Zasadite potraviny? Ake su to prosim.

BJ_2

philips... ano, tie informacie poznam, aj ked nie podrobne. I tak, travenina dalej postupuje do creva a tam prebieha travenie, a casto niekomu aj kvasenie, hnitie, atd... ak mu nefunguje travenie. A to co sa vstrebava do krvi, urcite ovplyvnuje pH, cize telo to musi riesit. Traveninu nas v crevach neustale, takze tie latky sa ti vstrebavaju do krvi prakticky 24h denne, takze podla mna ma zmysel hovorit o acidobazickej rovnovahe a strave. Teda ovplyvnuje to, ako sa stravujes, nieje to jedine, co prekyseluje organizmus, o tom sa ale v knizkach o acidobazikej rovnovahe pise, ze je to vselico aj stres, nespravne dychanie, negativne emocie, ale aj strava. Ak si teda mozes pomoct stravou, a jest zasadotvorne potraviny, tak preco nie?

philips

Telo reguluje pH viacerými spôsobmi. Prvým je systém pufrov - v tele sú 4 a z toho najvýznamnejší je hydrogenuhličitanový. Ďalej reguluje pomocou dýchania a obličiek. Keď budeš dlho a intenzívne zhlboka dýchať, tak ti hrozí až kolaps, odvetráš z krvi všetok CO2 a zmeníš si pH, to je aj dosť závažný problém úzkostných stavov - hyperventilácia. Pokiaľ máš všetky mechanizmy regulácie pH plne funkčné, tak normálnou stravou pH nezmeníš a môžeš sa snažiť ako chceš.
Len tak na okraj, pH 7,35 už je mierna acidóza.
Chýmus, ktorý odíde zo žalúdka je silne kyselý, tam sa zmieša s duodenálnou šťavou, ktorá je zásaditá a neutralizuje ho, takže ďalej pokračuje neutrálna natrávenina.

BJ_2

Philips, cize ked uzijes napriklad kyselinu askorbovu, alebo citronovu, tak tvrdis, ze sa ti nebude menit pH v tele? Samozrejme, ze bude, telo bude musiet do krvi pumpovat vapnik, alebo ine zluceniny, ktore vyrovnavaju pH. Pouziva na to aj sodu bikarbonu, ktora vznika pri vyrobe kyseliny chlorovodikovej v zaludku. Ma rozne mechanizmi, ktorymi reguluje pH, a vzdy na to musi pouzivat nejaku latku, zluceninu.

Samozrejme, ze vsetko co sa vstrebava do krvi, ovplyvnuje pH, pretoze telo musi udrzat pH krvi na 7,35. A kazda latka ma nejake pH, ide o to, co vznika pri traveni tej latky. Teda dolezite je, co vznika v creve a co sa vstrebava. Preto napriklad citron je kysly, ale ked prejde travenim, aj tak sa kyseliny zneutralizuju zlcou, ked vchadzaju do creva, a dolezite je len to, ake latky produkuje, ked sa vstrebava do tela. A tak ako vacsina suroveho ovocia, generuje latky, ktore maju zasaditu reakciu, ked sa vstrebavaju do tela. Nemoze sa ti nieco vstrebavat do tela, a neoplvyvnovat pH. To je blbost. Kazda zlucenina ma svoje pH. Jedine keby to platilo, keby mala kazda latka pH 7,35... vtedy by telo nemuselo nic menit, ani regulovat, teda pri vstrebavani do organizmu. Ale uznas, ze to je blbost, pretoze vstrebavanie latok do krvi meni jej pH, takze telo to musi vzdy udrziavat na hodnote 7,35.
Problem nastava vtedy, ked jes take potraviny, ktore su kyselinotvorne, a jes ich vela. Vtedy po dlhsom case mozu telu dojst prirodzene mechamizmi na vyrovnavanie pH, popripade to nemusia zvladat vylucovat oblicky mocou. Su rozne dovody, niekomu sa tvori malo HCL, vtedy chyba bikarbonat, iny ma uz male rezervy vapnika, respektive chyba bor, ci horcik, na jeho dopravopvanie po tele. Vtedy musi telo ukladat kyseliny do tkaniv a tukov, inak by zomrelo (keby kleslo pH krvi, co i len o trochu, tak nastava smrt)... takze mi povedz, ked telo nema dost vapnika a inych zasaditych zlucenin, a oblicky nestihaju, lebo napriklad malo pijes, co ma telo robit? Pretoze ked nieco vlozis do criev, ono to prenika do krvi automaticky pasivnym prenosom (cez male medzery v creve), a ak je to kyselinotvorne, tak klesa pH krvi... nastala by smrt. Co ma telo robit? Uz posledna moznost, ako ta udrzat pri zivote, je zacat ukladat kysle latky vselikde do tkaniv... inak by si zomrel. Samozrejme, z dlhodobeho hladiska, nastane problem, ked to rozladi pH tkaniv a organov. Vtedy tam zacne horsie fungovat imunitny system, a zaroven, zlepsia sa vhodne podmienky pre niektore druhy bakterii, plesni, mikroorganizmov, a tak, nastava infekcia v tych tkanivach. Udomacnia sa tam organizmy, ktore tam bezne nemaju byt.

Angelika3

Je to možné, ja to neviem nejako tak odborne podať.
To, že som sa cítila lepšie som myslela ako napr. nemať tráviace ťažkosti, lámavé nechty, nachladnutia, naopak mať viac energie, zdravú pleť a podobne.

philips

Fyziologické pH moču je 4,5-8,0 s tým, že najčastejšie sa vyskytuje 5-6. Ovplyvnené je to mnohými vecami, najviac však stravou, každopádne pH moču za fyziologických okolností neodráža pH krvi a ani iných telesných tekutín.
Ako sa kto cíti je subjektívny pocit, ktorý sa nedá nijako definovať, takže áno, je možné, že si sa cítila lepšie pri zdravej strave (a je to aj celkom logické), ale naozaj to nemá nič s hodnotou pH.

Angelika3

no neviem, existuju také indikačné papieriky na meranie ph moču, jedno obdobie som ich kupovala a je pravdou, že keď bol zafarbený do "zásaditých" farieb cítila som sa dobre, bolo to vtedy keď som sa zjednodušene povedané zdravo stravovala.

Ak som mala dni, že som sa napchávala trebárs koláčmi, rezňami a pod. ukazovalo, že mám moč kyslý a tak som sa aj cítila, teda dosť na pizu,alebo som sa vyhádzala a pod.
Takže niečo na tom bude.
Osobne sa už tiež nevenujem tomu, aké potraviny sú zásadotvorné, lebo naozaj sú na to rôznorodé názory a nekonečné dohady.
Niekde sa napr. uvádza, že nie je vhodné jesť kyslú kapustu,mliečne výrobky, na tom ja však nevidím nič zlé, práve naopak.

Myslím si, že sa treba tak troška riadiť vlastným úsudkom a citom.

philips

Len z recesie zareagujem - žiadne zásaditotvorné a kyslotvorné potraviny neexistujú, nie je možné NORMÁLNOU stravou ovplyvniť acidobázickú rovnováhu, tú ovplyvňujú až závažné poruchy pľúc, obličiek, pečene, metabolické rozvraty atď..