konflikt kresťanstva, ktoré mi hovorí – pomôž svojmu blížnemu (hladných kŕmiť, smädných napájať – skutky telesného milosrdenstva) a toho, čo ja chcem.
Čiže ak by som bol kresťan, mal by som mu pomôcť, podať pomocnú ruku, OBETOVAŤ SA. A to títo ľudia aj na ulici ZNEUŽÍVAJÚ. A zneužití sú vo veľkej miere podľa mňa ľudia s pasívnym prístupom (väčšinou introverti) a aj kresťania (lebo kresťanstvo k tomu nabáda, aby sme pomohli).

Ale preto to píšem, lebo po smrti, ak by som veril na všetko, čo sa v tej Biblii píše, by som sa mal pripraviť na to, ako mi pán Boh pripomenie tú situáciu, v ktorej som sa nachádzal : „Bol som hladný a nedal si mi najesť.....povedz mi prečo si sa zachoval vtedy ako pokrytec, keď som bol hladný. Zjavil som sa ti tam v podobe žobráka, aby si ukázal akú pevnú vieru máš. Preto som prišiel za tebou, aby si mi ukázal, aké je tvoje srdce, ale to bolo tvrdé ako kameň. Ale urobil si mi to viac ráz, nie jediný krát a za to pôjdeš do pekla“ Čo ak by mi to pán boh povedal, hm? (To už je zasa iná téma, ja viem teoretická..... Ale dôležité pri tebe Kýčera je moje práva porovnať s kresť. hodnotami a myslím, že aj asert. práva, ktoré vytvoril ten Američan tiež nesledujú kresťanské hodnoty, ale zakladajú sa na úcte k iným – ale slovo úcta je len slovo a sú veci, ktoré sa zle vyjadrujú slovami, ktoré sa tej úcty týkajú, napr. aj to, že človek nie je zodpovedný za to, aké pocity bude v inom vyvolávať, ak ho cielene nebude chcieť uraziť, ale on sa napriek tomu urazí... )
A chcem ešte dodať, že môjmu životu kresťanské hodnoty nie sú úplne cudzie.

PRE DELETE 2 –

Nikdy nikomu neverte. Ľudia okolo vás majú len jediný účel. ubližovať!!!
- to si napísal a napíšem ti, neviem, ako si to myslel, ale nie je to pravda. Ty si len sklamaný z toho, ako k tebe ľudia pristupujú. Dám ti radu: Nečakaj, že ti ľudia nebudú ubližovať. Očakávaj od života, že sa môže stať čokoľvek a daj šancu aj ľuďom, ktorí takí nemusia byť.
Si zúfalý z nenaplnených očakávaní, tak neočakávaj !

Kýčera

Cliattsi, prečo sa ospravedlňuješ, nemáš sa za čo, nedotklo sa ma to, nemalo sa ma čo dotknúť a že si si ma s niekym splietol, to nič, aj mne sa to stáva. Že si zvedavý, tak to aj ja, čo ma zaujme, tak o tom sa chcem dozvedieť viac. Čo sa týka tej relaxácie, ak potrebujem, tak fičím na majstrovi Lackovi Chudíkovi "Cesta k uvoľneniu" - hovorené slovo, mal neskutočné nádherný hlas, popozeraj na nete, dokázala by som ho počúvať od rána do večera, je môj najobľúbenejší. Najlepšie a najrýchlajšie sa to naučíš, ak budeš ležať, pustíš si ho, budeš sa vnárať do jeho slov a plniť pokyny, zo začiatku môžeš pritom aj zaspávať. Púšťam si aj Enyu "The memory of trees", Wellness 5CD - Floating Life, Magic Moments,... a aj iné. Vidíš, že aj ja som bola zvedavá na to, čo tá moja prezývka v Tebe vyvolala, a si ma rozosmial, s tým prvotným dojmom si sa takmer trafil. Možno v skutočnosti som aj väčšia a strašnejšia, kto vie...Naschvál som Ti nenapísala jej význam, vedela som, že Ti to nedá a budeš pátrať, ale nie je to len hora...Ja som síce ako tá hora,... kt. len tak nič nezloží, keď sa rúbe drevo, lietajú triesky, občas poryvom vetra spadne aj nejaký ten strom, ale ona ostáva. A čo sa mňa týka, píš, čo máš na srdci a jazyku, neurážam sa, získaš väčšiu istotu, kľudne si zo mňa môžeš aj vystreliť...len nezabudni na slušnosť, tú si cením.

