koktanie-zajakávanie

Príspevok v téme: koktanie-zajakávanie
durdi

Prosím poraďte mi,naša 2,5ročná dcéra začala zo dňa na deň koktať.Nezažila žiaden šok ani sa ničoho nezľakla.Je veľmi šikovná a má veľkú slovnú zásobu.Neupozorňujeme ju na to, ani jej nekážeme hovoriť pomalšie.Trvá to týždeň a ona si to začína uvedomovať,lebo keď nedokáže dané slovo vysloviť,dá si ruku na ústa a znervóznie.Aj môj manžel má od detstva problém so zajakávanmím.Môže to spolu súvisieť?Neviem,či mám ísť lekárke alebo ešte počkať.Ďakujem za názory.

sisaka

inak durdi, volala som aj psychologičke a nemáme zatiaľ robiť paniku.Hlavne kľud, nech nevidí a necíti naše obavy.Neskákať mu do reči a aj doma nechať jeden druhého dohovoriť.Rozprávať kľudne,nenáhliť sa.Pomáha plávanie,kde musí pekne dýchať.Takže ide leto...a ak sa to nezmení v septembri nás psychológ a logopéd neminie

sisaka

Neočkovali ho, ani nebol chorý, nič vážne sa neudialo.Jednoducho nevie vysloviť to, čo doteraz rozprával jedna radosť.Najmä ak sa slovo začína na samohlásku tak, tak skončí pri nej.Je mi to ľúto, lebo doteraz bol samé auto, autíčko, ľúbim autíčko a zrazu to nevie vysloviť.Nepovie ani Ide vláčik ši ši ši, len Vláči ....

danny

mam synovca ktora mal tiez taky problem, niekedy sa doslova uz stoho nevedel vymotata ale rodicia ho upozornovali aby poriadne porozmyslal co chce povedat a pomaly nech to povie teraz rozprava pekne ma 5 rokov, myslim ze len skor mysli a ked to uz hovori tak v mysli je uz omnoho vpred

RNG

Sisaka, nebol tvoj chlapcek tesne pred tym ako zacal mnohe slova komolit stepeny?
Mnoho deti v poslednom case malo tento problem, ci uz nasledky vakcin samotnych, ci konzervacne latky v nich obsahujuce privela ortuti.

sisaka

ja mám taký istý problém, avšak my máme chlapčeka.Niektoré slovíčka, ktoré doteraz normálne používal, zrazu nevie použiť.Dnes chcel povedať auto a skončil pri aaaa.

tiez tak

Ahoj Durdi,
to ze otec je balbutik, moze byt trochu problem. Pretoze dieta sa snazi kopirovat svojich rodicov vo vsetkom, to znamena aj v reci a vo vyjadrovani. Treba skusit navstivit logopedku a zacat cvicit dychove cvicenia....aj ked z vlastnej skusenosti mozem povedat ze mne to az tak nepomohlo, trosku hej,ale ziadne zazraky..

cica

To je normalne v jej veku.Znamena to ,ze skor mysli ako to dokaze povedat -Po intelektualnej stranke je vyspelejsia a jednoducho chce nieco povedat ako sa jej to zrodi v hlave no nema dostatocnu slovnu zasobu ...moze si aj vymyslat slova ,ako napriklad na daznik moze povedat prsnik,alebo na tela koniatko .. Ide o tychli rast intelektu podla mna .Ak nie logoped ..