Už jednoducho nevládzem

Príspevok v téme: Už jednoducho nevládzem
Rakytnica

Mám 28 rokov a nevidím vôbec východisko zo svojich problémov.
Žijem v dome, ktorý som zdedila ja a žijú so mnou rodičia so sestrou, nakoľko im byt zobral exekútor, lebo mamine dlhy sa vyšplhali do hororovej výšky. Teraz je otec invalidný dôchodca (120 eur), lebo utrpel úraz, ktorý mu zanechal trvalé následky a mama je nezamestnaný už 9 rok. Jediný kto má v rodine príjem som ja. Otec je na invalidnom dôchodku, ale všetko prefajčí a prepije.
Keďže mojím rodičom už nikto nedal pôžičku bez ručenia, ručila som im ja. Teraz to všetko zostalo mne, lebo nemajú z čoho platiť. Taktiež nemajú z čoho platiť plyn, vodu, elektrinu, proste nič.
Ja príjem mám, ale jednoducho už všetko neutiahnem, takže pomaly sa dlhy hromadia mne. Teraz nám hrozí odpojenie od plynu, lebo ho nemám z čoho zaplatiť. Môžem síce predať auto, ktoré mám ale na leasing a to samozrejme nikto nechce hoci je len 2 ročné. Rozmýšľam, že sa zbalím a odídem niekam, ale to ma dlhov nezbaví a čo bude s mojimi rodičmi? Žiaľ, s nimi nepohnem. Mala som priateľa, ale akonáhle videl hlbšie do mojej rodiny radšej to vzdal. Prosím vás čo by ste robili vy? Ak budem mať exekútora aj ja, alebo nás odpoja od plynu tak sa prepadnem od hanby, okrem toho, že budeme sedieť v zime a bez teplej vody a teplého jedla.

Radoslava123

Je nezodpovedné, že toľko fajčia a pijú. Možno bola z tvojej strany aj trochu chyba, že si im ručila, ale chápem, že si sa snažila pomôcť a teraz sa to obrátilo proti tebe. Za dobrotu na žobrotu. Mame daruj na Vianoce nejakú Nemčinu pre opatrovateľky a Nemčinu pre samoukov a súkromné hodiny nemčiny (prípadne sa jej ty a sestra venujte a učte ju tú nemčinu, asi ste ju mali v škole) a nech sa prace do Rakúska opatrovať na dvojtýždňové turnusy, nejedna to robí aj po 60-tke popri dôchodku. Tam by zarobila 700 € za dva týždne a ďalšie dva týždne by bola doma. Povedz mi, ktorý zamestnávateľ by ti dal 26 týždňov voľna v roku a dvojtýždňový zárobok 700 €? Tak nech prevezme zodpovednosť a nech ide. Nepíšeš, kde pracuješ, ale možno sa ti zapáči myšlienka odísť a budeš sa nakoniec striedať s mamou v jednej rodine a jedna z vás bude dohliadať na otca, aby nebol sám doma a nerobil hlúposti, aby mal navarené, vypraté a nadelené akési minimálne vreckové, od ktorého viac nebude môcť prepiť, keď už naozaj musí. Toto by aj celkom mohlo fungovať. Lebo mať na krku toľko dlhov a byť na ne sama, to nie je veru nič príjemné. Kľudne na mamu zahraj aj divadielko, že ty už takto ďalej nevládzeš s nervami, rozplač sa, hraj labilnú citlivku a povedz viackrát, že ty pôjdeš do psychiatrického ústavu a nech si potom tie dlhy splácajú sami, keď sú takí nezodpovední a ak nie ty budeš v cvokárni o strechu nad hlavou postarané mať budeš, ale oni budú bezdomovci. Možno to zaberie, možno nie, ale za pokus by to snáď stálo, keby si ich takto vystrašila, aj sa rozplač, keď sa ti to podarí.

bella21

Ak som dobre porozumela, mamine dlhy sa nesplácajú, lebo niet z čoho. O akú výšku ide orientačne? Predpokladám, že teraz si už mama nové dlhy nerobí a zo starých sa napočítavajú úroky. Sťahujú mame alebo otcovi niečo z dôchodku pre exekútora?

Ak by si predala dom a kúpila byt, musel by ostať v Tvojom vlastníctve, aby o neho rodičia neprišli. Ak by si ich aj ponechala samých, potrebovali by v prvom rade poučenie, ako výjsť s peniazmi a nerobiť si nové dlhy. V tom bol asi v minulosti problém a ak sa na tom nič nezmení, po čase by sa rodičia dostali opäť do podobnej situácie, v akej sú teraz - t.j. nestačili by s peniazmi, preto by si požičiavali a narobili si nové dlhy a musela by si to opäť riešiť.

Zásadné je nerobiť nové dlhy a ukázať dobrú vôľu tým, že sa aspoň malými čiastkami budú platiť tie staré. Ak má otec dôchodok, ktorý si môže dovoliť premrhať, kľudne by mohol takých 30 € obetovať na pravidelnú splátku maminých dlhov a časť na financovanie bežných výdavkov domácnosti. Asi je z tej situácie celý nešťastný, ale také správanie je nezodpovedné. Rodičia narobili dlhy a nielenže ich nesplácajú, ale prenechávajú všetko na Teba. To nie je správne.

Najlepšie by bolo poradiť sa s nejakým právnikom, najlepšie s takým, ktorý poskytuje služby bezplatne. Možno máte v meste bezplatnú právnu poradňu pre občanov.

daniuska

Predaj dom, kup byt, ak ti tak velmi zalezi na rodicoch, nechaj ho im a ty chod makat do zahranicia a uz sa o nikoho nestaraj.