rakovina-rada

Marko70

Dobry den.Dovolte mi reagovat na vase prispevky .Dokazeme vam pomoct bez chemoterapiii a ozarovani.Mame za sebou vela vynikajuch vysledkov ..Ak mate zaujem tak ma spatne kontaktujte..Nejde o ziadne farmaceuticke lieky plne chemie ktore maju za ulohu predlzovat vasu liecbu a samozrejme nevyliecit vas.Ponukam vam moznost vyliecit sa nech to znie akokolvek cudne,neveriacky. V kazdom pripade za info nic nedate ..Rozhodnutie je na vas.

Gima

Neuveriteľné: Vakcína proti osýpkam dokáže odstrániť rakovinu!
Zdielať článok
Lajknúť článok
19.05.2014 | Diskusia 8

Aj keď sa vakcína bežne používa na zabránenie vzniku osýpok, najnovšie sa stala účinnou liečbou druhého najčastejšie diagnostikovaného typu rakoviny krvi – myelómu, ktorý býva často smrteľný! Prišiel na to nový výskum, zverejnený v časopise Mayo Clinic Proceedings.

Zničila nádory

Vakcína bola testovaná u 49-ročnej pacientky, ktorá mala neskoré štádium nevyliečiteľného myelómu, teda druhu rakoviny krvi, ktorý rastie v plazmatických bunkách kostnej drene. Lekári potvrdili, že vakcína proti osýpkam úplne eliminovala rozsiahle nádory v tele pacientky.

Vakcíny proti osýpkam majú podobné účinky ako vírusová terapia, ktorú už pred niekoľkými rokmi lekári úspešne použili na zničenie rakovinových buniek. Očkovanie proti osýpkam sa robí kombinovanou vakcínou MMR, ktorá obsahuje živé, vakcinálne vírusy osýpok, mumpsu a rubeoly oslabené tak, že navodia stav imunity bez ochorenia.

„Je to obrovský míľnik! Ak sa vírus dostane do nádoru, môže vyprovokovať imunitný systém k tomu, aby zničil rakovinu. Vírus sa dostane do krvného obehu, napadne a odstráni chorobu. Potom imunitný systém doslova vyčistí zvyšky nečistôt bez toho, aby sa „dotkol“ zdravých buniek," povedal pre USA Today Dr. Steven Russell, hematológ na Mayo Clinic a vedúci výskumník.

O myelóme

Ročne sa na Slovensku nájde približne 130 pacientov s mnohopočetným myelómom. Vyskytuje sa hlavne u starších ľudí vo veku 60-70 rokov a postihuje častejšie mužov ako ženy. U pacientov sa prejavuje rôzne, najčastejšie však poruchou funkcie obličiek a útlmom krvotvorby.
Zabíjajú ľudí

V roku 1978 začalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) svoju prvú kampaň, ktorou chcelo upozorniť a odstrániť osýpky v USA. Vírus je však stále nebezpečný a jednou z hlavných príčin úmrtí u detí v niektorých krajinách, za čo môže hlavne nedostatočný prístup k preventívnej starostlivosti. V roku 2012 bolo zaznamenaných až 122-tisíc úmrtí na svete, ktoré spôsobili osýpky. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý deň umrie na chorobu približne 330 ľudí! Aj keď vďaka očkovacej látke proti osýpkam sa táto choroba u ľudí do roku 2000 v USA takmer vôbec nevyskytovala, v posledných rokoch však narástli prípady osýpok! CDC uvádza až 187 prípadov osýpok v USA v tomto roku.

František7283

My máme dobré skúsenosti z minulosti s doktorom Kvastičom. Moc nám pomohol. Za tie roky sme ale stratili na neho kontakt. Práve znovu máme problém v rodine. Rakovina plúc. Naštastie od včera aktívne sme sa zapojili do hladania kontaktu na neho a dnes sme sa dostali k nemu. Takže na predošlú tému už nemusíte reagovať lebo už máme kontakt. Na margo veci: keby tiež niekto hladal na neho kontakt, tak tu píšem: f.kvastich zavináč gmail bodka com.

RNG

Zaujimave ze je, ze este pres 100 rokmi bola rakovina podstatne vzacnejsia choroba a umrelo na nu menej nez 3% ludi.
Od nastupu potravinarskej chemie a hlavne nastupu patentovanych liekov(tj takych zo sa v prirode nenachadzaju) rakovina prudko narasta.
Samozrejme tento fakt sa prisne utajuje.
Pred vyse 100 rokmi nepoznali rakoviny, porazky a cukrovku napr na Hawaii, hoci jedli plno kokosoveho oleja. Donedavna to bol aj fakt na niektorych tichomorskych ostrovov, kde len v poslednych 40 rokoch bola zavedena pravidelna morska doprava, tj prienik priemyselne znicenych jediel a patentovanych liekov.

Gima

Potvrdené: Rakovina má kmeňové bunky, ktoré nezničí ani chemoterapia
Najčítanejšie dnes

3 dni

Týždeň

Ubráňte sa reume, kým je čas: Na čo by ste si mali dať pozor?

Reumatoidná artritída trápi ľudí najmä po 50. roku života a to viac ženy ako mužov Opuchnuté kĺby a bolesť pri pohybe – takéto sú... Viac
Hrozby číhajúce aj vo vašom šatníku: Na ktoré kusy oblečenia si dať pozor?
FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť!
Čokoláda, mlieko či cibuľa: Čo by ste psíkom jesť rozhodne dávať nemali?
Priveľa spánku spôsobuje mŕtvicu, primálo zhoršuje pamäť: Koľko je tak akurát?