Cliattsi

Ja len som tedy nevedel, či si to ty, komu na tej škole takto nadávali, teraz už to viem a či sa mi páči ? Nevedel som, čo si mám o tom myslieť. Lebo to vo mne po prečítaní vyvolalo taký čudný dojem, lebo som to slovo ešte nikdy nepočul :-DDD
Môj prvotný dojem ti poviem bol, nechcem uraziť, ako keby to bolo niečo veľké a strašné. Potom som čítal tvoje príspevky a uvedomil som si, že to bude mať asi určitý význam (keďže tvoje rady boli také "inteligentné" a podľa mňa aj k veci a išli do hĺbky), len som nevedel aký. tak dnes som si cez Wikipédiu pozrel, že to môže byť nejaký vrch v horách, čo by som vôbec . Zistil som ale, že tých vrchov je až 13 s týmto názvom :-)

Cliattsi

Kýčera, tak ďakujem za vysvetlenie aj toho, ako sa postupuje pri tej relaxácii tela.
Nechcel som sa ťa dotknúť, ak áno tak sa ospravedlňujem, ale pamätám si, že som tu na fóre raz čítal taký príspevok, kde tu jedna staršia pani sa sťažovala na svoju prezývku a povedala, že preto si ju dala, lebo jej tak nadávali v škole. Takže som si to pomýlil, lebo nedá sa všetko zapamätať, kto kde čo napísal.
Ja som sa dlho zamýšľal nad tým, ako sa budem volať tu na fóre. Záležalo m na tom, aby to nebolo len tak niečo bežné. Tak som si povedal, že to bude Cliattsi. Nevedel som ako vytvoriť meno, tak som sa pozrel do nejakých knižiek, kde boli latinské názvy druhov organizmov a nejako som to podľa toho vytvoril. Spojil som aj to, čo by sa spojiť nedalo :-). Aj keď viem, že to znie čudne alebo sa to zle vyslovuje...

A chcem sa ťa ešte opýtať, či s tou relaxáciou máš aj nejaké skúsenosti, alebo či na to poznáš aj nejakú knihu. ďakujem. pekný deň želám

Kýčera

Cliattsi, nik moju prezývku tu na fóre neriešil, niektorí si mýlili pohlavie, čo bolo milé/chlapčisko,.../, hoci Kýčera bola, je aj bude vždy ženského rodu. Pôvodne som sa prihlasovala pod svojim menom, to však bolo obsadené, a tak som intuitívne siahla po tom, čo ma vystihuje, s čím som stotožnená, k čomu mám citový vzťah. Som Slovenka, mám rada prírodu a svoj materinský jazyk, preto sú dodržané všetky interpunkčné znamienka a aj moja prezývka je írečitá. Takto mi nik nikdy nenádaval a Tebe sa nepáči? Som zvedavá, aká prezývka by ma podľa Teba vystihovala, napíš. Tá Tvoja je zaujímavá, taká talianska, ale nič nehovoriaca. Tak mi pripíš, ako si k nej prišiel, vďaka. A relaxácia začína v tomto poradí - ruky, nohy, teplo, dýchanie, tvár/ústa, nos, líca, oči, obočie, čelo, spánky, pokožka hlavy/ a brucho.

Kontrol0r

Cliattsi - ďakujem za tvoj príspevok, Je vidieť že sa tejto problematike veľmi venuješ :) ďakujem že si si našiel čas a takto to rozpísal. Máš pravdu bary nie sú to pravé miesto pre mňa. V bare som bol po dlhšom čase. Čo ma tam ťahá? No to že si občas chcem len tak podebatovať, a kedže sociálnu fóbiu mi utlmuje alkohol, tak pre to idem z času na čas do baru. Často to žiaľ preženiem. Ale už sa im vyhýbam, lebo viem že je to len chvíľkový útlm fóbie. A ráno som tam kde som bol ale o pár € ľahší :)

Aplikovať tvoje sa pokúšam, niekedy je výsledok lepší inokedy lepší. Napríklad mi jedna staršia Pani ktorú poznám dlhšie povedala že som drzejší, viac presadzujem svoj názor a svoje postupy, čo ju niekedy až irituje. Ale potom dodala že to berie že každý človek je osobnosť.

Čo ma hnevá je problém s neistou artikuláciou. Keď som v spoločnosti som neistý pri artikulácii a nesprávne vyslovujem slová. Ak idem niečo kúpiť čoho názov je cudzí, vyslovím ho v predajni smiešna a chybne, aj keď sám si ho poviem perfektne. To isté aj s cudzími jazykmi. Ale ak som naozaj medzi veľa ľuďmi ktorý ma počujú popletiem aj bežné slová :/ Alebo keď niečo objednávam tak je to to isté, hlavne ak som tam z viac ľuďmi.

