Anorexia - chorý syn odmieta pomoc lekárov

Príspevok v téme: Anorexia - chorý syn odmieta pomoc lekárov
zuzuli123

Dobrý deň !
Mám syna 23 ročného a ešte 2 mladšie deti. Syn bol vždy samotár, introvert, nemal kamarátov. Možno aj mladšie deti vyžadovali viac pozornosti. Asi pre 1,5 rokom odišiel do podnájmu bývat. Tento rok dal zrazu nečakane v práci výpoveď a odvtedy začal chudnút.Lekárka ho poslala k psychiatrovi no odmieta pomoc, lekárov- psychiatra, psychologa, snažila som sa mu nič nespomínať, nenútiť ho... dať najavo že ho máme radi-chvíľu to pomohlo, ale znova začal chudnúť. Bojím sa o neho, sme spolu len cez víkendy, domov sa nechce vrátiť/máme malý byt, ale pomestili by sme sa /. Bojím sa o neho, neviem ako mu mám pomocť, bojím sa že bude v ohrození života. Prosím o radu.

Gima

Každý živý tvor potrebuje k prežitiu potravu. Podľa toho, koľko a v akej kvalite jej dostane môže rásť a vyvíjať sa. Ak jej nie je dostatok, pomaly chradne, ak ju nedostane vôbec, pomaly ale isto zomrie. Ako k tomu však vôbec dôjde?
Tri mesiace nevydržíte

Priebežné hladovky o šťavách či bez príjmu akéhokoľvek jedla sú dnes chudnúcim hitom. Pochopiteľne, že bez príjmu kalórií vaše telo začne z kilogramov zhadzovať. Ak sa k jedlu vrátite, počítajte však s tým, že kalórie budú späť a obranný mechanizmus omámeného metabolizmu dokonca zariadi, že priberiete ešte viac ako ste mali predtým. Čo sa však stane, ak prestane prijímať potravu nadobro? V záujme vyriešenia otázky hladovania v najchudobnejších častiach sveta sa na túto otázku pozreli vedci z Kráľovskej akadémie v Londýne. Podľa nich bez jedla je možné prežiť približne 21 – 70 dní. Ak vôbec ešte možno hovoriť o živote, nakoľko dôsledky pre telo sú devastačné.

Hladovkou sa neočistíte, ale intoxikujete: A klystír je ešte horší!
Posledné je srdce

Už 72 hodín po poslednom jedle sa pomaly zhoršujú mozgové funkcie. Telo využije všetky zásoby glukózy, tukov a svalov, aby malo z čoho čerpať energiu. Ak telu po nejakom čase dodáte jedlo, približne na 6 hodín sa organizmus ešte dokáže dostať do bežného režimu. Ak však v hladovaní pokračujete, telo sa vám doslova zamorí toxínmi. „Dlhodobé hladovanie neznamená detoxikáciu, ale, naopak, intoxikáciu,“ hovorí docentka MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., čo sa stane keď telo postupne strávi všetky tuky, cukry i bielkoviny. Postupne začne upadať kvalita a hustota kostí i libido, ženy prestávajú menštruovať. Začnú ochabovať svaly a nakoniec sa oslabí a zlyhá i srdce. Aj preto je častou príčinou smrti anorektikov práve infarkt. Po totálnom vyčerpaní organizmu nasleduje nevyhnutná smrť.
Len s odborníkom

Kým extrémnou podváhou trpí približne každý deviaty človek na planéte, každý piaty má jedla až príliš. Podľa odhadov do roku 2025 bude obéznych až pätina ľudstva. Ak patríte medzi nich, už viete, že hladovka nie je najvhodnejší spôsob schudnutia, ale len vystriedanie jedného extrému druhým. Hladovku neodporúčajú ani odborníci ako spôsob detoxikácie. O zdravých a najmä bezpečných spôsoboch by ste sa mali rozhodne poradiť s lekárom či výživovým špecialistom.

lombardo1981

Aha, takže ty sa učíš z videí na YT. :)
PPčkárky vedia o kalóriách, účinkoch dosť veľa. Takže ich nepodceňuj.
Mala by si vedieť, že cvičenie pre, predovšetkým anorektičky ďalší druh závislosti. Dokonca ešte väčší ako samotné jedlo. Ich vzťah k cvičeniu je tiež chorobný. Necvičia preto, že chcú nabrať svaly či nabrať kondíciu. Primárnou motiváciou je strata energie. No v skutočnosti s tým nedokžu prestať. Cvičia až do úmoru.
Takže, áno, mám obavy. :)
A vieš, že tie proteíny, ktoré si sem hodila, zarátajú do prijatých kJ? A ak by si vyberali medzi nimi a ovocím či zeleninou, vyberú si ovocie či zeleninu? Čím menej energie na porovnateľnú porciu, tým lepšie.

