Joga

Príspevok v téme: Joga
Bianka Te

Joga je staré učenie, prepracované- Starí učenci ju odpozorovali najmä od zvierat, podľa toho sa volajú niektoré pozície/naťahovanie, postoj a pod./, udržať telo a mzseľ v zdraví a v pohode.
Tie určité prvky boli zahrnuté do jednotlivých iných cvičení aj telesnej výchovy aj mimo vzniku jogy inde.
Prisposobila sa ostatným obyvateľom, na súčasné podmienky.
Už to nie je joga spred 1000 a viac rokov.
Pomalými pohybmi a dýchaním sa dáva telo do súladu celé tel- Dlhodobe.
Dá sa cvičiť aj doma, je jednoduchá.(:

Miriamka slivka

Chcela by som reagovat na prispevok damy predo mnou este z decembra 2017- pater Verlinde..a joga, meditácie vychodnych náboženstiev. Vsetko,co napisala,je Pravda. Sama som zazila na vlastnej kozi a kniha z Asramu do kláštora mi pomohla uplne otvorit oci! Tiez dokumen Guru or Jesus. Je to zahravanie sa s ohnom..nemat ziadne mantinely a určovať si sam,co chcem..co je a co nie je prevmna dobre. To je ta falošná sloboda,ktora vladne týmto svetom..a kto je knieza tohto sveta? Odpoveď nie je ťažká...

Mi_Sa

P. Jozef Mária Verlinde vo svojom svedectve o tom, ako sa dostal do osídel jogy a okultizmu, odhaľuje mnohé klamstvá, ktoré ho k tomu priviedli. Na prvom stretnutí o transcendentálnej meditácii počul uistenie: "Technika, ktorú vám ponúkame, nemá nič spoločné s náboženstvom. Umožňuje iba dosiahnuť hlbšie stavy vedomia, ktoré podporujú náboženskú skúsenosť charakteristickú pre kresťanstvo. Mohlo by sa zdať, že stav vedomia, ktorý podporuje náboženskú skúsenosť, nie je zlý! Jeho následná iniciácia však prebehla podľa obradov zvaných puja, počas ktorej iniciátor vovádzajúci nováčika do tajov meditácie, prináša v mene kandidáta obety bôžikom a povzbudzuje ho, aby celé svoje bytie podriadil "božskej" sile. Páter Verlinde hovorí: "Iniciátor obrad uvádza a pomocou bystrého rečníckeho umenia bagatelizuje jeho význam... akoby chcel povedať, že je to iba folklór, zatiaľ čo puja je v skutočnosti podstatný prvok iniciácie. Takto sa človek nevedomky odovzdáva do moci neexistujúcich bôžikov, čím zlým duchom umožňuje vstúpiť do svojej duše.

Páter sa o rôznych východných duchovných praktikách vyjadruje nasledovne: Rôzne duchovné cvičenia (joga, transcendentálna meditácia, akupunktúra, akupresúra, východné bojové umenia vytvorené v kláštoroch ako postupné kroky vedúce k ovládnutiu duchovnej "energie") majú za cieľ otvoriť ľudskú dušu na pôsobenie zlých duchov. Verlinde, ktorý niekoľko rokov prežil s jogínskymi majstrami, videl, ako títo ľudia reagujú na postoje Európanov, ktorí jogu praktizujú pre relax, zlepšenie zdravotného stavu, koncentrácie a pod. JOGÍNI SA Z TOHO SMIALI: "Praktizujete posvätné techniky s nádejou, že získate vedľajšie efekty, ktoré sú pre nás úplne nepodstatné, a vôbec si neuvedomujete hlboké zmeny, aké tieto techniky spôsobujú vo vašom vnútri!... Vaša nevedomosť alebo nezáujem však nič nemenia na tom, že tieto posvätné techniky pôsobia na vás zhodne s cieľom, pre ktorý boli vytvorené." Je jedno, či praktizuješ akupunktúru alebo sed v pozícii lotosového kvetu len pre zábavu alebo preto, aby si si otvoril čakry - čakry sa otvoria tak či tak a zlí duchovia získajú slobodný prístup k tvojmu srdcu.

