Na arytmiu sa nezomiera?!

Príspevok v téme: Na arytmiu sa nezomiera?!
tinnnka

Dobrý deň,

chcela by som Vás poprosiť o radu, podľa možnosti odbornú radu. Veľkú časť môjho života trpím na hypertenziu a v posledných rokoch sa k nej pridala aj srdcová arytmia. Môj lekár, internista, mi predpisuje betablokátory a tie moju arytmiu rohodne nevyriešili, veci sa nezlepšujú, arytmia pretrváva a aj sa zhoršuje, celkovo sa necítim dobre. Najviac mi však v ušiach rezonuje veta môjho lekára, že \\\"na arytmie sa nezomiera\\\". Vedel by mi k tomu niekto niečo povedať? Trápi ma to najmä preto, že arytmia sa mi objavuje čoraz častejšie a v nežiaducich účinkoch betablokátorov je často paradoxne práve arytmia. Nie som odborník, preto by som rada počula niečo od ľudí, ktorí o tom vedia viac. Veľmi pekne ďakujem.

RNG

Vysoky tlak sa da riesit aj inac, nez betablokatormi. Hlavne potlacanim stresu, vasodilataciou pripadne aj odvodnovanim co ale osobne neodporucam. na potlacanie stresu pozrite cez google.sk pod mojim nickom na temy stres a spanok, Tieto dva medzi sebou uzko suvisia.
Arytmia moze byt zalezitost oslabeneho srdcoveho svalu(, nedostatok magnezia, nedostatok adeninu a teda ATP/adenosine triphosphate vo svale, nedostatok ubiquinolu a nedostatok mitochondrii, na co je dobre brat PQQ)
Vasodilatacie tj rozsirovanie ciev sa da robit ovocim hlohu/hawthorne, co ma Mechanizmus ACE inhibicie. Ucinna davka je nielolko gramov tohoto sucheho ovocia.
Odporucam aj hodne draslika a menej sodika, co tiez ovplyvnuje krvny tlak

lombardo1981

Arytmia je všeobecný pojem. Pod ním je zahrnutá tachykardia, tachyarytmia, bradykardia, bradyarytmia, fibrilácia predsiení, fibrilácia komôr. Tak ťažko povedať.

<3

rizikové faktory vedú k vzniku arytmií?

Staroba – srdce sa starnutím oslabuje, stráca časť svojej flexibility, čo ovplyvňuje vedenie vzruchov.
Zdedené genetické vady – ľudia, ktorí sa narodili s abnormalitou veľkého srdca majú vyššie riziko vzniku arytmie.
Problémy so srdcom – po prekonaní infarktu , pri nesprávnom fungovaní srdcových chlopní, po operácii srdca a kardiomyopatii je vyššia pravdepodobnosť vzniku arytmie.
Hypo alebo hypertyreóza – problémy so štítnou žľazou sú tiež príčinou vzniku arytmie.
Lieky – niektoré lieky proti kašľu a prechladnutiu, s obsahom pseudoefedrínu, môžu dopomôcť k rozvoju arytmie.
Hypertenzia – ľudia s vysokým krvným tlakom majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku ICHS (ischemickej choroby srdca) a iných srdcových problémov, ktorých následkom je nesprávne vedenie elektrických impulzov.
Obezita – okrem vzniku arytmie je spojená s veľkým množstvom zdravotných problémov.
Nekontrolovaný diabetes (cukrovka) – výrazne väčšia pravdepodobnosť vzniku arytmie ako u pacienta s cukrovkou pod kontrolou.
Obštrukčná spánková apnoe (vynechanie dýchania na viac ako 10 sekúnd) – môže dôjsť k bradykardii alebo fibrilácii predsiení.
Nerovnováha elektrolytov – ak ich hladiny sú príliš nízke alebo vysoké, môžu byť elektrické impulzy ovplyvnené a vzniká arytmia.
Veľká a pravidelná konzumácia alkoholu – pravdepodobnosť vzniku fibrilácií predsiení.
Veľa kofeínu – kofeín a iné stimulanty môžu viesť k zrýchleniu tepu a spôsobiť arytmiu.
Drogy – amfetamíny, nadmerné užitie alkoholu a kokaín môžu spôsobiť arytmiu napríklad fibriláciu predsiení.

Ako sa lieči arytmia?

Niektoré arytmie sa neliečia vôbec, nakoľko nemusia byť pre pacienta nebezpečné.

Hlavným cieľom pri liečbe arytmie je opätovné nastolenie a udržanie normálneho sínusového rytmu a predsieňových kontrakcií. Pokiaľ to nie je možné, lekár sa bude usilovať o kontrolu správnej frekvencie komôr a o prevenciu trombo-embolických udalostí.

Existujú rôzne formy liečby arytmií:

Lieková terapia

a) antikoagulancia alebo antiagregancia, ktoré avšak neliečia FP, iba potláčajú jej prejavy, resp. potláčajú riziko tromboembolických komplikácií
b) antiarytmika, ktoré pomáhajú obnoviť a/alebo udržať normálny srdcový rytmus; okrem toho pri opakovanom výskyte FP alebo chronickej FP zabraňujú nadmernému prevodu impulzov z predsiení na komory.
Elektrická kardioverzia
Výboj z defibrilátora na zastavenie a obnovenie normálneho srdcového rytmu.
Radiofrekvenčná ablácia
Prerušenie vybraných vodivých dráh srdca pomocou katétra; v niektorých prípadoch je nutná následná implantácia kardiostimulátora.

Niektoré druhy arytmií zdravie človeka príliš neohrozujú. Existujú však aj závažnejšie typy, ktoré môžu viesť dokonca k úmrtiu. Najnebezpečnejšou arytmiou je komorová tachykardia, ktorá prechádza do fibrilácie komôr. Srdcové komory majú za úlohu pumpovať krv do celého organizmu. Pri fibrilácii vykonávajú nekoordinovaný a príliš rýchly pohyb na to, aby mohli organizmus dostatočne zásobovať krvou. Výsledkom toho je zástava krvného obehu, ktorá bez rýchlej prvej pomoci spôsobí asi do 5 minút smrť. „Komorovú tachykardiu väčšinou vyvoláva ischémia, teda nedokrvenie. Prvým a bohužiaľ často aj posledným prejavom ischemickej choroby býva náhla srdcová smrť. Môže sa objaviť bez toho, aby mal pacient predtým nejaké príznaky,“ vysvetľuje kardiologička. Náhla srdcová smrť býva najčastejšou, hoci nie jedinou, príčinou náhleho úmrtia.