Gima

Nemaj prosím ťa obavy o mojom premýšlaní, učím sa z videi na yotube. Anorektici, ked sa naučia o rôznych druhoch ovocia a zeleniny, tak možno pochopia, že strava nie je ich nepriatel, a že pomocou stravy dosiahnu večšie svaly a lepšiu kondíciu, ved o to im ide, ked cvičia dlhodobo. Takisto rastlinný protein je dôležitý na pevné zdravie.
www.google.sk

lombardo1981

Očividne si to stále nepochopila. O čom je anorexia, o čom je bulímia.
Preto ťa ešte raz prosím, radšej sa zdrž príspevkov do ich tém. Robíš nimi viac škody ako úžitku.

Gima

Ok. Priznávam, trocha je to drsné, anorektici hned panikária, ked počujú slovo obezita, no zopár tipov, ako sa stravovať je možno dobré. Tých vitariánov odvolávam, veľa o nich neviem. No nejak začať musia. Ananas je zdrojom mnohých vitamínov, ktoré dokážu stimulovať poškodený metabolizmus, jogurty detto, obsahuju bifidokultury pre trávenie, grep detto, avokádo takisto. Brokešova dieta nie je úplná dieta, lebo obsahuje konzumáciu mäsa, knedlíkov atd. Práve to ma inšpirovalo sem dať. Jesť pravidelne aspoň do určitej hodiny. Je to lepšie ako nejesť vôbec. Anorektici sú závislí od diet, tak táto by im určite neublížila.
i.ytimg.com

lombardo1981

Mne je jasné, že sa snažíš pomôcť. Ale občas premýšľaj, čo kde napíšeš. Pretože ak by si mi v čase, keď som trpela anorexiou povedala, že mám (môžem) stať vitariánkou, považovala by som to za osobné víťazstvo. A nebola by som jediná.
Vzťah k jedlo je porušený.
Sama si písala, že o tom nič nevieš. Tak sa aspoň nesnaž radiť blbosti. Pretože práve tieto blbosti o diétách, poškodzujú viac ako si myslíš! PPčkárky nie sú babenky so zdravým pohľadom na jedlo, svoju postavu! PPP je závislosť! Závislosť na jedle! Všetko sa rieši cez jedlo... šťastie, smútok, frustrácia, napätie. Proste všetko! Ale jedlo nie primárny problém Je len prostriedkom, ako svoje ciele dosiahnuť.
Prosím ťa len o to, aby si občas premýšľala, čo do témy pre PPP napíšeš. Pretože neuváženými písmenkami môžeš viac uškodiť ako pomôcť.

Gima

Na vitariánoch nie je nič zlé, aspoň prijímajú vitamíny z ovocia a zeleniny jedia orechy, sušené ovocie, kuskus, ryžu natural, pšeno, jačmenné krúpy... Všetko je v Tescu. Určite je to zdravšie. Je to z tejto istej stránky zdravie.sk, tak určite to nemôže uškodiť. Ani ľudom s poruchou príjmu potravy. Ovocie a zelenina v primeranom množstve ešte nikoho nezabila.
Je to lepšia cesta ako žiť zo vzduchu. Snažím sa tej pani pomôcť. Ked má syna, ktorí nechce jesť. Ja teraz fičím na jogurtoch, no pritom bežne jem, ale ľahšie stráviteľné jedlá. Jedávam cestoviny s tofum. Spomínala som kefír? No ten je úžasný. Odporúčam denne jednu šálku. Mimochodom ananás zavaraný je super. Dalej kivi, grep, jablko...delím sa s vami o bombastické recepty a vy sa ešte urážajte! Nonsens.

Gima

V krajinách s prebytkom jedla a s „moderným“ spôsobom výživy človeka aj muži bývajú najmä po sviatkoch stresovaní narastajúcou obezitou.
Ako funguje Brokešova diéta?

Muži a ženy uprednostňujú iné športové postupy pri chudnutí. Brokešova diéta neberie do úvahy rôzny vek, ani rôzne pracovné zaradenia, ale berie do úvahy zdravotný stav mužov. Je vhodná pre zdravých mužov. Dvadsať ročný muž potrebuje na udržanie svojej váhy viac kalórií ako 60 ročný zdravý muž. Toto závisí od výšky, váhy, zamestnania, spôsobu života a ďalších parametrov. Výdaj energie na udržanie hmotnosti sa s vekom znižuje.

Pri Brokešovej diéte muži, ktorí ju budú používať, prispôsobia svoje pohybové zvyklosti tak, že ak sa vôbec nehýbali, zaradia si 3 x do týždňa pohyb, ak sa hýbali priemerne, zvýšia mierne tento pohyb a tí čo sa pohybovali maximálne - nezmenia množstvo pohybu, ale uberú z množstva jedla, ktoré budú prijímať denne. Brokešova diéta ponúka postup ako znížiť hmotnosť bez enormného stresu a hladovania.