Cliattsi

TOTO JE PRE VŠETKÝCH, ktorí sa zaujímajú o tú metódu, o ktorej stále píšem: len to chcem dodať, aby ste si nemysleli, že vás to úplne zbaví strachu z ľudí. Ale môže ho výrazne obmedziť. A ešte jedna vec: Je tam uvedené všade Mám právo.... Nemusí to nutne znamenať, že vždy v každom čase budete na to neustále myslieť- teda nejako sústavne. Aby ste to správne pochopili, tak na to odporúčam myslieť hlavne vtedy, keď idete do interakcie s iným človekom, kde by si želali, aby ste si uplatnili svoje práva. Ale ak sa rozhodnete, že to nechcete, necítite sa na to, tak OK, nič netreba nasilu robiť. Len toľko.
PRE KONTROLOR , ale prečítaj si aj ANXIETYMIND – Súhlasím s tebou, KontrolOr, že to nie je jednoduché. Ja ti môžem povedať za seba, čo som urobil ja.
Do takých priestorov, kde chodili tí moji spolužiaci som nechodil, prípadne aj tí iní, ktorí ma poznali a ktorí by mi niečo mohli urobiť, prípadne mi aj niečo v minulosti urobili (nadávky, znevažovanie, bitky, posmešky, ohováranie).
Myslím si, že trénovať sa to dá, ale je podľa mňa najlepšie, ak by si začal napr. tam, kde títo ľudia nie sú.(Dal SOM TO DO ZÁTVORKY, ALE JE TO aj tak dôležité: A tam budeš mať možnosť pracovať aj so svojím strachom, ktorý sa možno objaví, lebo keď ti ublížia nejakí ľudia, tak tvoj mozog to bude asociovať=spájať aj s ostatnými ľuďmi a situáciami, ktoré boli tvojim predchádzajúcim nepríjemným situáciám podobné. TU JE PRIESTOR NA TO?, ABY SI SA ZAMYSLEL NAD TÝM, ČI JE TVOJ STRACH NAOZAJ OPODSTATNENÝ A ČI AJ TÍ CUDZÍ ĽUDIA BY TI MOHLI UBLÍŽIŤ. Liečenie zo sociálnej fóbie je aj o tom, aby si si to uvedomil a presvedčil samého seba, že sa ti tam viac menej nemôže nič stať. Jednoduché to určite nebude, ale nebuď sklamaný, ak sa ti to nebude dariť.) A takéto prípady v baroch by podľa mňa nemali byť vôbec na programe. Lebo je to miesto, kde sa ťažko budeš môcť realizovať, lebo aj tých zážitkov máš mnoho aj z tohto prostredia. Neviem, prečo je to miesto pre teba tak dôležité.

Každopádne som zabudol povedať, že ty sám máš slobodnú voľbu, či tam pôjdeš a ak tam pôjdeš, či sa budeš podľa toho aj riadiť. Lebo volá sa to Mám právo..., čiže rozhodneš sa ty sám, či si ho uplatníš a ako si ho uplatníš.
Ak sa cítiš fyzicky slabý a myslíš si, že by ti tam ublížili, dovolím si povedať, že to vôbec nie je vhodné prostredie na realizáciu týchto práv, keď si ešte len na začiatku.
Lebo náš strach je zameraný na to, že by mohla byť primárne ohrozená naša existencia. A všetko to má pod kontrolou amygdala (mozg. Štruktúra, do ktorej sa ukladajú nepríjemné zážitky, ktoré neskôr v podobných situáciách vyvolávajú strach). Písal som tu už o tom, ak máš záujem, zadaj si to do vyhľadávania tu vo fóre. Lebo to má tiež nepriaznivý vplyv na realizáciu týchto práv, ale dá sa to ovplyvniť. Keby sa to ovplyvniť nedalo, ak by som tu nepísal o týchto právach, lebo by to bolo úplne zbytočné. A tieto situácie, dovolím si povedať, pretože v baroch dochádza k bitkám omnoho častejšie, než niekde inde, sú podľa mňa priamo napojené na strach z ľudí, lebo k tomu, aby ti ľudia mohli fyzicky ublížiť, je tam veľmi blízko.

