Ročné štúdium v zahraničí na strednej škole - skúsenosti

Eminkaa

Rok v zahraničí je určite zaujímavá skúsenosť, avšak neodporúčam cestovať s DaD Team. Rodina bola otrasná, vôbec sa nezaujímala, celý deň pracovala, v dome úplný bordel (všade neskutočné kopy oblečenia a zbytočností), v prvý deň sa im nedalo dovolať, posledný deň oznámili, že nie, oni vás na stanicu s dvoma veľkými kuframi nevezmú. Koordinátorka na dlhodobej dovolenke. Toto sú všetko veci, za čo agentúra zodpovedá. Jedna z jej úloh je starať sa o študenta a to sa neuskutočnilo ani v najmenšom.
Cestujte, poznávajte svet. Len nie s DaD Teamom :)

JanPtacin

WEB : www.studujbezhranic.com
Ahojte, kamaráti! Ak poznáte mladých a talentovaných stredoškolákov so záujmom o štúdium v zahraničí, určite im dajte vedieť o mojom novom projekte Študuj bez Hraníc. (Poprosím žiakov/čky, ktorí budú mať v Septembri 17- rokov)

Je to prvá slovenská organnizácia, ktorá pomáha študentom hlásiť sa priamo na najkvalitnejšie stredné školy sveta ! To v skratke znamená, že by sa mali šancu dostať na akúkolvek strednú školu kdekolvek na svete! Chcem revolúciu predražených študentských agentúr, ktoré dohadzujú príjmy partnerským školám a štipendiálnych organizácii, ktoré študentovi často nedajú na výber.

Pomocou priameho kontaktovania elitných zahraničných škôl môže každý takýto študent venujúci sa zmysluplným aktivitám s tou správnou stratégiou dostať niekoľko ak nie desiatky ponúk priamo od zahraničných škôl. Dúfam, že sa nám podarí naplniť víziu ukázať neobmedzené ,,bezhraničné,, príležitosti na štúdium stovkám slovenských študentov !

Neváhajte a podporte Študuj bez Hraníc likeom alebo odporúčaním, len tak dokážeme zmeniť systém, ktorý bohužiaľ limituje študentské možnosti ! Sám som podobnú stratégiu aplikoval a viem, že funguje ! Spolu zmeňme životy aktívnych stredokškolákov k lepšiemu !

FB : www.facebook.com

Nellistina

Z USA som odišla pred 3 mesiacmi po otrasom polroku, ktorý som tam prežila "downstairs" jedného domu, medzi myšami a neskôr v Atlante medzi švábmi.
ICES ma najskôr poslal do úplného zapádokova bez verejnej dopravy, chodníkov a samých farmárov.
ICES ma nevypočul, hneď prvýkrát, keď som prosila o PREMIESTNENIE a LOKÁLNA KOORDINÁRKA MA ODMIETLA PREMIESTNIŤ, povedala len toľko, že by to spravilo len väčšie problémy a nevykoná to.
ICES ma až neskôr presunul po mojej vytrvalej snahe a naliehaní do väčšieho mesta, kde ma umiestnil do rodiny, ktorá síce nemala na prvý pohľad ŽIADNE ZVIERATKÁ, až v noci som sa prebrala na to, ako po mne lezú šváby a kadejaké chrobáky.
Keď sa moja mama pokúšala problémy riešiť so slovenskou centrálou RIADITEĽKA ICES SLOVAKIA jej sama povedala, aby mi nedvíhala TELEFÓNY, lebo si LEN POTREBUJEM ZVYKNÚŤ NA AMERICKÚ KULTÚRU.
Myslím si, že žiadny UVEDOMELÝ RODIČ by svoje dieťa v takom prostredí nenechal.
Môj americký sen bol jednou NOČNOU MOROU.
Tento príspevok píšem len preto, aby som upozornila všetkých potencionálnych študentov ICES Slovakia, čo ich čaká...
Rodičia uvedomte si a dopredu preverte, kam pošlete svoje najväčšie poklady...