Obrázok dňa
Ďalšie obrázky
Foto
iPark.sk
Bez slov
Bestseller, ktorý vás naučí čítať a ovplyvňovať reč tela!
Nauč saREČ TELA
Počuli ste už o Čiernej knihe katolíckej Cirkvi?
Michael Hebeis poukazuje na zoznam hriechov a prešľapov a naznačuje, ako bezohľadne cirkev v niektorých prípadoch presadzuje svoje záujmy.
HriechyCirkvi
Je možné mať postavu snov?
Jednodnoznačne áno! Skúste 30-dňový program zostavený z rôznych dynamický cvikov pre ženy i mužov.
Idem doTOHO!
Viete si predstaviť, žeby ste sa 2 roky skrývali ako 13-ročná Anna?
Zápisky sa končia textom, ktorý Anna zaznamenala iba pár dní pred tým, ako ju i jej rodinu našlina odvliekli do koncentračného tábora.
ČítajTU
www.ipark.sk
Kníhkupectvo pre Teba!
ZačniTU
Michael Jordan Život
Kľúčové biografické dielo o príbehu športovca, ikony a človeka menom Michael Jordan.
BiografiaTU
Schudnúť sa dá aj doma!
Túžite schudnúť, ale netrúfate si navštáviť fitko? Nezúfajte, stačí, ak budete cvičiť 15 minút denne 3x za týždeň a výsledky na seba nedajú dlho čakať!
AKONATO?
Chceš spoznať pána Greya?
Zaujímajú ťa chute, pohnútky a myšlienky Christiana Greya? Táto kniha je potom presne pre teba!
SpoznajGreya
Anketa
Do koľkých rokov sa podľa vás nájde liek na rakovinu?

1: Do 10 35%
2: Do 50 27%
3: Za viac ako 50 38%

Video dňa
Ďalšie videá
Práve teraz v TV
Večer
Rodinné prípady
15:00
16:56

Súdna sieň
16:00
17:00

Správy RTVS
16:00
16:25

Nezlomná Valentína
14:50
16:45

Simpsonovci
15:20
16:25

Silné reči
15:00
16:30

Navoľ stanice
TV program
Fitlekáreň
do Fit Lekárne
poslať
diskusia (22) tlač
Štúdie potvrdili, že rakovina má kmeňové bunky, ktoré nezničí ani chemoterapia

Vedci potvrdili teóriu, o ktorej už dlho uvažovali. A síce to, že aj rakovina má svoje kmeňové bunky. To vysvetľuje fakt, že aj po zdanlivom vyliečení, sa táto choroba niektorým ľuďom vráti a zaútočí opäť. Doposiaľ len domnienku už potvrdili tri nezávislé vedecké štúdie.

Rakovina je veľmi zákerná choroba, ktorá zabíja každého tretieho človeka, ktorému je diagnostikovaná. A to aj napriek neustále a rýchlo sa zdokonaľujúcej medicíne, novým objavom v tomto odbore a veľkému úsiliu lekárov. A práve tento paradox viedol k tomu, aby vedci začali skúmať, či aj rakovina nemá svoje kmeňové bunky, na základe ktorých dochádza k rastu nových nádorov.
Teóriu potvrdzujú viaceré výskumy

Problémom, o ktorom je reč, sa zaoberali tri od seba nezávislé vedecké tímy odborníkov na rakovinu. Výsledky ich skúmania jednoznačne potvrdili túto teóriu a to v prípade rakoviny kože, mozgu a čriev. Výsledky výskumov boli uverejnené v uznávaných odborných periodikách svetového mena: Science a Nature.

Mohlo by vás zaujímať: Varovné signály rakoviny: Pri ktorých zbystriť pozornosť a ísť k lekárovi?
Výskum 1 - mozog

V prvej štúdii sledovali vedci z Texas Southwestern Medical Centre v Dallase pod vedením Luisa Paradu rakovinu mozgu – zákerný glioblastóm. Na jeho liečbu použili určitý druh chemoterapeutika, ktoré rakovinové bunky zabilo. No tie sa po skončení chemoterapie začali opätovne množiť.

Tým vedci dokázali, že ani zmenšovanie nádoru nemusí znamenať výhru. „Naša štúdia ukazuje, že spôsob akým účinne bojovať s týmto typom rakoviny je zabiť kmeňové bunky,“ hovorí Parada. Aj keď zabitie jeho kmeňových buniek síce glioblastóm úplne nevyliečilo, no novo vzniknuté nádory boli oveľa menej agresívne.
Výskum 2 – koža

Druhá štúdia bola vykonaná v Cédric Blanpain Université Libre v Bruseli a skúmala najmä problematiku rakoviny kože. Vedci zistili, že papilómy majú dva odlišné typy buniek. Jeden typ sa rýchlo delil a mal krátky životný cyklus, no ten druhý bol charakteristický dlhým životným cyklom a najmä schopnosťou sebaobnovy – čiže išlo o rakovinové kmeňové bunky.
Výskum 3 – črevá

Tretí výskum pochádza z Hubrecht Institute v Utechte. Odborníci, na čele s Hansom Cleversom, sa teraz venovali zákernej rakovine čriev. Výsledky ich práce dokázali prítomnosť kmeňových buniek aj v tomto type rakoviny. Aj tu sa ukázalo, že nie všetky bunky v nádore sú rovnaké.

Mohlo by vás zaujímať: Svet bez rakoviny by si prial každý: Zaručí ho vitamín B17?
Nádej do budúcnosti

Aj keď je táto správa viac hrôzostrašná, ako dobrá, predsa len na niečo prospešná je. Vďaka týmto objavom budú môcť vedci skôr vynájsť spôsob, ako zničiť nebezpečné rakovinové kmeňové bunky. Doterajší spôsob boja s rakovinou je vo väčšine prípadov chemoterapia, ktorá však ničí len rýchlo sa deliace bunky, no kmeňové bunky nezabíja.
Kedy budeme v bezpečí?

