Račkovanie!

PíSMENO

nie nedá sa to už tak ľahko ako v detstve to si nemyslite dievčatá môj bratranec chodil k logopedičke v patnástich a predsa sa nenaučil a sama logopedička vtedy jeho mame povedala že niektorí ľudia sa ho nenaučia vyslovovať správne nikdy. A že niekedy môže byť problém v tej uzdičke pod jazykom že ak je viac zrastená tak jazyk nepracuje pri slove R ako má a človek ho má potom problém vyslovať. Ale niesi natom zle pretože horšie je podľa mňa koktať ako ráčkovať. SI zober že veľa ľudí ráčkuje aj mnohé mediálne známe osobnosti ráčkujú ako Počiatek, Beblavý, bývala ministerka zdravotníctva nieviem teraz jej meno a veľa ďalších.

LMarika

Pravdaze sa da. Vzdy a v kazdom veku sa to da. Moj bratanec sa naucil povedat r, az ked bol na vysokej skole. Dovtedy ho vyslovoval "po nemecky". Dnes je inzinier, ma dobru pracu, slusny plat, milujucu manzelku a dve krasne, zlate deticky. Co tam po minulosti? Ma sa dobre? Ano. Je stastny? Ano. Deria - SUPER PRISPEVOK, VELKA POCHVALA!!! :)

Deria

Uz som to tu niekde pisala. Ja som naucila synovca hovorit r a to takto: on vedel totiz napodobnit zvuk auta a to rrrrrrrrr. Ale v slovach napriek tomu rackoval. Zacali sme trenovat. Vybrala som mu meno jeho mamy - Vierka. Kazala som mu povedat iba "Vie", co pravdaze lahko opakoval. Potom som mu kazala, aby zavrcal ako auto: rrrrrrrrrr a nakoniec uz len "ka". Islo to cim dalej, tym lepsie, lebo zakazdym, ked bolo treba povedat r som mu pripomenula auto. Tak z toho vzniklo Vierrrrrrka a tak sme r pomaly skracovali, az z toho vyslo Vierka. Ked sa jeho mama vratila domov a maly ju oslovil Vierka, skoro sa prekotila od radosti.:)
Ale neviem, ci to pomoze aj tebe. Myslim vsak, ze by sa to malo este dat. Ked nie inac, mozes sa este stale obratit na logopeda.