Zhorsena artikulacia, pribrzdenost

Príspevok v téme: Zhorsena artikulacia, pribrzdenost
Miriama1986

Zdravim,
uz nejaky cas som si vsimla, ze pri rozhovoroch s ludmi mi idu tazko slova na jazyk, pripadne poviem uplne ine slovo nezapadajuce do kontextu, ako som chcela, alebo sa v myslienkach stratim, alebo zabudnem, co som chcela vlastne povedat. Som stale unavena, niekedy mam problem s artikulaciou, usta mam stuhnute, neviem slova normalne vyslovit. Liecim sa na autoimunitne ochorenie ulcerozna kolitida, cize mozem mat problem so vstrebavanim vitaminov. Uz v minulosti som mala problem s nedostatkom vitaminu b12, kedy to zacalo s neschopnostou artikulovat az po docasne ochrnutie prstov na nohe. Rovnako som mavala problemy s nedostatkom zeleza. Neviete, ake vitaminy by som mala doplnit, aby sa mi stav zlepsil a mohla fungovat normalne? Pripadne nemoze sa jednat o nejake ochorenie? Mam pred 30tkou. Dakujem

vitavi

Máš niektorých látok nedostatok a iných prebytok.
Nedostatočné vstrebávanie je zapríčinené zlým stavom v črevách. Prečisti ich od hlienov. Hlavne vyraď všetky mliečne výrobky a mlieko a sladkosti. A to i jogurty. bifidobaktérie získaš kvalitnejšie z kvasenej zeleniny, kyslej kapusty.
Necitlivosť, tuhosť, zábudlivosť má dve príčiny : nasýtené tuky, ktoré upchávajú energetické cesty a nedostakok minerálov, ktorý spôsobuje zlý prenos impulzov .
Riešením je takisto vynechanie všetkého mliečneho, naviac všetkých živočíšnych a stužených "rastlinných" tukov a nahradenie kvalitným panenským olejom v malom množstve.
Minerály získaš tak, že budeš konzumovať veľa zeleniny a neobrusovaných obilnín, tepelne upravených a podstatnú časť fermentovaných. A vylúčiš cukor, ktorý minerály z tela odoberá.
Kyselinu listovú vo výborne vstrebateľnej forme získaš zo zelených vňatí, dodávaných do polievok, kaší a pyré.

mnbvc

este ani moc nie, lebo som vysadil vsetky vitaminy, nakolko mi bolo zle... Neviem ci to bolo zo vsetkych tych vitaminov alebo nejaka crevna chripka. Tak som sa rozhodol ze to skusim stravou... Zacal som jest salaty a listovu zeleninu a hlavne vela surovej zeleniny. Davam tomu este nejake dva tyzdne a ked nic tak budem uzivat tu kys. listovu... este som Ti minule zabudol povedat, lebo to uz ani nevnimam, ze mam nonstop poprasane a suche pery. Btw ake to uzivas tie enzymy?

Miriama1986

mnbvc odporucam Ti nasadit aj samotnu kyselinu listovu(aby nebola sucastou ineho produktu), lebo jej nedostatok je podla mna hlavnou pricinou tej zlej artikulacie. Za tu pribrzdenost zase podla mna moze iny vit, mozno ta b12. Ja si ich teraz nasadit nechcem, lebo sa chystam k Dr(stale neviem, ci je na to lepsi gastroen. alebo neurolog) a chcem objektivne vysledky krvneho obrazu. Lebo uz sa mi stalo napr. so zelezom, ze pokial mi dal Dr. o tri tyzdne termin, tak uz mi doplnky zaucinkovali a miesto kritickych hodnot mi namerali hodnoty zvysene. Pre mna sa ale ladovat vitaminmi s chvilkovymi efektmi nema az taky zmysel, chcem aby mi aj hladali pricinu, preco tomu tak je, lebo toto by organizmus robit nemal.
Takze vyskusaj kyselinu listovu a ak to bola ona, do tyzdna uvidis vyrazne vysledky a velmi som zvedava, ci sa Ti polepsi.. a potom mozeme patrat, preco mame ich nedostatok ;-)

mnbvc

Ved toto ako opisujes mam presne aj ja... :( Vychadzajuc z nasej spolocnej dedukcie som si bol dnes kupit najsilnejsi b komplex + samotne b12 + zvysene davkovanie :) To verim ze si z toho nestasna aj ja som speakoval rychlo :( A teraz uzivas aktualne tu kys list. a b12 v nejakych vacsich davkach?