Tak odpoveď na túto otázku nie je vôbec jednoduchá. Vedci budú musieť najprv prísť na to, ako zničiť kmeňové bunky a tak zabrániť šíreniu a znovu objaveniu sa rakoviny v tele chorého človeka. Až potom sa budú môcť venovať tomu, ako zabrániť, aby rakovina vôbec vznikla. Dovtedy sa budete musieť spoliehať na svoju dobrú životosprávu, dostatok pohybu a čerstvého vzduchu.

Gima

Aj keď je zázvor veľmi starou bylinou, ktorá sa pestovala už v dávnych dobách, stále zažíva svoju slávu. Hlavne v jesennom a zimnom období, kedy sa mnohí naň spoliehajú, že ich ochráni pred chorobami. Čo však presne robí s naším telom?

Má množstvo využití! Obľúbený je zázvorový čaj - zázvor pokrájaný nadrobno alebo postrúhaný a zaliaty vriacou vodou, ale populárna je aj jeho príprava pri rôznorodých a chutných pokrmoch vhodných na každodennú konzumáciu. Svoje miesto nachádza v šalátoch, polievkach, omáčkach alebo priamo na mäse.

Čo sa však stane v momente, keď zjete zázvor? Nedávna štúdia vykonaná skupinou výskumníkov z University of Michigan Comprehensive Cancer Center naznačila, že zlúčenina zo zázvoru je schopná zničiť rakovinové bunky vo vaječníku. Ukázal sa ako pomocník, ktorý dokáže odstrániť rakovinové bunky dokonca rýchlejšie ako niektoré ostatné lieky, ktoré sú predpísané pacientom s rakovinou vaječníkov! Lekárski experti tiež tvrdia, že tí, ktorí konzumujú zázvor, majú nižšiu hladinu črevných zápalov a zápalov v hrubom čreve a znižujú tak riziko rakoviny hrubého čreva.
Znižuje zápal

Zázvor obsahuje veľké množstvo super zdravých látok menom gingeroly, ktoré účinne bojujú proti mnohým zdravotným problémom, ktoré súvisia so zápalom buniek. Výskum, vykonaný u pacientov, trpiacich artritídou a svalovými bolesťami, preukázal významné výsledky v úľave od bolesti. Zázvor je tiež veľmi užitočný a prínosný pre pacientov, u ktorých dochádza k chorobe, ktorá je spôsobená zápalom buniek ako obezita, cukrovka, Alzheimerova choroba, atď.
Odstráni pálenie záhy

Nedávna štúdia, uverejnená v časopise Molecular Research and Food Nutrition, ukázala, že zlúčeniny v zázvore pracujú pri odstraňovaní žalúdočnej kyseliny šesťkrát lepšie ako niektoré lieky. Žalúdočné kyseliny môžu spôsobiť vznik vredov alebo dokonca zvýšiť riziko rakoviny žalúdka. Jediné, čo musíte spraviť, je pridať zázvor do jedla alebo si pochutnať na zázvorom čaji.

Pite ananásovú vodu každé ráno aspoň jeden rok: Očakávajte tieto zmeny!
Zabraňuje rannej nevoľnosti

V prvom rade by sa mali tehotné ženy poradiť so svojim lekárom pred užívaním akejkoľvek byliny alebo liekov. Niektoré ženy však potvrdili, že im zázvor pomohol znížiť príznaky nevoľnosti a zvracania. Denná dávka je zvyčajne predpísaná vo forme tabliet po 200 mg každé 4 hodiny.
Zmierňuje kašeľ a upokojuje bolesť v krku

Zázvor je známym domácim prostriedkom, používaným pri kašli a bolestiach hrdla. Uvarte si vodu s niekoľkými plátkami zázvoru, citrónom a pridajte tiež med. Budete mať najlepší domáci liek na upokojenie bolesti v krku a úľavu od upchatého nosa.
Zmierňuje bolesti hlavy

Do vriacej vody pridajte 1 lyžičku kajenského korenia a 1 lyžičku sušenej mäty. Potom pridajte plátky zázvoru a povarte 5 minút, aby bol nápoj ešte silnejší. Pre chuť môžete pridať stéviu alebo trochu medu. Ďalším účinným trikom, ktorý zatočí s bolesťami hlavy je pasta zo zázvoru. Jednu lyžičku prášku zo zázvoru zmiešajte s malým množstvom vody, aby ste z nej vytvorili pastu. Pastu potom naneste na čelo. Bolesti hlavy ustúpia.
Upokojuje bolesti zubov

Potrite si ďasná zázvorom a bolesť bude zrazu fuč. Alebo môžete povariť vodu so zázvorom, nechajte vychladnúť a môžete použiť ako ústnu vodu. Tento spôsob je rovnako účinný.
Stimuluje krvný obeh

Návod, ako si vyrobiť domáci liek na podporu cirkulácie krvi - postrúhajte 50 g zázvoru a vytlačte z neho šťavu. Tú následne zmiešajte s 1 litrom teplej vody. Namočte do nej uterák alebo inú tkaninu a priložte na problémové časti tela postihnuté zlým prekrvením.

