Darovanie obličky

Príspevok v téme: Darovanie obličky
nikusqa

Chcem sa opýtať na všetko čo viedte o darovaní obličky!Čím všetkým musí človek prejsť, ako dlho to trvá, aké sú tzv. kritériá na darovanie, či ich môže človek darovať len tak alebo musí poznať osobu ktorej ju chce darovať atť. jednoducho všššššeeeeeeeeetko čo sa da. Budem Vám zato veľmi vďačná!A najlepšie by bolo ak by mi napísal nejaký odborník :) ĎAKUJEM

Mojko28

Uff take ostre nazory... ako pacient s chronickym oblickovym ochorenim mozem povedat ze je to takmer rovnake ak vam da niekto oblicku ako ked vam zachrani zivotm ludia sa casto rozplyvaju nad dojemnymi pribehmi na nete, o nevyliecitelne chorych ludoch, detoch....zvietach. ako by radi pomohli ( ked uz nie je sanca) pre cloveka so zlyhavajucimi oblickami vsak mozte urobit vela. A staci na to len jedna oblicka. Pre darcu to nema za nasledok ziadne vazne obmedzenia. Mne daroval oblicku otec, ktory ma uz dobre po 50 a ani po rokoch to nemalo vplyv na jeho zdravie a mne druhy x daroval zivot. Tak ak mozte a poznate cloveka ktory potrebuje pomoc, budte ludmi a pomahajte. Mozno raz sami budete potrebovat pomoc ineho.

if

Su krajiny, kde ked darujes oblicku, zaplatia ti zato. Na Slovensku dostanes hovno a oblicku tu daruju ludia len vo vynimocnych pripadoch. Ked maju tazko choreho velmi blizkeho clena rodiny, ktory tu oblicku potrebuje. Matka alebo otec dcere alebo synovi... Pripadne dieta rodicovi. Alebo surodencovi. Ziadne take, ze dobrovolne darovat cudziemu. Kto chodi na dialyzu a caka na oblicku, aj ju dostane, tak väcsinou ju dostane od mrtvoly. Nie od ziveho darcu. Nech ta ani nenapadne ist darovat oblicku. Keby ti niekto za nu aspon prachy dal, tak nech by aj. Ale takto? ser na to. za hrdinu aj tak nebudes. iba za hlupaka. bohuzial.

philips

Vera, to máš dosť divné predstavy o darcovstve orgánov, to nie je ako krv, resp kostná dreň.
Ako tu už niekto písal, darca a príjemca musia mať zhodné znaky HLA systému (krvná skupina v AB0 systéme je irelevantná). Najväčšia zhoda je u súrodencov alebo vrámci rodiny. Nemyslím si, že existuje legálna možnosť ako darovať "len tak" niekomu obličku, nakoľko žiť s jednou obličkou sa síce dá, ale treba sa obmedzovať a je to riziko po zdravotnej stránke. Väčšinou sú takéto transplantácie od mŕtvych darcov alebo vrámci rodiny.
Ak príjemca potrebuje súrne obličku alebo iný orgán, tak je zapísaný na čakaciu listinu a čaká sa, dokým sa nájde orgán vhodný pre daného pacienta.

Vera123

PROSÍM VÁS, JE TU NIEKTO, KTO BY DAROVAL OBLIČKU ?, KRVNÁ SKUPINA 0. Prosím, niekto, kto by chcel pomôcť ?

holofoner

a tiez treba pamatat, ze clovek si s jednou oblickou vystaci - ked je mlady a zdravy! ale ked bude mat po 50tke, alebo prekona zapal, nefritidu alebo co a ta jedna oblicka sa len ciastocne poskodi - uz mas zarobene! u zdraveho cloveka narastanim veku od 50r klesa ucinnost obliciek rapidne. pri 65r je to mozno 60% - kolko je to iba s jednou oblickou hm?
myslim ze spasitelsky syndrom sa da liecit aj lepsie ako nicenim si zdravia (pokial prijemca nie je blizky a "oplatilo by sa to"). darcu to nikdy uplne nevylieci, chora oblicka je jeho trest za hlupu zivtospravu alebo jeho zivotny udel/kriz, za ktory sam nemoze a musi si ho vytrpiet.
ked chces niekomu silou mocou pomahat, mozes pekne pozdravit rano susedovcov, opytat sa ako sa dari a zbavit ich dusevnej osamelosti. pomoct pri priechode slepcovi, starkej po schodoch atd.- to je hrdinstvo, aby sme sa nemuseli viac na ulici prizerat na nezaujem, lahostajnost a chrapunstvo.
nehovoriac o tom ze oblicka by isla von z krajiny. je mala pravdepodobnost, ze na SVK by nasli akurat na tvoju oblicku vhodneho prijemcu a preto ju poslu do VB, svedska, nemecka...

llek

Darcovstvo organov ci kostnej drene je vzdy dobrovolne a darca nedostava financnu odmenu. Hradene su len naklady, ktore v suvislosti s darcovstvom vzniknu. Pri transplantovani organov je potrebne specialne vysetrenie tzv HLA znakov u darcu. Pacienti-cakatelia na dany organ maju tiez vykonane toto vysetrenie, tzv HLA typizaciu a su zaradeni aj so svojimi znakmi na listinu cakatelov. Ak sa objavi organ vhodny na darovanie, na zaklade tychto HLA znakov sa vyberie, pre ktoreho z pacientov-cakatelov je najvhodnejsi.Ak chces byt darkynou oblicky, najlepsie bude ak sa obratis na niekotre z dialyzacnych pracovisk - najdes aj na internete a informujes sa co treba urobit. Vysetria ta, ci si zdrava, ci nemas ziadne zavazne ochorenie, ci nemas ziadnu infekciu (hepatitidy, HIV....) a hlavne ti odoberu krv na HLA typizaciu. Tvoje udaje by sa mali dostat do registra darcov a ak by sa nasiel pacient-cakatel so zhodnymi ci podobnymi HLA znakmi ako mas ty, bola by si vyzvana ako darkyna. Najlepsie ale bude kontaktovat dialyzu tam, kde byvas.

Majkay8

Chcela by som darovať obličku a niekomu tým pomôcť, nechcem žiadnu finančnú odmenu,ide len o to že chcem niekomu pomôcť, je tu odborník ktorí by mi vedel poradiť?