Seboroická dermatitída?

Príspevok v téme: Seboroická dermatitída?
Slnko28

Ahojte, pred časom som sem pridávala tento príspevok:
_______________________________________________
Ahojte, potrebovala by som radu. Mám suchú pokožku na celom tele (som taký typ), samozrejme najviac viditeľné je to na tvári. Mávam aj lupiny (na jeseň). Nič ma však nesvrbí, nemám nič začervenané a lupiny sú iba také malé tenké kúsky kože. Po nakrémovaní akýmkoľvek krémom to pekne ustúpi na 12-24h. Už som si zvykla na tento môj problém a nie je to nič prekvapivé. No posledný polrok občas evidujem, že mi pri odlíčovaní vypadáva obočie (alebo keď sa poškrabem v obočí) - dovtedy som si to buď nevšimla alebo sa to nedialo (teraz som sa na to dosť zamerala), neviem. Na obočie som používala rôzne tiene (eyebrow sety) - všimla som si to pri používaní tieňu od Oriflame (pri iných značkách sa mi to ASI nedialo) je to možné, aby to spôsoboval tieň? Alebo odličovač? Makeup nepoužívam. Celkovo som typ čo je dosť silne zarastený a bola som nedávno s tým aj u endokrinologičky, kde je všetko úplne v poriadku, tak isto som bola pred pár týždňami aj u gynekológa - všetko v poriadku. Obočie mi samozrejme dorastá, zatiaľ nemám holé miesta, ale je to presne to čoho sa bojím, že mi úplne vypadá. Mám 23rokov, obočie nemám nijako chemicky upravované a trhané je tiež minimálne (nosím taký natural look;). Jem pestrú stravu (aj mäso, aj lakto - pritom moje telo ho neznáša úplne dobre. Môže to mať súvis aj s menzesom alebo cyklom? Neviem už kde hľadať chybu. Teraz som si dala od líčenia obočia pauzu a po sviatkoch chcem vyskúšať aplikáciu ricínového oleja. Za každú radu budem maximálne vďačná. Ďakujem vám!
____________________________________________________

Moja dnešná otázka znie, pretože ma to nejako viac začalo trápiť a začala som viac čítať a gooliť. Je možné, že sa takto prejavuje SEBOREA - SEBOROICKÁ DERMATITÍDA? Typické príznaky nemám, ale zostala som vystrašená po tom, ako som čítala jeden príspevok tu na fóre, že to môže byť nejaká počiatočná fáza. Lupiny sa mi teraz tak ložiskovo rozmohli (stres/strava/chladný vzduch). K doktorke sa chystám po skúškovom. Ďakujem pekne za odpovede a rady.

Moireal

Hm, nevyzera to nejak uplne strasne. Moj priatel s tym mava tiez problem. Videla by som to na tu pecen a plesne. Ked vravis ze pri koreni nosa, to je sidlo pecene. Takisto je sucha pokozka prejavom nedostatocnej vyzivy. Ked nemas dostatok mineralov a vitaminov. Keby si aj to das skontrolovat.
Co sa tyka criev, urcite ti neuskodi, ked si das skontrolovat tie intolerancie, histamin a pripadne to zlozenie bakterii. Dnes maju castokrat ludia aj priepustne crevo, kedy sa narusi ta bariera medzi hrubym crevom a krvou. Tak potom sa dostanu toxiny do tela, do krvi a prejavuje sa to rozne. Hlavne takto vznikaju tie potravinove intolerancie, autoimunitne ochorenia a cloveku sa nevstrebavaju vitaminy a mineraly z jedla. Tych pricin na suchu pokozku moze byt vela, kazdy clovek je iny a kazdemu sa aj inak dokaze prejavovat ta ista choroba.
Este mi napadlo, ze ked ti nerobi voda dobre, mozes mat alergiu na fluor alebo chlor, mozes byt taka precitlivena. Niektori ludia maju z toho aj akne. Aj to si mozes dat urobit. Alergie na chemikalie. Potom je dobre investovat do filtrov do sprchy a do kuchyne.
Henna neviem ci sa hodi aj pre takto citlivu pokozku. Aj ked asi by som este s tnou pockala. V tomto ti asi neporadim. Je dobre podporovat kysle prosredie pokozky, preto si niektori davaju aj ten jablcny ocot na hlavu. Lebo potrebujes ochrannu barieru tak ako vsade. Ked sa ta porusi, tak aj chemikalie z samponov sa dostanu hlboko do pokozky, kde ju mozu vysusit.
Ja mam asi este horsie loziska na hlave nez ty a pomaha mi len selsun na mastne lupiny. Ale to tvoj pripad nebude. Este je mozne, nechat si u dermatologa zobrat vzorku z pokozky, co za cudo to tam mas. Castokrat to byva plesen. Lebo aj cez hlavu telo vyhadzuje veci.
Zo seborey vedia padat vlasy,ale to by si mala zrejme horsie. To sedivenie, mozno mate v rodine nieco s melaninom. Tazko povedat, o tomto vela neviem. U nas nastastie take nemame.
Neboj sa, podla mna to nebude nejake vazne, ale pre pokoj duse a pre vlastne zdravie, ktore je to najdolezitejsie, co mame, si len daj skontrolovat tie veci. Nech sa ti dari. :-)))