Prečítajte si aj:

Ako schudnúť, ak trávite väčšinu času v práci?
Zásady Brokešovej diéty

Presunutie redukovaného stravovania do prvej polovice dňa, konzumácia ovocia len do obeda, vynechanie jedla po 17 hodine
Vylúčenie sladkostí (zákusky , čokolády, koláče) a alkoholu
Po prebudení sa je vhodné vypiť pohár vody s citrónom pre naštartovanie metabolizmu (do 0,2 l vlažné vody vytlačiť polovicu citrónu a vypiť najlepšie so slamkou hlbšie do krku z dôvodu ochrany zubnej skloviny)
Ráno začať s pohybom „NA LAČNO“ napr. ranné plávanie ( cca 1 km), ranný beh 30 min, bicyklovanie 30 min apod.
Raňajkuje sa až po rannej aktivite
Celý deň je dobré prijímať dostatok tekutín ( cca 2l nesladenú vodu po malých dúškoch a v krátkych intervaloch )
Dôležitý princíp je nahradenie niektorých tekutín ( pivo, víno, alkohol, sladké šťavy, kávy) vodou, čajmi – podľa možnosti nesladenými
Ovocie jesť dopoludnia, zeleninu surovú neobmedzene po obede do 17.00 hod.
Netrápiť sa pri porušení zásad diéty a pokojne sa navrátiť bez pocitov viny k dodržiavaniu zásad. Raz za čas je porušenie diéty v poriadku pre zachovanie zdravej psychiky. Napr. nie je škodlivé raz za dva týždne si dať večeru v reštaurácii: pečené rebierka a dve pivá, alebo inú obľúbenú, bežne diétami neodporúčanú lahôdku.
Pokiaľ obdobie diéty zachytí veľmi stresujúci úsek života - brať túto vec ako pozitívum, lebo kilá pobežia ešte rýchlejšie dolu.
Stresové chvíle riešiť nie jedením doma osamote pri TV, ale trebárs vychádzkou s priateľmi a uvoľnením sa pri čaji.
Večerný pohyb - pred spaním, najlepšie 20 min. prechádzka.

Mužské brucho Zdroj foto: Shutterstock.com
Týždenný vzor pre jedálničiek podľa Brokešovej diéty
Pondelok

Raňajky: Rezeň s horčicou, alebo fašírka a krajec chleba, nesladený čaj

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Rizoto s kuracím mäsom

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Mozzarella s paradajkou
Utorok

Raňajky: Pečivo s rybou nátierkou ( tresčí šalát), čaj

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Šišky s makom (šúľance)

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Cestoviny so zeleninou a chilli
Streda

Raňajky: Praženica, chlieb a čaj

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Kuracie stehno alebo prsia s opečenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Strapačky alebo bryndzové halušky
Štvrtok

Raňajky: Párky s horčicou alebo kečupom, pečivo, čaj

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Prívarok ( šošovicový, tekvicový alebo zemiakový, či kelový prívarok s dvomi varenými vajíčkami

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Kuracie prsia a ryža a zeleninový šalát
Piatok

Raňajky: Ovsené musli s jogurtom

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Karfiol dusený a zemiaky

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Zeleninový tanier
Sobota

Raňajky: Obložený tanier (syry, šunka, klobásky)

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Bravčový plátok duseného mäsa s omáčkou, ryža

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Bryndzové pirohy
Nedeľa

Raňajky: Vaječná omeleta so šunkou, čaj

Desiata: Ovocie v neobmedzenom množstve

Obed: Guláš ( z diviny, z bravčového alebo hovädzieho mäsa) s červenými fazuľami a zeleninou

Olovrant: Zelenina neobmedzenom množstve

Večera: Zeleninový tanier

Muž s jedlom Zdroj foto: Shutterstock.com
Prejav úbytku na váhe pokiaľ správne postupujete pri Brokešovej diéte:

Pri dodržaní princípov Brokešovej diéty je výsledok, že môžu muži stratiť v priebehu 3 mesiacov až 10 % váhy , napr. 100 kilový muž môže schudnúť aj 10 kíl, bez poškodenia zdravia a s pôžitkom. Ďalej, že si môže v pohode dať na raňajky či obed fašírku, aj bravčové koleno, či iné obľúbené dobroty.

Nie je nutné prejsť denne na musli, zrniečka a vločky a zabudnúť na vôňu pečenej klobásky. Je však nevyhnutné upraviť čas, kedy ju zjete a prílohu, ktorú k nej použijete . U slobodných mužov je dobré úplné vyprázdnenie chladničky a stravovať sa mimo domu. Večerné pokušenie niečo zahryznúť, tak ľahšie prekonáte. Pridať pohyb, ktorý vám doplní endorfíny, spevní svaly a pridá na sebavedomí.

Diétu pripravil : Mgr. Pavel Brokeš

lombardo1981

Tentokrát je to aj s urážkou.
Gima, prečítala si si to po sebe? Vieš o čom je anorexia?
Povedať anorektičke (anorektikovi), aby sa stal vitariánom je ich sen! Je to potvrdenie toho, že majú pravdu! Chápeš to????