Ostatné zdravotné výhody zázvoru:

Podľa lekárov niektorí pacienti po operácii žuli kus zázvoru, čím sa zabránilo ich nevoľnostiam a zvracaniu.
Tí, ktorí zažívajú svalové napätie, ako napr. atléti, by mali kombinovať zázvorovú pastu s kurkumou a následne aplikovať na postihnutú oblasť. Pasta by sa mala používať dvakrát denne.
Lekári dokonca odporúčajú, aby diabetici pili ráno pred raňajkami pohár zázvorovej vody. Zázvorová voda im pomôže stabilizovať hladiny glukózy v krvi.

sehria

Ak mozem doporucit vyzivove doplnky, tak ultrafiltraty. Ichhlavnou zlozkou su peptidy. Prirodne produkty bez konzervantov napomahaju povzbudeniu, regeneracii, hojeniu a lieceniu ludskeho organizmu. Udrziavaju bunky vo vyvazenomstave. Peptidy ktore mam ja odskusane su vyrobene procesom, kedy zostavaju bioaktivne, teda zive. Preparat je cira tekutina. Uzasna vec pri onkolodickych ochoreniach. Pacient lepsie znasa chemoterapiu, rychlejsie sa zotavuje, bunky sa regeneruju. Ich vyrobou sa zaobera odbornik, vedec - genetik.

DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKOMKOLVEK TYPE RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM, ABY SA VSETKY LATKY DOKONALE VSTREBALI A UCINKOVALI.

Gima

Prevencia podľa Európskeho kódexu

Európsky kódex proti rakovine uvádza, že celkový zdravotný stav sa dá zlepšiť a mnohým úmrtiam na rakovinu sa dá predísť, ak:

Ste nefajčiar. Ak fajčíte, prestaňte. Ak neviete prestať, nefajčite v prítomnosti nefajčiarov.

Vyhýbajte sa obezite.

Vykonávajte denne nejakú telesnú činnosť so značným výdajom energie.

Jedzte denne viac rôznych druhov zeleniny a ovocia aspoň v piatich dávkach. Obmedzte príjem potravín, ktoré obsahujú živočíšne tuky.

Ak pijete alkohol, či už pivo, víno alebo koncentráty, znížte ich na dva nápoje denne, keď ste muž, a jeden nápoj denne, keď ste žena.

Nevystavujte sa nadmernému slnečnému žiareniu. Zvlášť dôležité je chrániť deti a mladistvých. Tí, ktorí majú sklon sa na slnku rýchlo spáliť, sa musia chrániť počas celého života.

Dodržujte presne pravidlá ochrany pred známymi rakovinotvornými látkami. Dodržujte všetky zdravotné a bezpečnostné predpisy pri styku s látkami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Dodržujte smernice národných kontrolných orgánov pre radiačnú ochranu.

Prečítajte si tiež:

Vitamín B17 - účinná zložka v prevencii rakoviny

Praktický prístup mnohých ľudí, ktorí sú zamestnaní v prevádzkach s vyhláseným rizikom karcinogenity a ľudí chorých na niektorú formu nádorového ochorenia v oblasti „RAKOVINA“ je veľmi rozdielny. Keďže rakovina je druhá najčastejšia choroba, na ktorú sa v dnešnej dobe zomiera v Európe, je vhodné pokúsiť sa priblížiť zdravému životnému štýlu, ktorý nás bude pred rakovinou chrániť, alebo v prípade ochorenia pomôže toto štádium prekonať a navrátiť sa späť do bežného denného života.
Návod ako si osvojiť si veľmi jednoducho znejúce odporučenia?

Pre všetky kladné zmeny v životnom štýle je základom odporučenie znejúce veľmi jednoducho, no pritom patrí k najzložitejším túžbam, ktoré máme v našich životoch – nájsť pocit šťastia. Ľudia reagujú na vonkajšie podnety rôzne. Mnohí z nás prežili nepríjemné zážitky, ktoré môžu viesť k pocitom smútku, ohrozenia, rozčúlenia, či ochromenia, pasivite a niekedy k psychickej nepohode. Presvedčenie, že psychické poruchy sú iba veľmi vážne duševné ochorenia, je nesprávne. Veľa psychických ťažkostí, ktorými podľa štatistík trpí asi každý 8. až 10. z nás sa prejavuje telesnými poruchami búšením srdca, pocitom dusenia sa, bolesťou na hrudníku, závratmi, mdlobami, pocitmi na zvracanie, mravenčením v končatinách a v neposlednej miere poškodením obranyschopnosti organizmu.
Pozor na psychiku

Psychické ťažkosti netreba podceňovať. K tomu, aby sme boli schopní dodržiavať správne pravidlá životného štýlu, musíme mať vhodný impulz a psychickú pohodu, respektíve vôľu a chuť bojovať so životom a niečo vylepšiť.

Stres je často spúšťačom rozličných emócií. Je správne rozlišovať aj jeho pozitívne stránky. Niekedy pri určitých negatívnych príznakoch - cítime sa choro, unavení, kašleme a máme obavu a stres z možných následkov fajčenia, nás povzbudí a my sa rozhodneme konať. Pod vplyvom stresu urobíme rozhodnutie, ktoré sme neboli schopní celý život zvládnuť. Sú známe prípady, kedy ľudia v obavách pred rakovinou pľúc prestali v jednom momente fajčiť. Týmto sme sa dostali k prvému bodu kódexu proti rakovine.
1. Nefajčite

Nefajčite. Ak fajčíte, prestaňte. Ak neviete prestať, nefajčite v prítomnosti nefajčiarov, aby ste ich vplyvom tabakových látok neohrozovali!

