Zrasty na vajecnikoch

carlos651

Zrasty - adhezie sa nedaju zistit ultrazvukom viem to z vlastnej skusenosti, robili mi XX ultrazvukov a nikdy sa nic nezistilo.
Za to laparoskopicky sa potvrdili ihned.

Rovnako nie je dobre miesat terminy zrasty (adhezie) a polipy ci iny obdobny problem.

Zrast je fibrinove tkanivo, ktore vznika v dosledku infekcie, rany (rozumej narusenie tkaniva) a toto tkanivo sa zatial z neznamych pricin v priebehu procesu hojenia rany enzymami nerozlozi, ale naopak zacne narastat a spajat organy, pripadne blokovat ich riadne fungovanie.
Zrasty sa zistuju zasadne laparoskopicky - diagnosticka laparoskopia a rozrusuju tiez v laparoskopicky - adheziolyza.
Ziadne ine carodejne riesenie sa na ich diagnostiku zatial nepouziva.
V niektorych pripadoch sa daju zistit RTG, ale je to skor vynimka napr. v pripade obstrukcie creva.
Mozno len dodat, ze moznost zrastov je ovela ovela vyssia po uz prekonanom lubovolnom operacnom zakroku v oblasti panvy, alebo brusnej dutiny.

drvoštep

Mám zrasty na pravej aj ľavej strane, bola som okrem iných zákrokov aj na laparoskopii, na jednej strane mi ich neodstránili, pretože ich je vraj priveľa a črevo mám omotané okolo vajcovodu a prilepené zrastami, na druhej strane ich odstránili, ale vraj narastú znova.To bolo pred 10 rokmi. Prvý zákrok boli tzv. prefuky, ale tá tekutina mi vôbec nedokázala prejsť, toľko tých zrastov mám.
Mám výtoky, v posledne dobe krvavé, bolesti a informáciu od lekárov-už sa s tým nič nedá robiť.

katika

no babenky...urcite sa to neda zistit len ultrazvukom...ja idem koli tomu v oktobri na laparoskopiu lebo na ultrazvuku len vidno ze mam velke vrodene vajecniky a musia zistit preco ako...a preto sa bojim ze to budu tieto zrasty, ved sa mi aj nedari otehotniet...tak tak...

cica

Ahojte, zrasty su na vajickovodoch-nie na vajecnikoch- nedaju sa zistit USG, iba laparoskopicky- je to vykon, kde cez brusnu stenu zavedu malu sondu a pomocou nej zistuju pripadne zrasty. Ak sa da, tak zrasty odstrania- prestrieknu vajickovody, no nie vzdy je to mozne. pri zrastoch na jednom vajickovode je moznost otehotniet 50%, pri obidvoch je sanca nulova- nasleduje umele oplodnenie, kedze vajicko sa cez zrasty nevie dostat do maternice. ci su nejake priznaky, bolesti atd. o tom neviem, mozno to niektore zeny nejako pocituju. Kamoska mala zrasty na obidvoch, nemala ziadne problemy, az ked chcela babo, tak sa 2 roky pokusali, ana pricine bolo nakoniec toto. ale len tak to nevysetruju, je to predsa len zasah do organizmu. ozaj, mensie zrasty mozu sposobovyt mimomaternicove tehotenstvo, nakolko ak vajickovod nie je UPLNE zrasteny, moze byt priechodny pre spermiu- to znamena, ze spermia sa sice dostane k vajicku, aj ju oplodni,ale uz oplodnene vajicko sa nevie ,,pretrepat,,do materniece, kde by sa malo uhniezdit.uff, dufam ze vycerpavajuca odpoved.pa

slnečnica

Ahojte.
No ja neviem ako to môže byť s tými zrastami na vaječníkoch. Ja som bola teraz u gynekologičky a robila mi vyšetrenie a aj vnútorné sono so sondou, povedala, že mám všetko vporiadku.
Ale moja kamoška tiež chodí pravideľne ku gynekológovi a zrazu zistila,že nemôže otehotnieť. Bola u doktora a ten jej až na základe toho,že sa jej nedarí otehotnieť zistil nejaké polipy, to môžu byť tiež asi tie zrasti. Takže asi tak....

lilinka

No praveze som neprisla, ci ano. Inspirovala ma tu jedna otazka vo fore, ze bolesti v podbrusku tym mozu byt zapricinene. Nedavno som bola na preventivnej prehliadke na gynde a pri pohmatovom vysetrovani mi doktorka zatlacila na brucho tak, ze som videla skoro hviezdicky, tak to bolelo. Zastupovala akurat mojho doktora, a dospela som k nazoru ze chlapi gynekologovia su stokrat citlivejsi. Ale pri ultrazvuku nic nenasla, tak ja len tak, hladam alternativy.

tamča

neni to hlupa otazka,liana to by som nahodou aj ja chcela vediet.len myslim ze ultrazvukom to nejde ale niesom ista.