Určite odporúčam ti, aby si sa takým miestam skorej vyhýbal, aj keď to nemusí byť jednoduché. V našom mozgu máme amygadalu, čo je centrum na zaznamenávanie strachu a tým, že sa stále dostávaš medzi tých istých ľudí a zlyhávaš, sa v tebe ten strach bude podľa mňa len posilovať.
Preto som ja tie bary zo svojho života vylúčil a v súčasnosti ich nenavštevujem, prípadne len také, kde títo ľudia nie sú. (A ak ich aj navštívim, kde sú tí ľudia, alebo je vysoký predpoklad, že tam budú, snažím sa pred tým maximálne uvoľniť – relaxovať, čo mi pomôže prekonať túto situáciu, lebo je to stresová situácia napojená na jedny z mojich negatívnych zážitkov z detstva. - Teda aj tým, že vám odporúčam, aby ste sa realizovali v týchto situáciách pomocou práv si uvedomujem a chcem vám to povedať, že idete aj do väčšieho stresu, ale nechcem vás moc strašiť. Len poviem ešte, že čím viac to budete skúšať tak ZHRUBA o niečo menej stresu zažijete, ale závisí to nielen od skúseností, ale aj od toho, do akej miery budete môcť dokázať kontrolovať svoju myseľ. Ale pri určitých ľuďoch to možno vôbec nepôjde, preto sa zbytočne radšej moc nesiľte ak vám to za to stáť nebude.) Lebo takto s tým budeš donekonečna zápasiť.

Ešte som rád, že si prvý človek, kto vyskúšal aplikovanie týchto práv. A som veľmi rád, že si napísal:
"Tie práva ktoré si vypísal veľkými písmenami som už skúšal praktikovať. Lenže to ostatný ľudia zo mňa hneď vycítia. Že si hrajem na niečo čo nie som." - Vidíš, o tom to je, že tí, čo ťa poznajú si uvedomia, že došlo k zmene v tebe. A to budú u teba dôležité momenty, keď budeš toto praktizovať. A je to nepríjemné, ale dovolím si povedať, že žiadúce. Lebo si všímaš reakcie iných a svoje pocity. Ale nevšimne si to napr. človek, ktorý ťa nepozná, teda ak by si chodil do iného baru, kde títo ľudia nie sú.

Tak isto MÁŠ PRÁVO MLČAŤ A NEODPOVEDAŤ NA OTÁZKY INÝCH A NEREAGOVAŤ NA INÝCH. Ak ti niekto povie, že si K...T, tak na neho nemusíš ani reagovať. To ale neznamená, že s tým súhlasíš.
A ak si niekto naokolo bude myslieť, že si slaboch, je to ich vec, ty sa vôbec nemusíš zaoberať tým, čo si oni myslia. Treba sa to naučiť a trénovať treba každý deň. A sledovať svoj vnútorný pocit, snažiť sa nemyslieť na nič, byť ako keby v neutralite, relaxácia.
Ja som bol na tom tak isto, ako ty. Tí ľudia, ktorí ti teraz ubližujú a poznajú ŤA, ak sa od nich odizoluješ - nebudeš chodiť moc tam, kde budú aj o ni, myslím si, že väčšia časť z nich ťa po rokoch ani riešiť nebude, lebo budú dospelejší. Tak je to aj v mojom prípade. Netreba to pri nich na silu skúšať.

Ak to budeš trénovať inde, tak si uvedomíš, že tvoje miery nemusia byť hendikepom, ale tvoj hendikep bude to, že budeš moc myslieť na to, čo si o tebe myslia iní.

