Autoškola - sociálna fóbia

Príspevok v téme: Autoškola - sociálna fóbia
Zeynep

Ahojte. Mám taký problém. Veľmi by som si chcela spraviť vodičák, no podľa príznakov mám zrejme sociálne fóbiu, takže je pre mna ťažké odhlodlať sa začať chodiť do autoškoly. Nemám žiadnu kamarátku, ktorá by si ho chcela ísť robiť tiež, takže by som tam musela ísť sama a s veľkou pravdepodobnosťou by som tam nikoho nepoznala. Bojím sa takých vecí ako sú hodiny teórie, kde by som musela s niekým sedieť, rozprávať sa a taktiež v aute sama s instruktorom, tiež sa obávam komunikácie s ním. Nenájde sa tu niekto, kto mal podobný problém a aj napriek tomu sa odhodlal? Ak áno, ako ste to zvládali? Prípadne, nevedel by mi niekto pomôcť nejakou dobrou radou? Naozaj by som veľmi chcela ten vodičák, len tieto sociálne problémy ma dosť obmedzujú. Rozmýšlala som aj nad tým, žeby som zašla k psychiatrovi, aby mi predpísal nejaké tabletky a ak by sa mi pomocou nich tieto moje ťažkosti zmiernili, išla by som do autoškoly až potom. Len zas sa obávam vedlajších účinkov, aby mi to náhodou horšie a pomalšie nemyslelo. Dakujem vopred za každú odpoved.

osobnyrast

Pekný dník Vám želám.

Hľadám ľudí, ktorí majú záujem zmeniť svoj život a budu na sebe pracovať. Nedávno som objavil Neurolingvistické programovanie a zistil som, že s jeho pomocou viem rýchlo zmeniť môj život.

Mám skončenú psychológiu zaoberam sa hypnozu, NLP. Zaujal ma aj autogenny trening.

Kurzy v uvedenej oblasti sú pomerne drahé, preto spájam ľudí do svojpomocnej skupiny, môžeme sa spolu naučiť nové veci.

Napíšte mi osobnyrast@seznam.cz

Lubo

osobnyrast

Pekný dník Vám želám.

Hľadám ľudí, ktorí majú záujem zmeniť svoj život a budu na sebe pracovať. Nedávno som objavil Neurolingvistické programovanie a zistil som, že s jeho pomocou viem rýchlo zmeniť môj život.

Mám skončenú psychológiu zaoberam sa hypnozu, NLP. Zaujal ma aj autogenny trening.

Kurzy v uvedenej oblasti sú pomerne drahé, preto spájam ľudí do svojpomocnej skupiny, môžeme sa spolu naučiť nové veci.

Napíšte mi osobnyrast@seznam.cz

Lubo

a111

Ja mám tiež soc.fóbiu a vodičák som zvládol a teraz denne bez problémov jazdím. Na teórii som nikoho nepoznal a sedel som sám tak ako aj asi všetci. Lavíc bolo dosť :-D.
Takže poznať niekoho ti je zbytočné, stačí sa sústrediť na učenie a hotovo. A čo sa týka inštruktora tak je to isté. Riešil som s ním iba jazdenie nič viac, žiadne zbytočné kecy

Lulahh

Ahoojte.. Ja by som sa vas chcela opytat o cene autoskoly kedze som pocula ze sa ma cena vyrazne zvysit uz od 1.1.2016 kedze maju do aut pribudnut nejake GPS.. Je to pravda ? Pretoze na internete pisu iba o tom ze sa to plánuje, dátum kedy to bude platit nie :) dakujem vopred za odpovede

Garp

Ja som na tom podobne, ale zároveň úplne inak. Aj keď mám sociálnu fóbiu, tak škola bola u mňa vždy prostredie, na ktoré som bol zvyknutý. Síce tam boli situácie, ktoré som zvládal dosť ťažko, ale vo všeobecnosti som nemal problém. Preto som ani nemal až taký problém s autoškolou, bola to zase iba škola. Najväčší problém bol odhodlať sa prihlásiť sa tam, to som stále odkladal a odkladal. Nakoniec pomohlo to, že sa tam išli prihlásiť nejakí spolužiaci po škole, tak som sa pripojil.

Hodiny teórie, toho sa vôbec nemusíš báť. Ako napísali ostatní, prídeš tam, niekde si sadneš a s nikým nemusíš prehodiť ani slovo. Aj tak sa pravdepodobne nikto nebude snažiť o nejakú konverzáciu. U nás to tak bolo.

Čo sa týka jázd, možno skús nejakú menšiu autoškolu, aby sa ti nestriedali inštruktori. V tej mojej bol iba majiteľ a jeden inštruktor, takže som si na nich postupne zvykol. Od takej tretej jazdy to už šlo. Z vlastnej skúsenosti viem, že pri tejto fóbii ide o to zvyknúť si na situácie ktorých sa bojíš, aby sa z toho stala rutina. Tu sa budeš navyše musieť sústrediť na šoférovanie a občas na to úplne zabudneš. Aj samotná debata sa bude väčšinou točiť okolo jazdenia. So mnou si veľmi nepokecali, sám som sa nepýtal na nič, iba ak išlo o niečo na ceste/šoférovanie. Keď sa na niečo pýtali oni, odbil som to zopár slovami. Myslím, že postupne pochopili, že nebudem ten človek, čo s nimi bude 30 minút rozoberať počasie. :D

Čo sa platby týka, zväčša to býva rozdelené. Nejaká suma sa platí hneď na začiatku a potom ešte jedna alebo viac počas kurzu.

