Môžem ochorieť od poľného zajaca?

Príspevok v téme: Môžem ochorieť od poľného zajaca?
zajac

PRED PAR DNAMI SOM NASLA MLADATKO POLNEHO ZAJACA, KEDZE BOLO VIAC AKO JASNE, ZE BY BOL ZAHYNUL ZOBRALA SOM SI HO DOMOV A ZACALA SOM SA O NEHO STARAT, KRMIT HO MLIEKOM A TAK. BOJIM SA VSAK, CI TAKYTO DIVY ZAJAC NEMOZE PRENASAT NEJAKU VAZNU CHOROBU. DNES SOM SI VSIMLA, ZE MA ZACALA BOLIET HLAVA A K VECERU AJ HRDLO. BOJIM SA CI TO NEMOZE S TYM SUVISIET I KED BOLESTI HLAVY MAVAM PRAVIDELNE. NEVIETE CI TAKYTO MALY ZAJKO MOZE NA MNA PRENIEST NEJAKU CHOROBU????

RNG

Co sa tyka chorob prenasanych zvieratami, tj zoonotickych, tych je hromada. Nielen rozne mikrobialne, ale aj parazity, takze pozor na hygienu. Zvierata dostavaju aj niektore bezne ludske nakazy, takze hygiena by mala byt obojstranna.

Deria

Tak to si si zobrala na seba velku starost, lebo vychovat polneho zajaca-mlada nie je jednoduche. Väcsinou hynu prave preto, ze maju citlivy traviaci trakt je problem s vyzivou a mlade zajaciky trpia velmi na plynatost. Ak chces, aby prezil, dbaj na to, co dostane. Kravske mlieko, kondenzovane, detske a pod.mu nedavaj v ziadnom pripade! Ma sa davat macacie, aj to sa doporucuje radsej zn.Gimborn, Cimi Lac, KMR, ktore su bez roznych primesi, nez tie bezne zo Zoo obchodov. Ak nemas, mozes mu dat slabucky kamilkovy alebo Feniklovy caj, pokial kupis mlieko. Pretoze zajacie mlada moze byt max. 4 hod. bez tekutiny. Preto sa ma kazde 4 hod. krmit. Mlieko sa riedi s cajom 1:2, cize 1 PL zarovnana mlieka a 2 PL caju. Dobre je si kupit inj.striekacku, ktorou sa prakticky davkuje. (pozor na cistotu striekacky!)A to kazde 4 hod. 2-3ml, ak nechce viac, nedavat! Po kazdom krmeni nezabudni masirovat brusko, co je velmi dolezite, lebo plynatost a problemy s travenim je najcastejsia pricina bolesti, mozu nastat koliky alebo uhyn. (Pri tvrdom brusku a kolikach pomaha humanny liek Sab Simplex, podava sa kazde 2 hodiny 1 ml a masiruje sa brusko.) Pri krmeni daj velky pozor, aby mu nezabehlo alebo nevosla tekutina do nosa, dostal by ju do pluc a je po nom. Hlavicku drz pri krmeni vzdy viac bokom. Na krmenie ho treba privykat tak, ze mu najprv len kvapkas na papulku. Neskor si mozes zadovazit malicky dudlik pre babiky. Nech ta nenapadne zajka zohrievat nejakym teplom, ci uz infracerv.svetlom, ci inym teplom, vysusil by sa! Treba ho zvykat na prirodu. Seno potrebuju aj mladata, ktore aj ked ho nevedia hrýzt, brusia si na nom zubky. Daj pozor, aby si nekupila nejake stare. Takisto neskor, seno musia mat vzdy, to je zaklad. Nikdy mu nedavaj ziadne umeliny, granule, ci zrna z obchodu, mal by jest len to, co bude jest aj neskor v prirode a tak by si ho mala nastartovat. Teda v zaciatkoch ho krm len tym macacim mlieckom, zriedenym s horeuvedenym cajom a ked bude mat asi 300g, zacina sa krmit so zelenym.
A este, kazde mlada potrebuje vela spanku, teda pokoj. Pocitaj s tym, ze bude musiet byt u teba takých 8-10 tyzdnov, kym bude schopny sa sam zivit. Velmi dolezite, nekontaktuj ho so psami, ci mackami, aj ked mu nic neurobia! On sa musi naucit, ze to su v prirode jeho nepriatelia, inac mu hrozi ista smrt. Takisto ho moc nechytaj a nehladkaj, len ked ho krmis, lebo o to tazsie si zvykne v prirode a ani k ludom by nemal mat doveru. Aj ked je ako zlaty, urobis najlepsie, ked si odopries akekolvek prejavy neznosti. Mysli na to, ze v prirode je to tvrde, ze prezije, len ak bude plachy a ak ho budes zvykat na potravu, ktorou sa bude aj neskor zivit. A nakoniec, ked uz bude behat, mala by si mu zabezpecit vela pohybu, aby mal trenovane svalstvo, pretoze inac sa lahko stane koristou.

Tak to ti prajem vela trpezlivosti, mas co robit. Dufajme, ze to zvladnete. A potom daj vediet, ako pokracujete.:)

*nina*

Ahoj :) dnes večer som našla poľného zajačika a zobrala som ho domov dávam mu jesť mlieko ale je taký malinký že ešte ani nevidí ale čo to bude možné ho pustím :) chúďa bolo 2 dni na tom istom mieste a v daždi . Len ak mi viete poradiť či mu mám dávať iba mliečko či môže byť kravské je domáce ! a ako často a kolko by ho mal vipiť . Zatial za každím ako začne pískať tak mu dám mlieko a potom zaspí tak dúfam že je to v poriadku.

agina

Samozrejme jest, cele hrdlo ti to vystipe a znici bakterie.Ako obklad na krk by som ti poradila na handru dat olivoveho oleja, riadne nahriat, prilozit na krk a zaviazat. Skoro sa vyliec.

zajac

A TU CIBULU NAKRAJANU MAM JEST ALEBO SI TO PRIKLADAT NA KRK???? POCULA SOM,ZE JE DOBRE PRILOZIT SI AJ HORUCU SOL NA KRK A OBVIAZAT SALOM.PROSIM NAPIS MI AKO S TOU CIBULOU,SKUSIM VSETKO LEN NECH MI TO PREJDE,ABY SOM MOHLA BYT UZ POKOJNA.