Ak ti veľmi záleží na tom, aby ostatní videli, že si nebojácny a že každému človeku povieš, čo si myslíš, tak sa vykašli na to. Je to len taká „hmla“, ktorú vytvorila táto spoločnosť a bohužiaľ sme mnohí z nás- chlapi k tomu aj vychovávaní (aj ja som bol. Bolo mi povedané :“Ty mu to musíš vrátiť, inak nie si chlap“, keď ma niekto zbil – ale ver mi, je to omyl - chlapa nerobí chlapom fyzická sila, ale už len to, že si sa ako chlap narodil. A ak toto niekto nepochopí, tak to nepochopí, nerieš to, nemysli na to. Ak nemáš fyzickú silu zapracuj na sebe a svojich mentálnych schopnostiach. Vieš koľko chlapov je na Slovensku silných, ale nie sú schopní vychádzať so svojimi partnerkami, manželkami. Keď si žena takéhoto zoberie a neskôr bude len frflať, že mohla si zobrať toho, alebo oného, už je neskoro. Ak sú ženy pekné, ale pozerajú len na silu, nech si takých aj zoberú. Neľutuj to, že im nestojíš za záujem, lebo oni k tebe nepatria povahovo, ani ty im. Nepozeraj len na krásu. Hľadaj skôr ženu, ktorá objaví krásu v tvojom vnútri. Objaviť ju môže najlepšie vtedy, ak ty ukážeš seba samého, aj s pozit. aj negat. stránkami, aby vedela, kto vlastne si. A dopomôže ti k tomu aplikovanie asert. práv. Z vlastnej skusenosti viem, že s tým mierne rastie aj sebavedomie. A nestavaj si sebavedomie na Obľube, Peniazoch, Postave, Postavení, Majetku, Úspechu v práci. Lebo ak sa ti v nejakom smere ho podarí na tomto postaviť, je možné, že na tom aj padneš. Postav ho skôr na tom, že si človek a nemusíš mať nič, aby si bol sebavedomý, absolútne nič. Iba to, že si človek a že sa nemáš za čo hanbiť – to som písal aj anxietydream – Nehanbi sa za seba, alebo sa o to aspoň snaž)– za každú cenu si samého seba zastať, a keď je treba, aj sa pobiť, lebo inak si slabý. Dôvod, prečo to chceš, je ten, aby ťa brali vážne. Ale pri aplikovaní tohoto nemaj za konečný cieľ, aby ťa brali vážne. Skús mať za cieľ to, aby si povedal, to, čo chceš povedať.

Ak ti ide o ženu, aby si nejakú zaujal, nemaj za cieľ, aby ťa videla, aký si sebavedomý a neviem, aký macher. Ak chceš takú ženu, skús sa zamyslieť, či by to mala byť naozaj taká, ktorá ťa vidí vo všetkom že si silný a odolný voči hocijakému „grázlovi“, Keď vidíš pohľady dievčat na týchto chalanov, uvedom si, že ty nechceš byť taký hajzel ako oni. Sú to obyčajne povrchní tupci, ktorí „nemyslia“. Ak o nich majú záujem dievčatá, sú vtipní a neviem aký a ty taký nevieš byť, tak to nerieš. A nauč sa neriešiť veľa vecí, lebo veľa vecí v živote nepochopíš.
A tie dievčatá, aj keď sú pekné, vykašli sa na ne. Sú to obvykle povrchné baby, ktoré, ak by ste sa aj spoznali sa o teba nebudú zaujímať a ak by si aj nadviazal kontakt a prišiel by takýto fešáčik a prehovoril by k nej a ona by sa začal s ním rozprávať, no čo by si na to povedal ? Zaslúžila by si taká dievčina tvoju pozornosť ? Ja si myslím, že nie. Skús v živote vsadiť na niečo iné, než na silu. Poradím to - je to inteligencia a empatia, predvídavosť a snaž sa nemať moc veľké nároky na seba. Ak vyhodnotíš nejakú situáciu, ako veľmi nebezpečnú pre seba, NIE JE HANBA Z NEJ VYCÚVAŤ a odísť. Môžeš pôsobiť na ostaných ako porazený, ale nie je to o tom, čo si myslia oni, ale o tom, čo si myslíš o sebe ty sám a aj o tom, či si vôbec budeš kvôli tomu o sebe aj niečo myslieť .
Lebo ty máš právo aj neriešiť tieto situácie v tvojej hlave.

A ešte jedna dôležitá vec, všetky tieto práva smerujú k tomu, aby si ty prejavil samého seba, teda to, čo chceš.
Môže to byť aj situácia: Bol si v bare a povedali ti nejakí nebezpeční chlapi: „Tu je moje miesto, vypadni!“ Ty si tam do toho okamihu bol rozhodnutý zotrvať. Ale po tom, ako si to počul a zbadal si ich, si situáciu vyhodnotil tak, že by bolo lepšie odísť a aj by si odtiaľ odišiel reč, lebo by sa mohlo niečo stať, čo by si zase ľutoval. čiže v tom momente si využil MÁM PRÁVO ROBIŤ SI ČO CHCEM BEZ UVEDENIA DÔVODU. Čiže odišiel si bez slov. Lebo v tej chvíli si sa tak rozhodol. Ak sa ti bude niekto smiať, je to jeho problém, nie tvoj, Rozhodujúci je tvoj pohľad na situáciu! NEZABUDMNI NA TO, JE TO VEĽMI DOLEŽITÉ. LEBO MÁM PRÁVO NEMYSLIEŤ NA TO, ČO SI INÍ MYSLIA.........atď.
Trénovať, trénovať, trénovať........................