Na cigaretových škatuľkách je zvýraznené riziko fajčenia vo vzťahu ku vzniku rakoviny a predsa sa predávajú cigarety stále viac a viac. V mnohých kaviarenských priestoroch veľkých nákupných stredísk, po prijatí nefajčiarskeho zákona na zabezpečenie oddelenia fajčiarov od nefajčiarov, sú nefajčiari vytlačení z vnútorných priestorov kaviarní. Vo viacerých zariadeniach nefajčiari môžu svoju kávu piť pri stolíkoch patriacich kaviarni, ale umiestnených na chodbe. Fajčiari sedia v pekných vnútorných priestoroch kaviarne. Výsledok nefajčiarskeho zákona sa síce plní, ale pre spokojnosť nefajčiarov sa konkrétne týmto oddelením pri relaxovaní v kaviarňach mnoho kladného nespravilo.

Nefajčiarsky zákon je však aj tak veľmi cenným legislatívnym činom, nakoľko fajčiari sa musia vo verejných priestoroch kontrolovať a nemôžu na miestach, kde je zabezpečená prísna kontrola jeho dodržiavania fajčiť. Nefajčiari majú príjemnejšie prostredie bez dymového zápachu napríklad v nemocniciach, úradoch, železniciach a pod.

Nefajčite, ale keď neviete prestať a absencia cigaretky vyvolá alebo spustí u vás stres, ste nervóznejší, neviete sa na nič sústrediť, pokúste sa fajčenie obmedziť na maximálne 10 cigariet denne. Je veľmi ťažké povedať koľko cigariet ešte človeka neohrozí. Jednoduchý návod je snažiť sa počet cigariet obmedziť.
2. Pozor na obezitu

Obezita je podľa štatistických údajov z roku 2010 u dospelých stále častejšia a postihuje vo väčšej miere aj deti. Mnoho obéznych ľudí vraví, že ich obezita vzniká aj keď nejedia a kilá pribúdajú hoci aj z vody. Aj keď berieme do úvahy rôzne konštitučné typy, rôznu hormonálnu aktivitu, rôzny zdravotný stav, individuálnu rozdielnosť v populácii, je nepravdivá teória priberania z vody. Na uvedené tvrdenie nemusíme zachádzať k vedeckým dôkazom, stačí si spomenúť na rôzne fotky vychudnutých ľudí z krajín trpiacich hladom. Nedostatok potravy sa prejavuje extrémnym výzorom vyhladovaných ľudí. V obezite platí jednoduchá matematika príjmu potravy a výdaja energie pohybom. Keď je pomer – výdaj energie menší než príjem energie z potravy – výsledok je, prírastok na váhe.

Obezita je príčinou nielen rizika vzniku nádorových chorôb, ale väčšiny civilizačných ochorení, od [vysokého krvného tlaku], ochorenia pohybovej sústavy a neprospieva ani psychike.

Rady, ako nebyť obézny, sú rozoberané v odbornej aj populárnej literatúre, časopisoch, reláciách, či príručkách. No obezita nás stále viac a viac straší z letákov a magazínov, kde prezentujú bežné konfekčné číslo odevov pre štíhle ženy 36. Ako jednoducho vyhrať nad obezitou, keďže jedlo a pôžitok nielen z jeho pojedania, ale aj z tvorby receptov, varenia, či pečenia je aj jedna z najzaujímavejších oblastí relaxu dnešnej doby?

Lákavé jedlá, rôzne televízne relácie o varení nás zahŕňajú návodmi, ako zažívať slasť 21. storočia. Náš prirodzený reflex je jesť najmä preto, aby sme prežili. K tomuto účelu si ťažko v pohybe naši predkovia zháňali a pripravovali jedlo. Telo aj v dnešnej dobe, kedy je potravy nadostač, má prirodzenú snahu hromadiť zásoby. Tieto ukladá vo forme tukových rezerv, ktoré nás nijako netešia pri zistení našej nadváhy. Dnes sa k potrave dostávame veľmi rýchlo a pomerne bez fyzickej námahy. Môžeme sa s najväčšou slasťou prejedať. Hoci chute máme vybičované rôznymi pochúťkami, jedlo pre prežitie alebo zdravý život musí byť veľmi citlivo prijímané.

Stručný návod, ako jesť a pritom byť štíhly je v jednoduchosti a dávke jedla. Rôzne pomocné diéty, školy, ktoré propagujú zdravú výživu sú skutočne pozitívne. Významnú úlohu pri prijímaní množstva a druhu potravy hrá aj naša psychika a naša vôľa. Nebyť obézni a naopak byť zdravší je našou úlohou, bez ohľadu na problémy, ktoré máme. Pretože stresy a ťažkosti sú niekedy v dnešnej dobe nevyhnutné. Prirábať si však vlastnou vinou problém zdravotný - obezitu, nie je žiaduce a aj keď ho máme vieme ho disciplínou a vlastným pričinením odstrániť.

Počas bežného dňa si napríklad umývame ruky, zuby už temer automaticky a tak presne máme mať zautomatizované aj zdraviu prospešné stravovacie návyky. Jednou z podstatných vecí je správne si zvoliť stravu. Jedzme jednoduchšie jedlá, menšie dávky s väčšími prestávkami medzi jedlom (aspoň 2 hodiny). Vyberajme si celozrnné pečivá, menej sladkostí. Pime viac vody a jedzme veľa ovocia a zeleniny. Ak sme obézni a zmenšíme si porcie na tanieri o polovicu, už sme poskočili smerom k zdravšej strave. Vytrvajme a výsledok sa dostaví . Najskôr polovičné dávky a postupne ďalšia zmena stravovacích návykov a tie musia byť trvalé, aby sme sa raz a navždy zbavili obezity.
3. Vykonávajte denne telesnú činnosť

Vykonávajte denne nejakú telesnú činnosť so značným výdajom energie.

