Minimálna mzda 2016

Príspevok v téme: Minimálna mzda 2016
Petra72

Ahojte. Už dlhšie pracujem za minimálnu mzdu. Mám z toho dosť nepríjemné pocity. Cítim sa spoločensky veľmi nízko. Tí, čo pracujete za tak málo peňazí, nemáte v sebe pocit menejcennosti? Pozerám, že od roku 2016 stúpne minimálna mzda v hrubom na 405 euro - www.minimalnamzda.sk . Myslíte že to je definitívne? Vy sa ako vyrovnávate s nízkym príjmom?

SofiaElla

Zakon45, jasno v tom nemáš ty. Naivne sa domnievaš, že len preto, že nie je niečo definované presne tak, aby si ty tomu rozumel, že to z našej legislatívny nevyplýva (resp., že to nie je uvedené). Zbytočne špekuluješ, Ameriku neobjavíš ;)

Zakon45

SofiaElla - toto som presne tusil, zas neuvedene o aku mzdu sa presne jedna, cista, hruba, superhruba?
www.slov-lex.sk

Mali by napisat minimalna hruba mzda, kedze samotny pojem mzda nie je pravne jasny. Ze je nieco zauzivane, neznamenavto, ze je to pravne v poriadku. Sa cudujem, ze este ziadny zamestnavatel to neponal ako superhrubu mzdu a nesiel s tym do sudneho sporu so statom kvoli nejednoznacnosti zakona.

BJ_2

zakon45 - ale nekecaj 70%? Naprikald, prvych 300 eur mas nezdanitelnych. Z toho neplatis dane.
Na zdravotne poistenie ide privela, nato, v akom stave je zdravotnictvo, tam je problem.
Do socialky to nebere stat... ved to ide na dochodky, teda z toho budes zit aj ty! Jedine kde to mizne je na zdravotne poistenie.
To tam treba kompletnu reformu, a hlavne lekarom poriadne orezat platy. A brat len takych, co pracuju radi, pre ludi. Pretoze slovenski lekari su odporni ako hyeny. Posielaju na psychiatriu, ked sa im nieco nepaci (ako napriklad tu zenu, co s rakovinou poslali k psychiatrovi a to niekolko krat, uz aj ked vracala krv, a zo zufalstva isla do rakuska, a tam jej na prvu supu nasli rakovinu zaludka)...
to zdravotnictvo je problem. Nezasluzia si take peniaze. A hlavne nova generacia uzernickych mladych lekarov, blbych ako tacky, neschopni sa obetovat pre ludi a nemajuci radi ludi.
Nic dobre nas necaka.

SamanthaX

Nehnevajte sa, ale vyplakávať, sťažovať sa je najľahšie... ja sa pýtam - čo ste urobili pre to, aby ste sa mali lepšie? Ľudia sa veľmi radi sťažujú, len či počas života aj zamakali, aby ich čakal lepší život... to je otázne... ak má niekto slabšie vzdelanie, ktoré je finančne ohodnotené minimálnou mzdou, aj v dospelosti sa s tým dá kadečo robiť, len treba zamakať... nie očakávať, že vám pečené holuby samé z neba do úst popadajú... Nechcem, aby vyznel tento príspevok nejak nenávistne, ale... nariekať je fakt veeeľmi jednoduché... ťažšie je prebrať sa, nakopnúť a spraviť niečo pre seba a pre svoj život... no ako si všímam, tak Slováci sú vážne poväčšinou ufrfľaný národ, česť výnimkám... keby tak mali aj patričnú sebakritiku...

SofiaElla

Minimálnu mzdu na rok 2019 ustanovuje nariadenie vlády č. 300/2018 Z. z. - môžeš si vygoogliť, tam to máš. Mzdu všeobecne a (generálne) minimálne mzdové nároky upravuje Zákonník práce.

Zakon45

Defcon, hovori sa, mysli sa... daj zakon, kde to je presne uvedene, inak je to napadnutelne na sude, ked to zamestnavatel pojme ako superhrubu mzdu a moze ten sud vyhrat v pohode, kedze v pripade pochybnosti musi sud ustupit.

Defcon

Ked sa hovori o mzde, tak sa vzdy mysli hruba mzda. Ci o nej hovori politik, alebo podnikatel, alebo zamestnanec, alebo uctovnik, vzdy sa tym mysli hruba mzda.

Zakon45

Ahjaj, prosim ta, vies mi dat OFICIALNY zdroj, ze ked sa pise o minimalnej mzde, co sa tym presne mysli? Ci cista, hruba alebo superhruba mzda? Ja to roky hladam a nik mi to nevie ukazat v zakone alebo nejakom metodickom usmerneni.
Inak ludia, ja by som bol za to, aby ste do ruk dostali superhrubu mzdu, to je uplne vsetky peniaze vratane tych, ktore plati za vas zamestnavatel a aby ste si vy z toho museli posielat statu vsetko to poistne a dane, aby ste na vlastnej kozi pocitili ako mizne vasich skoro 50% z vyplaty, lebo ked to fyzicky nevidite, nedokazete to vnimat. A aby ste konecne dvihli zadky a isli sa tych hore opytat, kam to mizne, ked mame take zdravotnictvo, skolstvo, urady... a to nehovorim o 20% DPH. Stat vam realne necha 30% z penazi, ktore zarobite!!! Nevadi vam to ani trochu???