Slnko28

Lupiny som stiahla z netu. Keď ich mám - tak vyzerajú tie ložiská takto, oprášim to zvyčajne, alebo natriem olejom. Zmizne a dlho je pokoj, potom sa občas zjavia. Ale drobné šupinky mám stále.
Obočko je moje, ale moc to nevidno :( Šupiny sú pri koreni nosa skôr a vyjdu von pri prečesaní obočia viac.

Slnko28

V prvom rade posielam fotky, kde vidno obočie a troška šupinky. Býva to kúsok viac, ale včera som si dávala na obočie olivový olej tak sa to stiahlo. A nepodarilo sa mi ani odfotiť tie lupiny, lebo na tie som včera natrela kokosový olej s citrónom a stiahlo sa to (vďakabohu), ale moja smola, že ti to neviem viac ukázať.
Tie šupiny sú také suché jemné lietajúce častice. A najmä po umytí tváre! Z vane vyjdem vždy akoby som bola na rozpade :D Krém to veľmi zachraňuje, stačí mi raz denne a tvár je ok. Na hlavu ten olivový. Voda mi nerobí dobre všeobecne. Bývam vyhádzaná aj na hrudi a rukách.Ale to tak po hodine zhasne.

Ja šediviem geneticky. Obaja moji rodičia začali takto skoro, ale samorezjme je to možno 20-30 vlasov v oblasti ofiny - predku hlavy. Nie mnohopočetne. Chcela by som prejsť na hennu, je možné ju aplikovať na atopickú/seboroickú pokožku? Inak nepadajú vlasy z tej seborei? To mám asi najväčšiu fóbiu - strata ochlpenia (vlasy,mihalnice,obočie)

Inak aj ja som bola také chorľavé dieťa a brala som veľa antibiotík a mávala som od dieťaťa mykózy (tam:). Nikdy ma to nenapadlo, že by to mohlo mať spojitosť. Teraz v tomto veku sa mi to vyskytne len občas, aj to nie v takej intenzite ako kedysi.

Inak nemám problémy s ničím. Ani s cyklom. Je relatívne krátky, silnejší je, ale zasa sú aj horšie, aj horšie bolestivosti mávajú iné ženy. Dokonca ho mám presný niekoľko rokov. Takže preto netuším čo robiť a ako robiť. Kde hľadať už vinu tej suchej pokožke.

Najprv som si myslela, že mám veľa mužských hormónov - lebo som vyčítala, že sa to prejavuje rovnako, ale nie. Takže začínam veriť v plesne a zlú životosprávu a intolerancie.