Ak sa naučíš využívať toto právo a zbavíš sa aj hnevu na iných....to som tu asi ešte nepísal...dostaneš sa do izolácie, kedy sú tvoje pocity závislé na tom, čo si iní budú o tebe myslieť. A to bude tvoj žolík v rukáve, ktorého dnes veľa ľudí nemá a aj preto boli tieto práva aj vytvorené. Aby si si vytvoril citový odstup od ľudí, s ktorými sa stretávaš a aby si ich nemusel riešiť, lebo to aj veľmi zaťažuje myseľ....
KONTROLOR,
ešte jedna vec, už som ti to tu čiastočne naznačil, ale teraz rozviniem o jednej veci viac.
Písal si, že keď si si uplatnil toto právo(................), tak si mi napísal, že tí chalani reagovali na teba tak, že sa robíš dôležitý (Tu len tak okrajovo spomeniem právo, nebudem sa tým zaoberať, len toľko, že Mal si právo nemyslieť a nepovažovať za dôležité to, čo si oni o tebe mysleli (teda to, že sa robíš dôležitý)).
To je veľmi dobre, že si mi to napísal, lebo aj o tom to je. Že keď sa zmeníš, ostatní budú na teba reagovať a buď pripravení, že sa ti naozaj budú mnohí čudovať. TO JE NORMÁLNE a vnútorne si užívaj ten pocit. Teraz si ale predstav, že to robíš povedzme pred cudzími ľuďmi, ktorí ťa nepoznajú. A oni povedia , zareagujú tak, ako by si ty chcel – budú ťa rešpektovať, určite nie všetci, ale veľa z nich áno. A vtedy príde aj spätná väzba k tebe a ty to určite pocítiš a povieš si možno v duchu - „JA SOM DÔLEŽITÝ“. A to bude úžasné a prajem ti to.
A to je veľmi dôležité – uvedomíš si svoju hodnotu, že si tam, kde chceš byť a nebudeš nikoho riešiť. ALE DÁVAJ SI POZOR – A PRED TÝM ŤA VARUJEM, ABY SI NEBOL NAMYSLENÝ. Snaž sa byť v takom normáli tak, aby si bol „sám v sebe“. A odporúčam radu: Ty nie si viac než ostatní, ani menej, oni sú ti rovnocenní ako ľudia – snaž sa to uvedomiť. Nezabudni na to. Vnútorne sa snaž byť vyrovnaný sám so sebou, ak sa chceš slovne povýšiť na niekoho, kto ti ubližuje, môžeš mu to dať slovne najavo, ale vnútorne buď stále v tom vedomí, že ste si rovní, slovne mu môžeš dať najavo hocičo (ak sa pre to rozhodneš), ale odporúčam ti, ak sa dá, slušné jednanie, ak keď si mladý, nie je to hanba.
Ak ťa začne odstrkovať, opýtaj sa vedúceho podniku, (daj si ho zavolať), lebo si nespokojný s prístupom jedného hosťa, či je to povolené, že to ten človek robí, či máš právo sedieť tam, kde si si vybral miesto. Ak mu to bude ľahostajné, , odporúčam nenavštevovať ten podnik. Lebo majiteľ toleruje neslušné správanie iných hostí voči tebe. Ja by som v takom podniku nemíňal vlastné peniaze(ak by som nebol strašne smädný, hladný, alebo by ma k tomu nedonútili iné drastické okolnosti).
Ak chceš, urob mu „anonymnú“ reklamu na internete (osobne to moc neodporúčam ´vzhľadom na to, že máš sociálnu fóbiu, lebo by ťa to neskôr mohlo rozbiť, mohli by prísť určité posmešky od ľudí a mohlo by ti byť ešte horšie), nech o tom všetci vedia. A ty si uvedomíš, že nie si hoden navštevovať ten podnik, LEBO JE POD TVOJU ÚROVEŇ, ….. už to chápeš kamoš ?
VŠETKO SI PEKNE ZDÔVODNI. Ak sa ťa opýta kamarát, prečo tam nechceš ísť, povieš mu jasne, že majiteľ je taký, ….......blá blá blá a hotovo. Je to proste pod tvoju úroveň a hotovo. Ešte, ako dospelý, keď sa ti niekto vyhráža (máš už 21 rokov), mohol by si aj zavolať políciu. Lebo máš vek (aj tvoji rovesníci ho majú), kedy by sa k tebe MALI SPRÁVAŤ SLUŠNE. Ide tu o obmedzovanie osobnej slobody. Najlepšie, ak budeš mať svedka, ale toto ti moc neodporúčam, ale ty mi pripadáš odvážnejší než ja. Ale to ti aj tak moc neodporúčam, lebo potom budú pravdepodobne nasledovať od veľa ľudí posmešky a ty by si to nemusel uniesť, aby ťa to nezničilo ešte viac a nenastúpili ťažké depresie. Ktovie, čoho si ty schopný, lebo ja tieto podniky veru nenavštevujem. Inak klobúk dolu za to, že to riešiš v tých podnikoch a v takomto stave (sociálna fóbia).
PRE ANXIETYMIND : „, je to vsetko takto pekne, ruzove, napisane teoreticky.“-napísala si
-Nezabúdaj na to, a mnohokrát to bolo v minulosti potvrdené, že teória predchádza prax. Ja som si to overil aj v praxi a podobne ako kýčera, ktorá k tomu došla v priebehu života, som si to sám na sebe odskúšal, že je to tak a popri tom som si to ako keby dal dokopy z asert. právami, lebo mi to sedelo. Sedelo mi to, čo som si o sebe myslel, že to tak má byť a sedeli mi tiež aj tie FORMÁLNE = TEORETICKÉ vety, ktoré som ja objavil na internete, alebo v časopise „Mám právo“. Toto som preformuloval máličko podľa seba. A ja tiež od teba nechcem, aby si za každú cenu podľa toho žila. Sama sa nad tými slovami zamysli, nájdi si čas, a predstav si, že podľa toho funguješ. Skús trošku snívať o tom, aké by to bolo, tak ako som ja sníval pred rokmi, a snívam ešte aj teraz, lebo chcem od seba viac. a ešte sa stále objavujú situácie, kde sa musím veľmi namáhať. Strach je silný, ale my môžeme niečo aj tak urobiť. Niektorým situáciám sa ale radšej vyhnem, ak si myslím, že by som ju nezvládol. Ale je ich o poznanie menej než voľakedy.
Píšem tu na tomto fóre síce o tom, ale je to na veľmi veľa slov, tak sa vám ospravedlňujem, lebo nemám na to čas. Ale sú to aspoň základy, ktoré by vás mohli posunúť dopredu.

