Dedičské konanie

Príspevok v téme: Dedičské konanie
SáraChiv

Dobrý večer, chcem sa spýtať - máte niekto skúsenosti s dedičským konaním po zosnulom príbuznom, ako napríklad strýko, ktorého ste videli 2krát v živote, on zomrel a dostanete predvolanie notárkou na dedičské konanie po ňom do úplne iného kúta republiky, kde od vás notárka vyžaduje notársky poplatok vyše 400 Eur a vyhráža sa, že zaplatíte raz toľko, ak neprídete na toto dedičské konanie? Je toto v súlade so zákonom, ste povinný tam chodiť a platiť takýmto notárskym príživníkom za nič? Máte niekto s niečím podobným skúsenosť? Vopred ďakujem za odpovede.

odpoviemTi

Ohľadom poplatku, je možnosť vzdať sa celého dedičstva a tým pádom sa zbaviť poplatku za súdne konanie -
zo zákona máte právo odmietnuť dedičstvo dvoma spôsobmi, ktorými sú ústne vyhlásenie na súde, ktorý dedičstvo prejednáva (resp. pred notárom ako súdnym komisárom povereným súdom) alebo písomné vyhlásenie zaslané na súd (resp. notárovi ako súdnemu komisárovi poverenému súdom). Lehota na odmietnutie dedičstva je jeden mesiac odo dňa, keď ste bola súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomená, prípadne môže súd túto lehotu z dôležitých dôvodov predĺžiť. K vyhláseniu o odmietnutí dedičstva sa nesmú pripojiť žiadne podmienky ani výhrady. Ak odmietnete dedičstvo, v tomto prípade sa na vás už ako na dediča neprihliada. Poplatková povinnosť sa bude vzťahovať na toho, kto nastúpi na miesto dediča.

Pokiaľ ide o písomnú formu odmietnutia dedičstva, zákon neprikazuje úradné overenie podpisu, ja osobne by som ho však určite odporúčal.

odpoviemTi

Treba si uvedomiť, že dedičské konanie je konaním súdnym. Príslušný súd poverí notára vykonaním úkonov o dedičstve a teda notár je v dedičskom konaní súdnym komisárom. Jeho úkony sa považujú za úkony súdu. Preto ak príde predvolanie na dedičské konanie, toto predvolanie treba rešpektovať, pretože môže dôjsť k zmareniu konania a v takom prípade môžu byť použité všetky prostriedky smerujúce k úspešnému ukončeniu konania. Jedným z nich je aj uloženie poriadkovej pokuty podľa §53 Zák.č.99/1963 Zb., v znení neskorších predpisov, ktorý hovorí že "tomu kto marí uplatnenie základného práva iného účastníka konania, alebo kto hrubo sťažuje postup konania tým, že sa neustanoví na súd (v tomto prípade zrejme k súdnemu komisárovi ktorý vedie konanie), hoci bol naň riadne a včas predvolaný a svoju neprítomnosť neospravedlnil včas a vážnymi okolnosťami, alebo kto neposlúchne príkaz súdu, alebo kto ruší poriadok, alebo kto urobí hrubo urážlivé podanie, súd (v prípade dedičstva notár ako súdny komisár)môže uznesením uložiť poriadkovú pokutu až do výšky 820 €. Pri opakovanom hrubom sťažení postupu konania môže byť uložená poriadková pokuta až do výšky 1640 €."
Odporúčal by som zúčastniť sa konania vo vlastnom záujme, pretože na tomto konaní si jeho účastník môže priamo uplatniť svoje práva, je oboznámený s obsahom konania, dozvie sa napríklad aký je predmet dedičstva, skrátka môže priamo pri prejednaní veci reagovať na skutočnosti s ktorými sa priamo pri prejednaní dedičstva oboznámi.