VEĽMI PEKNE TI ĎAKUJEM ZA RADY. Skutočne si to veľmi úprimne vážim! :) Nechcem ťa už zaťažovať. Tipy som si vypísala a poskúšam. Zbehnem aj po doktoroch s tým ešte, ale to skôr cez leto už. A snáď to bude okej. Ďakujem ešte raz, papa :)

Slnko28

Jasné, úplne ti rozumiem!:)
Odpíšem, aj pošlem fotky sem, vo večerných hodinách.
Budem ti maximálne vďačná, keď sa na to pozrieš.
Ďakujem krásne zatiaľ :))

Moireal

A nedalo by sa ti to postnut sem? Ja nezvyknem totiz nikomu davat svoj mail. Dost som sa v ludoch popalila. :-(

Farbenie vlasov. Hm, ak sedivies, co by si rozhodne vo svojom veku nemala, zamerala by som sa na vsetky imunitne vysetrenia. A asi by som si dala urobit test na potravinve intolerancie, pripadne histaminovu intoleranciu a zlozenie bakterii v stolici.
Inak ta dobre chapem, ja som sa uz narodila so zlym mikrobiomom v crevach a brala som vela atb na zapaly mocovych ciest, ktore mi sposobili systemicke mykozy a dalsie komplikacie.

Su bylinky, ktore pomahaju proti sediveniu, aj ked ti osobnu skusenost dam nemozem, lebo "zatial" :D nesediviem. Ale co sa tyka farieb na vlasy, najlepsia je stale henna. Samozrejme na sedivych vlasoch sa na nechava len chvilku.
Na tie chlpy ti este mozem poradit zacat prirodnymi bylinkami, ktoresu proti androgenove. Mata je dobra co sa tyka hirzutizmu, aj ju mam vyskusanu. Pomaha aj chrom, ale iba ak mas nieco ako inzulinovu rezistenciu, alebo skratka nemas inzulin v rovnovahe. Cinska bylinka white peony je dobra tiez na chlpy a aj na bolavu menstruaciu a dokonca je protizapalova a podporuje imunitu.

Su inak rozne probioticke maste alebo spreje. A mozno stacia aj obycajne probioticke kapsule z lekarne. Tie otvorit a obsah zmiesat s troskou vody a aplikovat na pokozku alebo si mozes urobit klystyr s tym. Aby sa tie probiotika dostali kde maju, kedze je malo takych co preziju kysle zaludkove prostredie. Dobre bakterie potrebujeme vsetci a zial trva dlho, kym sa rekolonizuju s nimi creva.

Porozmyslaj, ake dalsie problemy mas, alebo symptomy, nemas problemy s cyklom? Nemas bolestivu menstruaciu?

Hm, o pytiriaze som este necitala, ale moj brat mal tiez problemy s plesnami na tele. Doslova take biele flaky. Pomahala mu na to morska sol ale on to vlastne nikdy neriesil. No tiez ma problemy s crevami, takze z criev ide skoro vsetko.

Na stres su rozne adaptogeny, ktore aj zvysuju imuitu, ale mozno ti to zatial netreba. Este by som na tvojom mieste vylucila uplne biely a trstinovy cukor a minimalizovala lepok a mlieko. Ale zatial aspon ten cukor. Su vselijake ine sladidla a daju sa robit s nimi uzasne dezerty, vsak asi vies. :-)

Inak je toho vela, ale najlepsie je urobit si vysetrenia a potom budes lepsie vediet, ktorym smerom ist. Ale zatial aspon tie probiotika. Ak by si mala histaminovu intoleranciu, tak ti fermentovane produkty nebudu velmi prospievat ale su aj probiotika od firmy Kyolic a tie su dobre na tu histaminovu, lebo zvysuju produkciu enzymu DAO.

Samozrejme ma neber ako doktora, len ti davam podnety, na ktore by si sa mohla zamerat, ak uz mas hentie problemy dlho a trapia ta.
Ozvi sa potom,co povedal doktor. Zatial sa drz. :-)

Slnko28

Moireal
Prosím ťa nemohla by som ti poslať fotky na email? Len tak pre moju dušu, že čo povieš na to.
Pochopím ak nie samozrejme, len neviem s kým sa poradiť. :) Pred návštevou ďalších doktorov.
A ako je to s farbením vlasov? Ako to riešiš? Ja dosť šediviem v tomto veku a zatiaľ keď som si zafarbila vždy mi práveže táto netradičná vec pomohla, že som ich po farbení nemala.
Chodím na kardio a môj dr. mi vypisoval žiadanku na endokrino kvôli tým chlpom a na tú pokožku a lupiny povedal, že ja som taký suchý typ, že ja budem mať vdy olupujúcu sa pokožku. Napr pred rokom aj niečo som mal pytiriázu, či ako sa to volá. To je tiež také ekzémové - plesňové a bolo mi povedané, že mi to spustil stres, zlá strava a také režimové záležitosti ako slabý pitný režim.
Ďakujem krásne za odpovede :)

