Mama strašne míňa peniaze - čo máme robiť?

Príspevok v téme: Mama strašne míňa peniaze - čo máme robiť?
blocek

Ahojte, odkedy sa mama prehupla do menopazuzálneho veku, strašne prepadla MLM aktivitám. Nebudem menovať, ale najprv to boli prostriedky do domácnosti a teraz sú to poistky. Neviem, čo bolo horšie. Situácia je už ale neúnosná. Vynáša z domu obrovské sumy peňazí, pritom na jedlo neostáva skoro nič a na iné výdavky tiež nie. Je v stave nakúpiť si "reprezentatívne" oblečenie za stovky eur, drahú kozmetiku a lákať ľudí na jej biznis, lebo ona má za to potom províziu. ďalšie peniaze unikajú do motivačných kníh, ktorými je zaprataný celý byt. Dokonca hovorí o tom, že odíde z roboty, lebo svoju budúcnosť vidí v MLM (pripomínam, že ten jej biznis jej za 2 roky vyniesol možno 200e a nemožno hovoriť o žiadnom pravidelnom príjme!!!). Skúšali sme si s ňou otvorene pohovoriť, ale nejde to, stále opakuje naučené frázy, príde mi to, že jej tam zblbli mozog, to už neni ona. Prosím vás, poraďte, čo máme robiť?

Wiwi001

Dopĺňam: Ja som mala 13, sestra 11. Ešte dopĺňam k mojim myšlienkam, že mamu sa snažil odhovoriť aj jej brat a aj okolie. Toto mi na začiatku vypadlo.
Inak, kým bude v tom kolotoči a medzi tými ľuďmi, nezmení sa, lebo je tam neuveriteľný psychický nátlak a keď som už bola dospelá, jej kolegyne tlačili aj na mňa, že stačí zmeniť myslenie a tak.

Wiwi001

Veľmi dobre viem o čom píšeš a poviem ti len toľko, že ak mamku nezastavíte môže to pre vás znamenať katastrofálne následky.
Moja mama bola podobný prípad, akurát takémuto pokušeniu neodolala v mladšom veku. Ja som mala vtedy 13 rokov a môj brat 11. Pamätám sa ako k nám prišli cudzí ľudia, dosť extravagantne vyobliekaný s peknými rečami a vtedy to začalo. Mama si zakúpila ich výrobky v nemalej sume, samozrejme z rodinného rozpočtu a začala s nimi spolupracovať. Niekoľko rokov to išlo veľmi dobre, boli sme na tom fajn, ale problém bol tam, že všetko hneď aj odišlo, lebo mama počítala s tým, že ďalší mesiac to bude ešte lepšie. Fungovalo to takto asi 6 rokov a potom prišlo peklo. Kúpischopnosť bola vždy menšia a menšia, odvody vždy vyššie a mama trovila na výrobky, na značkové oblečenie, šperky a proste všetko značkové. V snahe zbohatnúť vstupovala k rôznym firmám, ktoré predávali tovar, neskôr ponúkali poistky, alebo pôžičky a u nás to išlo dolu vodou. Rozviedli sa, otec odišiel do zahraničia a my sme zostali. Kopili sa nám nezaplatené účty, šeky, neskôr prišli vymáhačky, exekútor, odpojenie od elektriny, zhabané auto od leasingovky a naša mama sa stále videla ako bude pani obchodníčka, samozrejme bohatá. Po polroku takéhoto života ma to prestalo baviť, nechala som VŠ a zobrala som sa ku krstným rodičom. Oni mi požičali peniaze na podnájom a na bežný život, pomohli nájsť prácu a potom som zobrala k sebe sestru. Odvtedy mám pokojný život, kontakty s mamou takmer žiadne, lebo ona ešte stále verí na zázraky. Stala sa s nej troska, teraz už občas pribudne aj alkohol, občas sa jej zadarí, vtedy vymetá butiky, elektriku jej pravidelne odpájajú a má podlžnosti takmer u každého známeho. Ja sa pomaly hanbím niekoho stretnúť, lebo každí pýta peniaze a ona si žije.
Týmto chcem povedať, že nestačí si otvoriť nový účet, lebo cestu k peniazom si vždy nájde a to viem z vlastnej skúsenosti, ale treba jej dohovoriť, kým sa dá. Skúste aj nemožné, aby si neskôr nepísala podobný príbeh ako ja teraz.

kafe

zewa to napísala krásne :D Nechajte jej účet v banke a otec so sestrou nech si založia druhý a nahlásia ho v práci. A tiež nekompromisne žiadať aby sa finančne podieľala na domácnosti.

zewa

Kazdy okamzite zalozit vlastny ucet!! Bez debaty s mamou. Mama nech dava peniaze na vydavky na stol a s ostatnymi si moze tapetovat izbu. Otec musi prevziat starostlivost o platenie uctov a sestra nech si vezme na starost nakupy potravin.

blocek

Ja už doma nebývam, doma je ona, sestra a ocino, ale takéto to bolo aj predtým, mne je ľúto hlavne sestry a ocina.. ona má totiž prístup k účtu, kde chodí jej aj ocinova výplata

simka214

chcela som ti napisat ze vziat jej peniaze a davat na veci ktore fakt potrebuje, ale k peniazom sa asi nedostanes, ze?