Vztahy medzi ludmi

Príspevok v téme: Vztahy medzi ludmi
zvedavaotazk

nerozumiem jednej veci,preco ludia sa citia stale osameli alebo su aj uplne sami a poritom,ked s niekym su,ci uz v praci,spolubyvajuci,po case si zacnu liezt na nervy,doslova sa nenavidet.Kde je vlastne ta hranica,kde je zdrave byt s ludmi, aby sa clovek necitil sam,ale aby to neprerastlo do ponorky?.Pisem aj z vlastnej skusenosti,mala som vela prac,spolubyvajucich, a vzdy je to o tom,ze ludia aj v rodinach,partnerstvach, si po case lezu na nervy,ohovaraju sa.clovek je vraj druh spolocensky,tak preco sa ludia po case nevedia zniest,kde je ta hranica,aby vztahy boli zdrave?

Mesačný princ

NatalkaBS - No lebo to už ľudia nepoznajú. Sú vychovávaní často tak ako sú a táto spoločnosť im tlačí do hlavy, že ak je niekto milý a dobrý tak od toho treba bočiť. Lebo isto to nebude myslieť úprimne. Je to tak v tejto dobe nastavené a nič s tým nespravíš.

NatalkaBS

ja zas nechapem, preco ludia nedokazu byt k sebe priatelski a mili bez toho aby v tom nevideli nieco zle, nejaku zaludnost a podobne .. asi sme uz tak zvyknuti na zlo naokolo.. neviem ..

diviak2015

inak taka mala poznamka k tym ohovarackam pre tych ktorych by to zaujimalo. je to z oblasti neurovied, psychologie, evolucie. je to z prednasky na temu Jazyk, hudba, obraz a neurovědy. kto chce moze si to vypocut aj cele. citat:
".... „Zbytečné“ dětské hry, honičky, říkanky, žvatlání, drby a klevety dospělých a „jalové“ činnosti jako muzicírování, zpívání, bubnování a tancování jsou všechno činnosti,
které tento pro život zcela zásadní systém zrcadlových buněk trénují a naši schopnost vcítění se do druhých a predikce jejich
chování utvářejí. Umění a hra tak mají zásadní evoluční význam pro rozvoj schopností vcítit se do druhého a předpovědět jeho chování, rozpoznávat emoce druhých, udržovat sociální soudržnost, a tudíž aliance, a v neposlední řadě nahlédnout sám
sebe (sebereflexe)."
ja by som sa snad zastavil len pri tej sebareflexii na konci. asi su tie ohovaracky a vytvaranie "aliancii" a dozvedanie sa o druhych (niekedy aj dolezite infosky) prirodzenou sucastou ludi uz od pradavna, pretoze sme od pradavna zili v komunitach, ale keby ludia podstupovali viac tu sebareflexiu, bolo by to snad lepsie. inymi slovami keby riesili viac seba nez druhych. ale to sa nestane, mas rozne osobnosti, rozne intelekty atd. zial vidim to aj u nas v praci, najma posledne mesiace. volakto stale riesi niekoho druheho ale sam nad sebou sa nezamysli. nevadi, ja mam svoju oazu, ale nie je nou druha osoba. zatial

diviak2015

ja si nemyslim ze musis byt sebecka, ale ze musis byt sebecka iba niekedy ked to potrebujes. a pritom byt slusna. respektive poukazat na to ze aj ty mas svoje potreby ako oddych, chvilku pre seba a podobne. dala si niekedy nejakym sposobom najavo tej byvalej spolubyvajucej ze si unavena alebo skratka ze chces byt sama ? ak nebola narusena tak by to snad mala pochopit. a tak to treba robit aj pri inych.
dobre to napisal Prezyvka055 ze si nasiel cloveka na ktoreho po praci tesi. nuz treba si najst svoju oazu na ktoru sa tesis a kam sa uchylis. ja si pamatam ze ked som mal este bavylu priatelku tiez som sa na nu tesil a to aj v obdobi ked sme spolu nebyvali. bola mojou oazou a konflikty a ohovaracky v rpaci som vnimal inak, s takou lahkostou a odstupom. ked sme sa rozisli po case viac veci na mna zacalo doliehat a aj tieto veci v praci. to je to co sa snazim vyjadrit. samozrejme tou oazou nemusi byt nutne nejaka druha osoba.
na druhej strane chapem ze byvat s viacerymi ludmi ktorych si ani nevybaries je nafigu. a hovorit tomu "domov". ako napisala aj Slobodna ze "V praci je to o niecom inom, tam si clovek nevyberie s akymi ludmi bude, ale musi trpiet rozlicne osobnosti". o tom to je. si s ludmi ktorych si si nevybrala, ste spolu z inych dovodov, ci uz su to spolubyvajuci, alebo kolegovia z prace. a ako introvertka to mas asi o to tazsie

zvedavaotazk

dakujem za radu,bohuzial zatial niesom tak dobre na tom financne a musim riesit ubytovanie s dalsimi ludmi.takze hladam cestu ako prezit :)) neznasanliva som zacala byt az teraz a to je skor taka moja obrana psychologicka :))skor mi vadi,ze ludia sa neznasaju a musim to cele pocuvat cele dni v praci,potom na byte a nakoniec dopadnem rovnako,neznasanliva striga :))

zvedavaotazk

dakujem za trpezlivost :)tomu rozumiem, z mojho pohladu mozno ako introvert potrebujem toho priestoru pre seba viac a prepina mi z toho,ze nemam tu moznost byt sama ani chvilocku:)) preto mozno potrebujem prist na to ako prezit medzi ludmi,kedze sme vsteci taki,ze ked potrebujeme byt medzi ludmi,tak vyjdeme zo svojej ulity a ked nie sa zavrieme..poviem priklad,mala som spolubyvajucu,ktora bola dost osamotena,mala sice priatela,ktory ale sa jej moc nevenoval ,takze presedela cely cas v kuchyni a cakala ,kym pridem z prace,aby sa s nou niekto rozpraval.ako pisete,ked mala potrebu ludi,proste som tam bola ja.no a ja som sa jej samozrejme venovala,co uz po case bolo naozaj neunosne ,prist z prace unaveny a este hodinu casu venovat niekomu,kto je sam..samozrejme po roku som bola vycerpana,sla som vsade,len nie domov,napatie bolo neunosne,ale povedat jej,ze proste uz ju nemozem ani citit sa nedalo,lebo by jej to ublizilo.nakoniec som sa odstahovala..ako najst tu zlatu strednu cestu,aby som nebola aj ja len sebecka,vysla z ulity,ked potrebujem spolocnost a zasla,ked nepotrebujem.nemozme ocakavat od ludi,ze aj oni prave vtedy maju potrebu spolocensku..pytam sa zato,ze nemam moznost byt chvilku sama a musim najst sposob,ako sa nevycerpat.asi proste byt len sebecky,treba byt sebecky,na to som prisla na stare kolena :))

Prezyvka055

Neviem, ja som si nasiel cloveka na ktoreho si po praci vzdy doma tesim, takze to bude asi tym :) Najdite si niekoho koho znesiete.

Slobodna

Boze. No jednoducho preto, lebo clovek potrebuje byt obcas aj sam, venovat sa sebe a obcas aj s ludmi.
Jednoducho ked citi, ze mu uz vsetci zacinaju liezt na nervy, stiahne sa trosku do ustrania.
No a ked si uz zacne sam sebe liezt na nervy, ide medzi ludi.
V praci je to o niecom inom, tam si clovek nevyberie s akymi ludmi bude, ale musi trpiet rozlicne osobnosti. No tiez ta praca urcitou hodinou konci.