Zamestnávateľ: Postupuje správne?

Príspevok v téme: Zamestnávateľ: Postupuje správne?
Peterson123

Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať pár otázok ohľadom toho, ako so mnou zaobchádza môj zamestnávateľ a či postupuje správne (podľa zákona).

Zamestnal som sa pred dvoma mesiacmi u súkromníka. Som jeho jediný zamestnanec. Bez praxe a bez akýchkoľvek školení ma posiela na výjazdy a veci, ktoré mám v zmluve.

Je jeho postup (nezaškolenia zamestnanca) dobrý? Občas si pripadám ako blb a niektoré veci fakt neviem vyriešiť, keď sa pýtam na názor, dostanem len zdrbanie... Sú to veci technického charakteru. Viem, že v práci mi nikto nemá čo pomáhať, ale aspoň mesiac zaškolenia by mal byť. Ja som hneď prvý deň dostal kĺúče od auta so slovami, choď tam a tam, zrob toto a toto.

Druhou vecou, ktorá ma štve je to, že ťahám enormné množstvo nadčasov. Pracovnú dobu mám riadne 8+1 hodín. No takmer každý deň som v práci aj o 2 a niekedy aj viac hodín dlhšie. O nadčasoch síce bola reč, že ak sa raz za čas vyskytne problém, ostanem v práci dlhšie, no nie každý deň. Pri otázke preplácania nadčasov ostal ticho, vraj sa potom dohodneme... (ano ano ano), resp. si vyberiem náhradné voľno alebo tak. Pri oznámení, že si chcem vybrať voľno (minule) mi to nedovolil. :D lebo vraj teraz sa mu to nehodí.

Tretia vec, občas ostanem bez obedu. Som potom povinný ostávať robiť tú hodinu naviac, ktorú by som mal využiť na obed? Resp. tá hodina sa predĺži aj na nadčas a som od rána do večera bez stravy, totálne rozbitý a jedine na čo mám doma voľný čas je ustlať si posteľ a zaľahnúť.

Plat, ktorý dostávam je taktiež mizerný, keby som zarábal dosť penazí, nepoviem ani slovo s takým prístupom. Vyhodiť ma zrejme nevyhodí, keďže na mňa dostal príspevok z úradu práce, že vytvoril pracovné miesto a musí ho udržať 18 mesiacov či koľko. Tým pádom má na mňa takmer nulové náklady. (neviem v akej výške je ten príspevok).

Ďlašia vec je tá, že o jeho predošlých zamestnancov síce veĺa neviem, ale v dosť krátku dobu sa tam prestriedali minimálne 2 ľudia.

Ďakujem za odpovede.

Prezyvka055

1. Na skolenia okrem bezpecnostnych alebo takych kde sa vyzadaju nejaky certifikat k nejakej robote povinne ta posielat nemusi ale napriklad ak by ta poslal zvarat tak by ti mal zabezpecit zvaracske skusky respektive aspon ta tam poslat. Ale ked ta len posle niekam a to ze sa robote nerozumies je vlastne tvoj problem a skolenie ti zabezpecit nemusi, malo by to byt vsak aj v jeho zaujme aby si sa robote rozumel.

2. Nadcasy si zapisuj do dochadzky. Vlastne celkovu dochadzku si zapisuj. Je to povinne. Ak vyplnas dochadzku spravne a realne potom ti za nadcas prinalezi volno alebo preplatenie.
Poces nadcasov je urcenych zakonikom prace. Neviem teraz presne kolko. 40+8 tyzdenne alebo tak.
V kazdom pripade je tam nejaka quota na 3 mesiace asi.

3. Cas na obednajsiu prestavku musis mat zabezpeceny. To znamena ak si ju nevyberies je to vlastne tvoja chyba. Nieco take ako nesiel som na obed tak pojdem z prace skor podla zakonnika prace neexistuje. Takze si tu prestavku vo vlastnom zaujme cerpaj.