Barbara1234

Ahoj, no štúdium v zahraničí je skvelá príležitosť. Naučíš sa nielen jazyk, ale sa aj osamostatníš a hlavne budeš menej hanblivejšia, len musíš komunikovať :)
Ja som bola v USA, výhodou je že Američania su velmi priatelskí otvorení a velmi velmi radi rozpravajú takže ak si hanblivejšia odnaučia ta to rýchlo ;)
ja som bola v usa štyri krát na work and travel programe, ale je možné tam len tak vycestovať na kratky jazykový kurz na cestovné povolenie alebo možeš požiadať o víza a potom budeš mocť tam isť aj študovať tu je o tom viacstudent.dnes24.sk

vebe

Melina, obe moje deti boli na tychto pobytoch a dcera robi stale dobrovolnicku pre organizaciu, cez ktoru isla, pripravuju studentov na pobyt a venuju sa im aj po navrate. Tak ti poviem, v podstate je jedno do akej krajiny pojdes, dolezite je aky bude tvoj postoj a tvoje nastavenie. Ked tam budes, jazyk sa naucis, budes motivovana. Nie je dolezite ani mesto kam pojdes, dolezite je aka by bola tvoja rodina a aky si vytvoris s nimi vztah. Ak je dobra rodina a dobry student, na mieste a krajine nezalezi. Je to obrovska skusenost a moze ta to posunut niekam, kam sa mnohi ludia ani za cely zivot neposunu, myslim tak ludsky. Ziskas skusenosti, naucis sa samostatnosti, tolerancie a aj pokory, zistits ze nikde nie je zivot len ruzovy, zistis, ze pojem "normalny"je relativny, lebo zalezi od toho kde bol clovek vychovavany a tak. Tieto pobyty si musi clovek uhradit, ale je to vyborna investicia, to co clovek ziska tym pobytom si nikde nekupi. Najlepsie su pobyty na cely rok a take, kde clovek nemoze ist domov a kde nemoze ovoplyvnit na ake miesto a do akej rodiny sa dostane. Vtedy zazije krajinu aj rodinu aj skolu aj kamaratov naplno. Mozno to znie paradoxne, ale po skusenostiach ktore mali moje deti a s vedomostami, ktore o pobytoch mam, viem ze to naozaj tak je. Skandinavske krajiny su dobre, je tam dobry skolsky system, problem moze byt, ze kazdodenny zivot v nich je drahy. Ale vsetko sa da zvladut

Dyday

Ahoj, veľmi ma to zaujalo a tiež sa o tieto pobyty zaujímam - ako fungujú tieto pobyty, vrámci štipendií alebo si to záujemca musí všetko hradiť sám? Ja som totiž zatiaľ počula len o plnom hradení a to by som si žiaľ nemohla dovoliť :(

mellina

To je kraaaasne :) dakujem za nazor, dost ma to povzdbudilo... jedine nad cim vaham je ze by som chcela ist do tych skandidavskych krajin ale tam vraj ocakavaju ze sa zacne nateba lepit automaticky ich jazyk a napr fincinu nepovazujem za jednoduchy jazyk kedze maju napr. 15 padov v gramatike...

Lilien_19

Ahoj,
síce nebolo to už teraz, ale pred takmer 10 rokmi keď som sa ako 17 ročná dostala na jeden školský rok do USA.
V tom čase som chodila na súkromné gymnázium a odtiaľ sa mi naskytla príležitosť a keďže som v tom čase bola ešte dosť uzavretá, bojazlivá a hanblivá, veľmi som váhala. Nakoniec ma prehovorila širšia rodina a túžba spoznať niečo nové.
Môžem Ti povedať len toľko, že ten rok na strednej škole v USA mi dal takmer viac ako 3 roky na našom gymnáziu. Neber to tak, že to bolo nejaké strašné gymnázium, to vôbec nie, ale to čo som sa naučila v USA by som sa tu určite nebola nikdy naučila.
Okrem toho, že som sa zlepšila v angličtine, naučila som sa samostatnosti, vytrvalosti, spoznala som veľa nádherných miest o ktorých by som mohla len snívať a v neposlednom rade som spoznala kopec skvelých ľudí. Po roku som mala oveľa viac sebavedomia, ktoré bolo dovtedy na bode mrazu a pozerala som sa svet inými očami.
Spočiatku som nikomu nerozumela a cítila som sa nemožnou, ale po čase som začala rozumieť svojej novej rodine, spolužiakom. Hocijako si dobrá v angličtine, nebudeš hneď rozumieť všetkému a všetkým. Ja som bola prekvapená z celkom iného štýlu života, na ktorý som si dosť rýchlo zvykla a na inú kultúru.
Ja som sa najviac bála toho, že mi bude veľmi smutno za našimi a spolužiakmi, ale to ma prešlo po necelom mesiaci. Bola som s nimi takmer v denno-dennom kontakte a mala som šťastie na dobrú "novú" rodinu, ktorá mi pomohla aklimatizovať sa.
Pokiaľ máš možnosť, určite ju využi, stojí to zato.
Ja mám doteraz veľmi pekný vzťah so svojou hosťovskou rodinou a aj bývalými spolužiakmi a od tej doby sme mali možnosť sa viackrát stretnúť a to nielen v USA, ale aj na SVK. Naposledy na mojej svadbe pred 2 týždňami.