Všetci vieme, že pravidelným aerobickym cvičením si zvyšujeme kondíciu, výdrž, posilňujeme svaly. Pravidelný pohyb je aj dobrou prevencia proti rakovine. Oblasť pohybu je v dnešnej dobe veľmi precízne prezentovaná v masovokomunikačných prostriedkoch. Vnímavý jedinec si vyberie pohyb a jemu vhodné cvičenia.

Zaujímavá je teória, že máme 2 možnosti vo vzťahu k pohybovej aktivite a tie sú jasné aj v prírode. Ide o priliehavú metaforu – dvoch B, ktorá vraví, že v prírode máme možnosť porovnať 2 rozdielne stavy vody a síce barinu a bystrinu. Rozdiel je v čírosti vody. Tá, ktorá sa pohybuje je číra, na rozdiel od stojatej zanesenej bariny. Naše cievy, svaly, bunky tkaniva sú stvorené pre pohyb, nie sme stavaní na nečinnosť. Nedostatok pohybu prináša rôzne problémy od atrofie, cez poruchy pohybovej sústavy až po psychickú nepohodu.

Obľubujeme rozdielne pohybové aktivity, čo je správne. Vylepšiť presné návody, ako má vyzerať zdravý pohybový režim je viac než obšírna téma. Každý z nás si nájde z bohatej ponuky pohybu cez jednoduché cvičenia, práce na záhrade, turistiku, posilňovanie, plávanie, dynamické cvičenia a ďalšie druhy športov, to, čo mu vyhovuje najlepšie. Dôležitá pre nás je pravidelnosť a určitá intenzita, ktorá nemá byť príliš vyčerpávajúca pre organizmus.

Pre tento bod je podstatné, aby sme mali iný pomer pohybu a pasivity ako sú najnovšie štatistické údaje roku z roku 2010, že priemerne sa za celý deň pohybujeme 2,5 hodiny. Čo pôsobí dosť nepríjemne je, že v tomto čase je zarátané aj naša hygiena a pohyb po byte.

Alarmujúca fyzická nečinnosť sa nám nezdá škodlivá, možno si myslíme, že v uponáhľanom svete je posedávanie a polihovanie relax, ale nie je to pravdou. Zdravý jedinec by mal okrem bežných pohybov v byte, práci, denne minimálne 30 minút rýchlo chodiť pešo. Najjednoduchšie je pohybovať sa vonku, pričom sa aj otužujeme. Môžeme niektoré naše povinnosti plniť pri pešej chôdzi na primeranú vzdialenosť (čo by nám mohlo zabrať aspoň 20 minút).

Posilňovanie pre správne napätie svalov sa dá veľmi jednoducho robiť doma. Nepotrebujeme ani závažie a rôzne reklamované zázračné drahé prístroje, ktoré samozrejme nezaznávame. V jednoduchosti prevedenia cvičení stačí naše telo a chuť niečo pozitívne pre seba denne urobiť, v konečnom dôsledku mať sa rád. Najjednoduchšie pohybové aktivity ako drepy, kliky, predklony, poskoky by sme mali denne robiť aspoň 15 minút pri televízii. Zásada pri pohybovej aktivite je precvičiť si celé telo. Zdravé by bolo, keby sme v našom programe mali oddychové len sviatočné dni bez fyzickej aktivity.

Všetko, čo pre seba cvičením robíme, má byť nenásilné a radostné. Po pohybe sa vyplavia endorfíny a tie zabezpečujú pocity šťastia. Aj keď hladina endorfínov nezačne okamžite pôsobiť rozkoš, predsa viac pohybu prinesie zaručene vnútornú radosť nad prekonávaním seba samého. Pri plnení tohto bodu sa nestresujeme a nehnevajme sa na seba pokiaľ skĺzneme do starých pohodlných koľají. Každý môžeme správne začať nový deň s myšlienkou, že nahradíme niektoré možnosti pohodlia za voľbu vykonať pohyb. Začať pohybom môžeme už po opustení bytu. Niektorí máme voľbu stisnúť privolávač výťahu, alebo pešo prekonať pár schodov v bytovke. Rovnako v práci ak máme možnosť výberu použiť výťah lebo schodisko, zvoľme druhú možnosť.
4. Jedzte zeleninu a ovocie

Jedzte denne viac rôznych druhov zeleniny a ovocia aspoň v piatich dávkach. Obmedzte príjem potravín, ktoré obsahujú živočíšne tuky.

Ovocie a zelenina rezonuje v našich informáciách ako zdravá strava. Obávame sa ale znečistenia zeleniny a ovocia hnojením a ošetrovaním s chemickými látkami. Nemáme dlhodobé znalosti o negatívnych alebo pozitívnych účinkoch geneticky modifikovaných plodín. Je na každom z nás, aký druh potravín si zvolíme. Bio strava je hitom západnej Európy aspoň 2 desaťročia. U nás sa rýchlym tempom situácia s ponukou bio potravín zlepšuje. Záruka bezpečného pestovania rastlín je zrejmá na sprievodných dokladoch bio produktov. Nepochybíme, pokiaľ aj bio potraviny budú v našom stravovacom režime. ovocie_zelenina_25-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Jednoduchá rada pre to, aby sme bez stresu mohli plniť piaty bod “Európskeho kódexu proti rakovine“ znie: pri príjme potravín dbajme na správne parciálne zastúpenie ovocia a zeleniny. Keď raňajkujeme, desiatujeme, obedujeme, olovrantujeme a večeriame doplňme stravu rovnakým množstvom surového ovocia alebo zeleniny v pomere 1 : 1. Tento pomer živočíšnej a rastlinnej stravy je dôležitý pre viacero príčin. Surové ovocie a zelenina má okrem prítomnosti vitamínov v prirodzenej forme a iných potrebných zložiek vlákninu, ktorá nám pomáha pri čistení sa organizmu. Jamie Oliver v televíznej relácii veľmi jednoduchým spôsobom znázornil rozdiel medzi stravovacím cyklom u európskeho a afrického obyvateľstva, keď pátral po príčinách rozdielov vo zvýšenom výskyte rakoviny tráviacej sústavy v Európe.