PRE KÝČERA. Kýčera, skúsim sa ťa ešte niečo opýtať, že kvôli čomu si si dala túto prezývku_? Neviem, či to tu už niekto riešil, lebo mám také hmlisté informácie, neviem či pravdivé, že to bolo kvôli tomu, že ti tak nadávali, keď si chodila do školy. Ak by to bolo náhodou tak, nebolo by náhodou na čase to zmeniť ?

PRE ANXIETYMIND aj KONTROLOR: Ešte niečo, určitá pravda bude možno aj v tom, že niektorí z nás, čo sa tu narodíme, budeme viac pasívni voči ostatným, sme na to disponovaní aj fyzicky, budeme mať menej energie a tí energickejší si budú na nás dovoľovať. A podľa niektorých odborníkov preto práve presadzovanie techník asert. správania nám môže pomôcť dostať sa z tej pasivity viac smerom k aktivite. Určite sa nedá od nás (teda aj odo mňa, lebo aj ja patrím do tej skupiny, čo vy) očakávať, aby sme sa prejavili, alebo museli prejavovať agresívne voči reakciám ostatných, keď na to energiu nemáme. Teda máme svoje limity, ale máme oproti tým, ktorí nám aj bez príčiny ubližujú jednu výhodu - vieme viac rozmýšľať a na základe vieme aj robiť rozhodnutia. Ale chyba nastáva, keď začíname aj seba týmto rozmýšľaním spochybňovať a znižovať sa na takú úroveň, z ktorej sa ťažko vytiahneme so svojimi pocitmi „vyššie“. A chyba je tiež, že príliš veľa od seba očakávame. Ja nehovorím, že všetko čo som tu povedal, treba hneď praktizovať, tak to nie, neverím tomu, že by sa našiel človek, ktorý by to dokázal na 100% plniť. Ani ja tým nie som. Ale aj na 5% zo začiatku nebude zlé a je to úspech pre tých, čo nie sú moc prierazní. A netreba to vždy trénovať, iba vtedy, kedy sa rozhodnete a ak nemáte dobrý pocit v žalúdku, alebo depresie, necítite sa dobre, vtedy to neodporúčam, z vlastnej skúsenosti to ide veľmi ťažko. Síce aj poviem, čo chcem, môže sa podariť, ale vnútri som práve rozhádzaný. Preto to pre začiatočníka moc neodporúčam. Lebo toto, o čom tu píšem hovorí o dosť značnej premene osobnosti. A ak sa vám aj podarí podľa toho v počiatkoch zareagovať tak, ako by ste chceli, môžete byť dokonca zo seba aj veľmi príjemne prekvapení a poviete si: „Ja som to dokázal/a. A je to prvý smelý krôčik k veľkej ceste, ktorá je pred vami. Ale nemyslite na to, že všetko bude tak, ako chcete. Budú aj neúspechy. Preto buďte otvorení a pripravení na všetko, aj na to, že zlyháte, lebo to patrí k životu. Ak zlyháte, môžete sa nad tým v krátkosti zamyslieť, ale prosím vás, neomieľajte si to stále v hlave, lebo viete potom, čo to s vami robí.

