Rakovina štítnej žľazy

Príspevok v téme: Rakovina štítnej žľazy
Alena85

Absolvovala som operáciu štítnej žľazy - ľavý lalok, samotná operácia dopadla dobre, avšak histológia už nie. Bol mi diagnostikovaný folikulový karcinóm. Musím absolvovať ďalšiu operáciu, kde mi odstránia zvyšok štítnej žľazy. Prvú operáciu som mala na konci júla a druhá ma čaká v októbri. Nájde sa tu prosím niekto kto mal/má podobný zdravotný problém ako ja? Poprípade viem poskytnúť aj ja nejaké informácie, ktoré môže niekomu pomôcť.

Alena85

Ďakujem Vám :-) preventívne sa idú robiť opatrenia a ak to nepomôže podstúpim liečbu. Som našťastie silná osobnosť, ktorú len tak niečo nepoloží. Držte sa a prajem pekný deň

Alena85

Áno biopsia je odobratie tkaniva priamo z ložiska. Jedná sa o bezbolestný, len trošku nepríjemný ambulantný zákrok. Biopsia sa vykonáva, aby sa mohla vyvrátiť alebo potvrdiť prítomnosť rakoviny a určiť typ a stupeň agresivity. Máte právo biopsiu odmietnuť. U mňa sa rakovina biopsiou nepotvrdila, až po definitívnej histológii po operácií. Ja som absolvovala všetky vyšetrenia, ktoré mi boli odporučené, odber krvi, USG, biopsia, scintigrafia, odobratie celého ľavého laloka ŠŽ a pri každom jednom vyšetrení neboli moje výsledky 100%. Dala by som si pozor na tieto ukazovatele: pri obere krvi hodnotu TG (tireoglobulínu), pri USG na studené uzly. Držím palce

netreba

Keď sa ložisko javí ako benígne a uzlík nespôsobuje ťažkosti, tak nie je dôvod na operáciu ložiska, falošná negativita výsledku je veľmi vzácna.

stitna zlaza

Ďakujem za odpoveď. Biopsiou myslíte odobratie vzorky ihlou? Som toho názoru, že ak sa má niečo zisťovať či je to benígne alebo malígne, tak radšej vybrať celé ložisko (kým sa ešte dá). No neviem či je taká možnosť, resp. či mám ako pacient právo požadovať odobratie celého ložiska a tým pádom odmietnutie biopsie.

Alena85

Endokrinologické vyšetrenie spočíva v tom, že Vám vezmú krv, urobia ultrazvuk a lekár sa Vás bude pýtať na množstvo otázok. Je to veľmi individuálne, netreba sa báť nejde o bolestivé vyšetrenie. Ak Vám môžem poradiť treba mať dobrého endokrinológa (neviem odkiaľ ste). Vy ako píšete jedná sa o begídnosť, čiže nemusíte mať žiadne obavy. Doktor možno zvolí dostupné možnosti vyšetrenia len preventívne napr. biopsiu.

stitna zlaza

Mne zistili v pravom laloku ŠZ ložisko benígneho vzhľadu, tak neviem čo si mám myslieť, pretože dnes sa už lekárom veriť s istotou nedá. Na sono krku som však išla z iného dôvodu a nie kvôli ŠZ. Dostala som odporučenie na endokrinologické vyšetrenie, tak by som chcela vedieť, čo môžem očakávať na takomto vyšetrení.