Nikuškaaaaa

Myslím, že bola možnosť prerušenia kurzu. U nás bola možnosť platiť na splátky, s tým, že posledná časť musela byť zaplatená do skúšky.
Neboj sa, určite to zvládneš! Mysli nato, že jednoducho Ty to musíš zvládnuť, lebo nie si o nič menej ako ostatní ľudia, musíš sa správne naladiť. Viem, že je to jednoduchšie povedať, ale uvidíš pôjde to.
Nuž, k tej jazde Ti poviem toľko, že keď som si ja sadla do auta s iným človekom ako bola moja mamina, mala som neskutočný stres a veľakrát som sa ledva vedela pohnúť a klepali mi kolená o prístrojovku, ale to po čase prešlo. To isté som prežila aj na skúške.
Skús sa popýtať na recenzie autoškôl vo svojom okolí, príp. zájsť do niektorej a uvidíš ako Ti to tam bude sympatické a podľa toho vyberaj.
Držím Ti palce!

van Alden

no tam kam som chodil do autoškoly ja, viem, že sa dalo platiť na viackrát. Väčšinou tam chodili študenti a oni to vedeli. Ale ja som už vtedy pracoval, tak som nemal problém zaplatiť to naraz hneď na začiatku. Skús sa s nimi dohovoriť, tí majitelia autoškôl sú zväčša veľmi ústretoví. Choď za nimi a rovno povedz aký je tvoj problém, určite bude mať inštruktor pochopenie. Ver mi, oni za tie roky už toľko zažili, že vedia individuálne pristupovať k žiakom.

Zeynep

Dakujem pekne za odpovede.
@van Alden. No vyjsť do mesta autom by som sa myslím nebála, pokial by som bola v aute sama, alebo s ludmi, ktorých dobre poznám, čiže s rodinou, blízkymi kamarátmi, ktorých ale moc nemám, najmä kvôli tým mojim problémom. To, žeby okolo mna chodili autá s neznámymi ludmi by mi problém asi nerobilo, kedže by som s nimi nemusela, ani nemala ako viesť konverzáciu :-)Ja som už zo školy dávno preč, problémy mi začali asi tak v druhom ročníku a ťahá sa to so mnou dodnes. Bolo to pre mna ťažké vydržať to tam v kolektíve, ale naštastie sa mi školu podarilo ukončiť, na výšku som už nešla, zčasti aj kvôli spomínaným ťažkostiam.
O tom rýchlokurze som rozmýšlala, aj som sa snažila si pozistovať kolko by to tak stálo, ale je to fakt veľmi drahé, takmer raz tolko ako obyčajný kurz, preto by som ho rada absolvovala radšej klasicky, len ma strašne štve, že trpím takýmito pre niekoho nezmyselnými strachmi. Ale kto nezažil, ťažko pochopí, to mi je jasné.
Dakujem xaxa 14, aj Tebe nikuškaaaaa, povzbudili ma vaše slová, len je to pre mna naozaj veľmi ťazké, odhodlať sa a ísť. Ja sa jednoducho aj v bežnom živote väčšinou ludom vyhýbam, lebo mám obavy z komunikácie, udržiavania konverzácie a podobných vecí. Ešte sa chcem opýtať, ak by som sa prihlásila a nezvládala to psychicky dobre, môžem sa odhlásiť, prípadne prerušit kurz? Za kurz sa platí na začiatku?

Nikuškaaaaaa

Ja som do autoškoly tiež nechcela ísť a považovala som to za celkom zbytočné až dovtedy kým mi nezomrel otec a hoci sme autá mali aj dva, nemal na nich kto chodiť. Vtedy som mala 19 rokov a patrila som tiež medzi nesmelé, hanblivé dievčatá, ktoré sa nebavili s nikým. Síce so strachom, ale pobrala som sa do autoškoly a dnes už neľutujem. V októbri bude tomu 5 rokov čo mám vodičák a mám najazdených vyše 100 tis. km.
Ja som hodiny teórie akoby ani nemala, lebo u nás si každý z nás väčšinou určil čas kedy môže a celá teória pozostávala z 2 častí 40 minútového videa. Potom to bolo už len cvičisko kde som mala manželku môjho inštruktora a ona bola strašne milá, takže moje obavy zo mňa opadli už na prvej hodine.
Na jazdy som chodila už s inštruktorom a on bol strašne ukecaný, ale spočiatku sa naša všetka téma točila okolo áut a jazdy a neskôr už okolo všetkého. Počas celého kurzu som sa s nikým iným nestretla s celého kurzu a ostatných som videla prvýkrát až na skúškach. Tam sa tiež veľmi nebavíš s nikým, takže vlastne ani nevieš, že nejakých spolužiakov máš.
Inak je to to isté ako v škole, však ani tam nie si sama.