Páter Verlinde poukazuje na fakt, že ľudia blízki guruovi, čiže tí, čo najlepšie poznali pravidlá jogy a najdôslednejšie ju praktizovali, boli veľmi často chorí. Je paradoxné, že na Západe sa joga propaguje ako metóda na zlepšenie zdravotného stavu, a na Východe volajú majstri jogy k svojim žiakom najlepších lekárov klasickej (nie "alternatívnej" ani "prírodnej") medicíny! Diagnóza lekárov znela dosť deprimujúca: predčasné starnutie.

Verlinde J. M.: Zakázané ovocie, 1999

Mi_Sa

Verlinde ako mladý nádejný vedec (nukleárna chémia) stratil vieru. Začal sa zaujímať o vtedy veľmi populárnu východnú filozofiu, jogu a transcendentálnu meditáciu. Zoznámil sa s Maharishim Maheshom Yogi, propagátorom a guru transc. meditácie. Ako jeho žiak strávil neskôr niekoľko rokov v himalájskych ašramoch (kláštoroch / náboženských školách). Tam hlbšie študoval východné filozofie a tam sa aj obrátil.

Verlinde vysvetľuje, čo je podstatou cvičenia jogy - aby sa zemská energia prítomná v našom tele dostala na vrchol našej hlavy, pretože vtedy, keď sa zemská energia spojí s kozmickou energiou, zanikne "ilúzia individuálnej osoby". Nie je to nijaká zo známych fyzikálnych energií. Je to okultná energia, ktorú nemožno zmerať ani zvážiť. Táto "energia" sa nazýva kundalini a zobrazuje sa v podobe malého hada, ktorý vychádza z dolnej časti chrbtice a smeruje až na vrchol hlavy. Keďže začiatok hada sa umiestňuje do dolnej časti chrbtice, jogu treba cvičiť posediačky v pozícii lotosového kvetu. Energia vystupuje nahor cez okultné kanály, ktoré nie sú súčasťou nášho fyzického tela. Podľa východných náboženstiev máme tri takéto kanály, ktoré sa pretínajú na siedmich miestach. V týchto priesečníkoch sa nachádzajú čakry - energetické pumpy, ktoré majú energiu kundalini vyzdvihovať nahor.

Pre uľahčenie tohto procesu joga okrem telesných cvičení odporúča aj dychové cvičenia, zvané pranayama. Aj ony majú ten istý cieľ - pozdvihnúť energiu nahor. Tretí druh jogy sa týka techník koncentrácie, ktoré využívajú opakovanie mantier. Mantry sú slová vybraté tak, aby vyvolávali rezonanciu v čakrách. Navyše môžu obsahovať mená hindistických božstiev alebo démonov v sanskrite. Joga sa zameriava na čakry. Pohyby tela, dýchanie aj koncentrácia slúžia na aktiváciu čakier. Takže všetko vedie k tomu, aby sa energia premiestnila na vrchol hlavy, pretože vtedy zaniká osobné ja a rodí sa pocit zjednotenia so všetkým.

G. Fels v knihe Nebezpečná joga píše: Niektorí prívrženci jogy tvrdia, že cvičenie jogy nie je zlé, ak odmietame filozofiu, z ktorej vychádza. Takto chápanú jogu považujú za súbor cvičení, ktoré prinášajú relax. Raz túto otázku položili istému indickému jogínovi, ktorý s úsmevom odvetil: "Nech len cvičia. Čakry sa im aj tak otvoria." Propagátori jogy veľmi jasne hovoria, že filozofia a prax sú nerozlučne spojené.

Cieľom cvičení je aktivovať okultnú energiu (ktorá sa nie náhodou stotožňuje s hadom) a stratiť vlastné osobné ja, čo môže viesť až k démonickému zotročeniu. Kardinál Ratzinger (pápež Benedikt XVI) zdôraznil, že: charakteristickou črtou tohto druhu mystiky je skúsenosť identity: mystik (jogín) sa topí v oceáne "totálnej jednoty"... Na poslednom stupni tejto skúsenosti mystik nepovie Bohu: Som tvoj, ale: Ja som ty. A toto je najhorší druh modloslužby, ktorú satan ponúkol hneď na počiatku: "Budete ako Boh" (Genezis 3,5). Pozoruhodné je, že biblický text na tomto mieste stotožňuje satana s hadom.

Pencil

A toto má byť čo? Nejaká reklama? Nie je mi jasné, čo si tým príspevkom chcela povedať, ale to asi nevieš ani ty sama.