Podľa štatistických údajov zo zdravotných ročeniek patríme k národom s vysokým výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka, na rozdiel od chudobnejších krajín Afriky. Jamie Oliver znázornil v televíznej relácii podiel rastlinnej a živočíšnej potravy u Afričana, u ktorého prevláda rastlinná strava a Európana, ktorý poväčšine preferuje živočíšnu stravu. Formou pyramídových tvarov zobrazil aj pomer ich výkalov za rok. Za Afričanom stála pyramída výkalov 2 x tak veľká ako za Európanom. Z uvedeného vyplýva závažnosť správneho pomeru častosti vyprázdňovania sa.

Nekritizujeme ani nepreferujeme niektorý z špeciálnych diétnych režimov. Je na osobnosti a typu človeka, čo si vyberie, či bude vegetarián, vegán, makrobiotik, zástanca paleolitickej stravy („Lebo jeme, aby sme žili a nežijeme, aby sme jedli!") Pre zdravie je rovnako dôležité neprejedať sa, ako aj dodávať telu potrebné látky z výživy. Preto je vhodné denne sa vážiť a pokiaľ naša váha stúpa, ubrať z množstvo jedla a robiť to do toho času, kým sa prejaví úbytok hmotnosti.

Dôležité je zaviesť zdravé stravovacie návyky už pre deti a je to úloha rodiny. Ovocie a zelenina a číra voda by mali byť dennou súčasťou aj detskej stravy. Je veľmi ťažké učiť dospelých ľudí láske k ovociu a zelenine a nesladenej vode, pokiaľ boli v detstve odmeňovaní hlavne sladkosťami. Pochúťkou pre deti a mládež sú často rôzne slané lupienky, cukríky, čokolády, sladené nápoje s kofeínom a podobne.

Niektoré smery v špeciálnej strave, ako je paleo strava, nehovoria o tom, čo máte jesť, ale o tom, čo jesť nemáte! Človek sa evolučne adaptoval na trávenie pomaly vstrebateľných sacharidov v podobe zeleniny a ovocia a kvalitných živočíšnych tukov a bielkovín. Strava dnešných “prírodných” národov sa skladá z 60% živočíšnych tukov a bielkovín a 40% zeleniny a ovocia. U zástancov takto vyváženej stravy sa nevyskytuje obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, rakovina a auto imúnne ochorenia.
5. Obmedzujte alkohol

Ak pijete alkohol, či už pivo, víno alebo koncentráty, znížte ich na dva nápoje denne, keď ste muž a jeden nápoj denne, keď ste žena.

Všetko s mierou - konzumácia vína sama o sebe nás z ničoho nevylieči hoci už od pradávna sa hovorí, že vo víne je pravda a podaktorí odborníci tvrdia ešte, že vo víne je aj zdravie. Nepíšeme o tých, ktorí denne vypijú „svoje“ litrové dávky vína alebo mnoho štamperlíkov tvrdého alkoholu. Zdravé prijímanie alkoholu je možné len s mierou. Kódex upresňuje množstvo alkoholu a viaže ho ešte na rôznu dávku pre mužov a ženy. Názor už zo stredoveku bol, že víno, ak je čisté, vytvára v človeku dobrú a zdravú krv. Podobne lekári až do konca 19. storočia odporúčali trocha vína a existovala dokonca vínna medicína. Dnes sa opäť táto pomaly zabudnutá disciplína dostáva do popredia.

Výskumu užitočnosti vína sa uskutočnil vo Francúzku, kde bol objavený tzv. francúzsky paradox. Pozitívny vplyv malých množstiev vína bol zistený na osobách stredného a pokročilého veku, ktoré boli fajčiarmi a konzumovali aj veľa tučných jedál. Táto skupina ľudí mala optimálny zdravotný stav vďaka pravidelnej a miernej konzumácii červeného vína. Výsledky štúdie viedli vedcov k skúmaniu príčiny podstaty pozitívneho vplyvu červeného vína na ľudský organizmus. Červené víno obsahuje látku, ktorá sa nazýva resveratrol, ktorý má protizápalové a protirakovinové účinky. Pôsobí tiež proti kornateniu tepien a upchávaniu ciev. Nachádza sa hlavne v šupkách modrých odrôd hrozna. Pri skúmaní vplyvu resveratrolu na rakovinové bunky bolo zistené, že ak resveratrol nebol prítomný, rakovinové bunky prežívali ďalej. Ak v nich však resveratrol pôsobil, bolo ich možné zahubiť. Tieto pozoruhodné výsledky inšpirovali francúzskych farmaceutov, ktorí izolovali resveratrol spolu s ďalšími látkami polyfenolového charakteru z červených vín a začali ich predávať vo svojich lekárňach.

Alkohol prijímaný v malých dávkach s mierou povzbudzuje látkovú premenu a podporuje prekrvenie. V neposlednom rade etanol reguluje hladinu cholesterolu v tele. Zvyšuje tvorbu HDL (dobrý cholesterol) a znižuje hladinu LDL (zlý cholesterol). Je dobré poznamenať, že červené víno sa odporúča piť najmä večer, nakoľko upokojuje a podporuje spánok. Biele, naopak podporuje, našu aktivitu. Avšak pozor - samotná konzumácia vína nie je všeliekom! Dajte si k večeri jeden pohárik červeného, rozhodne tým nič nepokazíte a svojmu zdraviu naopak prospejete. Ale stále platí zásada "všetko s mierou". Víno pijeme, aby sme sa cítili príjemne a nie, aby jeho neobmedzený prísun zatemnil zmysly a priniesol nové.
6. Nevystavujte sa nadmernému slnečnému žiareniu

Nevystavujte sa nadmernému slnečnému žiareniu. Zvlášť dôležité je chrániť deti a mladistvých. Tí, ktorí majú sklon sa na slnku rýchlo spáliť, musia sa chrániť počas celého života.