Slnko28

Moireal
Prosím ťa nemohla by som ti poslať fotky na email? Len tak pre moju dušu, že čo povieš na to.
Pochopím ak nie samozrejme, len neviem s kým sa poradiť. :) Pred návštevou ďalších doktorov.
A ako je to s farbením vlasov? Ako to riešiš? Ja dosť šediviem v tomto veku a zatiaľ keď som si zafarbila vždy mi práveže táto netradičná vec pomohla, že som ich po farbení nemala.
Chodím na kardio a môj dr. mi vypisoval žiadanku na endokrino kvôli tým chlpom a na tú pokožku a lupiny povedal, že ja som taký suchý typ, že ja budem mať vdy olupujúcu sa pokožku. Napr pred rokom aj niečo som mal pytiriázu, či ako sa to volá. To je tiež také ekzémové - plesňové a bolo mi povedané, že mi to spustil stres, zlá strava a také režimové záležitosti ako slabý pitný režim.
Ďakujem krásne za odpovede :)

Moireal

Tak ja mam seboreu vo vlasoch iba. A obcas aj v oboci. Odporuceny mi bol na to psi sampon. Ale ja som ho nepouzila. Pouzivam roky Selsun. Ale ten to len oddiali. Co sa tyka koze,tam ja seboreu nemam ale pouzivanie iba olejov by mohlo pomoct. Kokosovy trebars na cele telo.
Co sa tyka samponov,najprirodnejsie sampony su morroco method z USA ale su dost drahe s postovnym. Niektori ludia mali stastie s pouzivanim jablcneho octu,medu,sody bikarbony. Povedala by som,ze sa takto manifestuju plesne v tele alebo slaba pecen a oblicky. Nejaky cas mi na to pomahalo aj rozmarinove mydlo na vlasy. Stale je toho o seboree malo na internete. Ale myslim,ze je to hlavne vnutorny problem ako vsetko.

Slnko28

Moireal
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Asi si pôjdem vypýtať tie výsledky hormonálneho profilu a zbehnem s tým k dermatovenerologičke. Akože na pleti mi nie je poznať žiadne fľaky, ani tie lupiny v obočí sa neurobia len tak sami od seba ale keď si ho učešem. Len sa bojím, aby sa to nezhoršovalo. To obočie ako si ho menej upravujem tak vidím jeden-dva chlpy denne, ale ja mám také dosť výrazné dlhé chlpy takže si to ľahko všimnem. V podstate mám tieto problémy aj s lupinami vo vlasoch už aj +10rokov.
Neviem, či seborea má aj nejaké také prejavy spočiatku, či hneď manifestuje tak, ako píšu o príznakoch na internete. Ocino má niečo také kožné v obocí dlhé roky, ale keďže starká je farmaceutka, nikdy s tým nebol u Dr. takže ani nevieme čo to má.

Moireal

Ahoj Slnko. Ak ti obocie vypadava, aj sa moze jednat o seboreu ale moze to byt aj reakcia na kozmetiku. Taktiez to mliecne, ze ti neprospieva.
Zatial by som asi presla na prirodnu kozmetiku a na obocie by som nepouzivala nic. Co sa tyka hormonov, mozes mat pokojne nerovnovahu, jeden nazor od jedneho doktora vacsinou nieje dostacujuci, takze ak aj mas zvysene ochlpenie, mozes mat precitlivenost na androgeny a aj tak ti moze pomoct antiandrogenova terapie.
Pre trochu vacsi pokoj sa spytaj obvodnej doktorky, co s tym obocim. Aj ked to, ze ti dorasta, je fajn, ine by bolo ak by uz prestalo. Vtedy by sa mohlo jednat aj o nejake autoimunitne ochorenie. Takze asi som ti celkom nepomohla, ale chcelo by to viac vysetreni a viac nazorov. Beztak ti tu takto z netu nebude vediet povedat presnejsie. Tak nech sa dari.