Čiže energeticky je to ťažké, to, čo som tu v stručnosti predstavil, ale je to jedna z možných ciest.

PRE KAČENKA001 – píšeš o odbloku. Mňa by zaujímalo, kde si bola a trochu to skonkretizovala. Lebo o tomto sa píše už kde kade.

PRE VŠETKÝCH – ak vás to bude zaujímať, môžete si prečítať aj tieto moje skoršie príspevky, ktoré. S týmto súvisia www.zdravie.sk
www.zdravie.sk

www.zdravie.sk
- tu sa nachádza aj ako povedať nie od Jána Dubničku
A tu je to, o čom píšem, o tej kontrole dýchania:
www.mindset.cz
konkrétne:
4. Kontrola emocí přes fokus na dech - dechová technika zmírní stresovou reakci našeho organismu
Hormony, které mozek a tělo vylučuje ve stresových situacích, způsobují mimo jiné, že začneme rychleji a mělčeji dýchat. Jednoduchá metoda, která pomáhá zmírnit tělesnou reakci na stres a strach je fokus na náš dech. Pomalé, hluboké dýchání a zejména hluboký výdech snižuje krevní tlak a tepovou frekvenci.
Soustředění na hluboké a pomalé dýchání nám pomůže přejít z automatické, vědomě nekontrolované reakce našeho organismu zpět do stavu, kdy se kontrolujeme a jsme schopni racionálně uvažovat.

- ja ešte k tomu dodávam, aby si človek popri tom uvoľňoval ruky, nohy a celé telo – je to o predstave –treba si predstavovať, ako sa vám uvoľňujú najprv ruky, krk, nohy a potom celé telo .... neviem ani ja teraz, či je to správne poradie, treba si to tu niekde pozrieť, už som sem dával link aj na aplikovanú relaxáciu (relaxačné techniky alebo autogénny tréning), alebo si to nájdite vy sami cez google. Dôležité – čím častejšie to budete robiť, tak tým rýchlejšie sa dostanete do toho stavu.
www.xraj.sk
www.xraj.sk
www.dusevnezdravie.sk - na tejto stránke by som odporučil ten autog. tréning, je to aj o pocite tepla, ja s tým moc veľkú skúsenosť nemám, ale keď som bol u psychologičky, tak to tam vyzeralo takto nejako podobne. Je možné požiť aj skrátenú verziu, keď nie ste doma a práve pred danou situáciou, prípadne v situácii, kde sa chcete asert. prejaviť. Vtedy je možné techniku zjednodušiť a tým pádom zrýchliť, ale všetko je to o cviku. Každopádne nechcem o tom poučovať, nechajte si radšej poradiť od odborníka, zavolajte kľudne aj na nejakú linku pomoci a porozprávajte sa o tom, že by ste sa chceli naučiť asertívne správať v rôznych situáciách, lebo máte v nich skorej pasívny prístup, nech vám poradia, ako sa naučiť relaxovať.....každopádne vo vlastnom záujme si zistite o tom viac
Progresívnu Jacobsonovu metódu by som moc neodporúčal cvičiť sám, vlastné skúsenosti nemám.
www.dusevnezdravie.sk
Rada na záver: Keď sa necítite dobre a prichádza úzkosť. Zhlboka nádych a potom výdych a predstavujte si, že s každým výdychom sa vám uvoľňuje celé telo postupne. Ak keď je to pred tou ťažkou situáciou, skúste sa uvoľniť až do takého uvoľnenia, aby ste sa cítili čo najviac v pohode, ako keby ste nemali stres – chcel to ale tréning a úplné sústredenie sa na seba, aby vás iné myšlienky neotravovali. Je to dosť náročné aj pre mňa, nie je to jednoduché a nie vždy sa to dá dosiahnuť – záleží od veľa faktorov, aj od toho, aký človek je pred vami a ako moc máte z neho strach.