Plošné rozloženie ozónu v atmosfére je nerovnomerné. Podstatný význam pre ochranu pred UV žiarením má stratosférická ozónová vrstva. Jej narušenie je dlhodobou a veľmi zložitou záležitosťou, za ktorú môžu nielen splodiny ľudskej činnosti, ale tiež prach z výbuchov sopiek a ďalšie prírodné úkazy. Táto diera potom z polárnej zimy pretrváva a môže sa na jar šíriť do nižších zemepisných šírok, takže práve u nás je najnebezpečnejšie obdobie marec − máj. Ozónová diera vždy neznamená, že ozón úplne chýba. Ak je táto vrstva menšia (pod 220 DJ) ochranné vlastnosti proti UV nemá. UV žiarenie preniká do buniek kože a poškodzuje ich enzýmy i genetický materiál v jadre buniek. Sila UV žiarenia sa prejavuje tak, že sa napríklad používa na ničenie baktérií (germicídna lampa). UV žiarenie môže vplývať na živý organizmus a prejaviť sa aj chybným prepisom informácií a vznikom mutácií, ktoré zapríčinia nekontrolované delenie buniek a tvorbu nádorov. slnko_ziarenie_ochrana_25-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

O tom, že UV žiarenie a rakovina kože má priamu súvislosť svedčí aj nasledovné. Rakovina sa vyskytuje najviac u ľudí na miestach vystavených slnku (tvár, ruky). A zároveň treba poznamenať, že nádory kože sa vyskytujú najčastejšie zo všetkých zhubných nádorov. Rakovina kože vychádza z buniek kože. Dôležité je chrániť sa nadmernému slneniu a spáleniu kože (najmä v detstve). Nevystavovať sa slnku v obedňajších hodinách, keď slnečné lúče prenikajú kolmo cez atmosféru. Používajte ochranné krémy. Pri ich vyberaní sa riaďte podľa svojho fototypu. Na jeho určenie vám poslúžia tabuľky a údaje, dostupné na osvetových alebo príbalových letákoch. Poradiť sa môžete aj u kožného špecialistu.
7. Chráňte sa pred rakovinotvornými látkami

Dodržujte presne pravidlá ochrany pred známymi rakovinotvornými látkami. Dodržujte všetky zdravotné a bezpečnostné predpisy pri styku s látkami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Dodržujte smernice národných kontrolných orgánov pre radiačnú ochranu.

Jedným z prvých faktorov, ktoré boli vedecky dokázané za karcinogénne pre ľudí je radiácia. Na následky ožiarenia zomrelo niekoľkonásobne viac ľudí, ako bezprostredne pri výbuchoch v Hirošime a Nagasaki. Nebezpečenstvo radiácie spočíva v tom, že ju nedokážeme bezprostredne vnímať našimi zmyslami. Ožiarený spozoruje škodlivé účinky radiácie väčšinou neskoro. Účinok žiarenia je kumulatívny, čo značí ak je organizmus vystavený malým dávkam žiarenia po istý čas, môže vzniknúť dlhodobý biologický efekt (rakovina, leukémia, genetické zmeny) a tento je takmer rovnako pravdepodobný ako pri vystavení jednej veľkej dávke. Ionizujúce žiarenie je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Účinkom žiarenia sú obyvatelia každodenne vystavení. K ožiareniu môže dôjsť zvonku (ožiarenie jednotlivých orgánov alebo organizmu zo zdrojov žiarenia, ktoré sa nachádzajú mimo nich) alebo zvnútra (ožiarenie jednotlivých orgánov alebo organizmu zo zdrojov žiarenia, ktoré sa nachádzajú v tele).

Človek je v najväčšej miere ožiarený z prírodných zdrojov (kozmické žiarenie, terestriálne žiarenie, rádionuklidy prítomné v tele, radón) ostatné druhy žiarenia sú umelé (najväčší príspevok je z využívania zdrojov ionizujúceho žiarenia v medicíne). Účinky ionizujúceho žiarenia na človeka môžeme rozdeliť na nestochastické a stochastické. Nestochastické účinky sa prejavujú po ožiarení nad prahovú dávku. Nádorové ochorenia a genetické zmeny zaradíme k neskorým (stochastickým) účinkom.

Cieľom ochrany pred ionizujúcim žiarením je zabrániť vzniku nestochastických účinkov a obmedziť pravdepodobnosť stochastických účinkov na úroveň, ktorá je pre jednotlivcov a spoločnosť prijateľná. Zdravotnícke inštitúcie na celom svete sa zjednotili na obmedzenie ožiarenia obyvateľstva. Z limitovania vypustili prírodné zdroje žiarenia a z umelých, ožiarenie v medicíne. Pre ožiarenie z ostatných umelých zdrojov ionizujúceho žiarenia boli pre obyvateľstvo zavedené hodnoty podľa Nariadenia vlády SR č. 345/2006 Z.z.

Tento článok má viesť k osvojeniu si určitých zdravotných návykov v snahe znížiť alebo zastaviť ochorenia na rakovinu. Chceme nasmerovať verejnosť k pozitívnym aktivitám pre ochranu zdravia. Snažíme sa o uľahčenie praktic