Miriama1986

mnbvc - problemy s artikulaciou som mavala uz viackrat, vzdy mi na to zabralo brat kyselinu listovu v tabletach a za par dni sa to vzdy spravilo. Len zial tentokrat, sa citim cela pribrzdena, myslim, ze v hlave mi to mysli normalne, ale mam problemy niekedy myslienky dostat na jazyk, alebo mi prepne normalne slovo a poviem ine. Vzdy ked som rozpravala, mlela som rychlo, teraz rozpravam uplne pomaly, co sa snazim kontrolovat to, co poviem, pripadne mi nejdu vhodne slovo na jazyk. Som z toho nestastna. Vtedy, ked som bola na neurologii s tymi strpnutymi prstami mi dala aj kyselinu listovu, aj som chodila tyzden na nejake injekcie, ale neviem ake.. Ale pomohlo mi to vtedy do troch dni.. No mozno by si mal skocit tiez k Dr., nech Ti spravi kompletny krvny obraz..

mnbvc

nemam inu diagnozu, intolerancia mi vysla este slaba este na korovce co ale vobec nejedavam. Mne tie problemy s travenim prisli z nicoho nic este pred asi tromi rokmi... neuzival som nikdy ziadne tabletky ani nic podobne, takze myslim ze to si si urcite nesposobila tym lecitinom a uz vobec to neni tvoja chyba, ale skor tym svinstvom a atb co v dnesnej dobe dopuju sliepky a celkovo cele potravinarstvo sama chemia... Neviem ti povedat s tymi hodnotami, lebo som nikdy nebol na ziadnom rozbore. Ale necudoval by som sa keby som mal znizene, lebo som maval prehanky a zaroven bolesti brucha velmi casto, castejsie nez normal... s tym ze som bol uzrozumeny s tou diag co som pisal, som to bral tak ze je to pre mna normal, nakolko som odmietol uzivanie nejakeho svinstva co mi predpisala na to... Takze kludne to moze mat suvis s tymi hodnotami nejakeho prvku alebi vit... Ja som si doplnoval stravu o ten najsilnejsi multivit na trhu ale niektore sa z toho nemuseli vobec absorbovat, ked to len preletelo... :) A vtedy ked si mala tie hodnoty b12 alebo kys. listovej take nizke, mala si tiez priznaky s tym rozpravanim a stuhnutou sankou alebo iba s tymi prstami? A zlepsilo sa to potom?

Miriama1986

mnbvc - kym som sa dostala k enzymom, tak som asi na polroka vajcia zo stravy vylucila, ale vobec sa mi ta intolerancia neoslabila, alebo nestratila. Myslim, ze tie enzymy mi velmi pomahaju, lebo nedaju sa uplne vylucit tie vajcia z jedalnicka, pretoze su skoro sucastou kazdej potraviny, ci polotovaru.. :-/ a keby nepomahali, tak nevidim vysledky na tvari, pretoze tam sa mi to prejavilo vzdy.. ako Ti zacali tie potiaze? Ja som na VS uzivala vacsie davky lecitinu, kvoli zlepseniu pamati a mam dojem, ze som si to prave tym vyvolala, pretoze som nikdy problem s vajcami nemala.. Mas este nejake diagnozy stanovene? Mal si niekedy problem s nizkymi hodnotami ako napr. zelezo, kyselina listova a pod.? Vysla Ti este na nieco intolerancia alebo len na vajcia? Mozno spolocnym prienikom by sme sa vzajomne niekam posunuli a pomohli si.. ;-)

mnbvc

zatial je to este kratko cca 1,5 mesiaca, ale myslim ze to je lepsie, celkovo sa citim lepsie aj ked este mavam dni. Nemyslim si ze je to nahoda s tymi vajciami resp. intoleranciou... urcite ti odporucam kaslat na enzymi a vajcia a vyrobky z nich uplne vylucit :)