Odpustiť ,,mame,, ?

Príspevok v téme: Odpustiť ,,mame,, ?
Tojejedno

,,mama,, sa o mňa o moju sestru a o mojho brata nestarala lebo obaja aj s ,,otcom,, sú alklholici. Všade nám robili hanbu. Nikdy nám nedávali najavo city, ani jeden z nás ich nezaujimal. Došlo to až to takého štádia že som si svoju mladšiu estru zobrala do náhradnej starostlivosti. Brat je na tom tiež zle. Skúšal alkohol atď... Keďže pijú už dlhé roky začalo to byť čím ďalej tým horšie. S ,,mamou,, . Prestala jesť, celé dni len bola zavretá v izbe a chlastala. Došlo to až tam že ani nechodila. Prestala jesť. Jedného dňa jej moja babka zavolala sanitku lebo sa na ňu nemohla pozerať. Má asi 30kg lebo nejedla aj keď jej babka stále nosila jesť. Teraz je v nemocnici, nechodí, nevie rozprávať. Bola som za ňou aj keď mi hovorili že nemám že keby som ja umierala ona by neprišla. Ale mne jej bolo lúto. Síce ju nepovažujem za mamu stále ňou z takej maličkej časti je. Keď som prišla na izbu neudržala som slzy neviem prečo. Snažila sa hovoriť aj keď som jej moc nerozumela. Chytila ma za ruku, povedala že chce pusu, že mám zajtra prísť. Vyzerala hrozne na rukách mala modriny lebo jej už ani nevedeli nájsť žilu na infuziu. Hlavu mala na bok oči vyvrátené. Rozprávala som sa s doktorom povedal že má poškodený mozog asi už nebude chodiť ani normálne rozprávať. Má zničené obličky. Neviem prečo ale odkedy som bola za ňou mám stále pred očami ten obraz ako tam leží na posteli...slabá modrinová, nevedela sa ani sama napiť tak som jej pomáhala a keď som sa jej spýtala či je smädná a či chce piť povedala žd áno ale so mnou a chytila ma za ruku a snažila sa držať si pohár sama...stále len plakala..keď som vyšla z jej izby neudržala som plač..jedna pani mi povedala nech sa nebojim že to bude dobré...ale ja viem že bude potrebovať 24hod starostlivosť..neviem či som hlúpa že sa o ňu boj alebo neviem ako by som ten pocit popísala proste mi to bolo strašne lúto...brat hovori aby už skapala a sestra ju nenávidi ani sa nečudujem...aj ja som ju nenávidela ale teraz...priatel hovori že na mojom mieste by za ňou ani nešiel...ale ja som mala pocit že si začala uvedomovať čo pokazila ..asi som hlúpa...neviem...

Odpustenie

V prvom rade, úprimnú sústrasť.

A v tom druhom. Odpustenie neznamená, že si slaboch alebo hlúpy človek. Je to prejav ľudskosti. Lásky. Tvoja mama mala problém s alkoholom. Možno nevieš, prečo začala piť. Ľudia často hľadajú východisko v alkohole, pretože im na nejaký čas pomôže zabudnúť, zlepšiť náladu, otupiť zmysly aby nemuseli vnímať tú bolesť. Áno, nie je to správna cesta. Viem, že sa cítiš ukrivdená, pretože ti nepreukazovala toľko lásky ako by si od mamy očakávala. No skús sa nad to povzniesť, pozrieť sa na to s nadhľadom. Ako ľudia robíme chyby. Máme svoje slabosti. Niekedy si ich uvedomíme, niekedy nie. Každý si zaslúži novú šancu. Život nie je o hneve ale o láske.

Možno máš negatívne pocity, ale snaž sa odpustiť všetkým, ktorí ti ublížili. Mame, ak si tak ešte neurobila, otcovi, ak sa na neho hneváš a ak ich je viac, tak aj tým ostatným. Z rodičov ti zostal už len otec, skús si prosím nájsť k nemu cestu. Potrebuje ťa. Rovnako ako aj ostatných členov rodiny. Možno sa teraz cíti ešte osamelejšie ako predtým. Nenechávaj ho napospas alkoholu a smútku. Potreboval by nakopnúť do života, ak sa tak ešte nestalo. A v tom dokáže pomôcť rodina. Priatelia. Blízki. Taktiež sú dostupné liečenia čo sa alkoholu týka. Prejavte o neho záujem :)

samxis

Ak citis k nej nieco a nie je to nenavist, tak je to podla mna aj dobre. Neodcini uz nijak ako sa k vam spravali, no stale to bude tvoja mama.

Lollka

Ty si mamu pamatas este z cias ked nepila a vtedy bola asi ina. Ja to poznam, mala som tetu co hrozne pila a upila sa k smrti. Ale ja si ju pamatam ked som bola este malicka a chodila som k nej, mala dve dcery v priblizne mojom veku, teda moje sesternice s ktorymi som sa hravala. Teta ku mne bola vzdy mila, starala sa o nas vsetky tri, pamatam si, ze vecer nam hrala na gitare a spievala. Lenze. Jej matka moja babka k nej furt chodila a kontrolovala ju. Napr. pozrela do chladnicky a nadavala ze neni navarene alebo neni dobre navarene a pod. Furt tam chodila a nadavala a teta sa jej nevedela zopriet a vymenit zamky. Tetin muz tieto vypady svokry zle znasal, nasiel si milenku a odisiel od rodiny. Kratko na to zahynul pri pracovnom nestasti. Z toho sa teta uplne zrutila, jej matka jej vzala deti s tym, ze ona sa o ne nie je schopna postarat. Teta to nezvladla, este nedavno mala kompletnu stastnu rodinu, zrazu nemala ani muza ani deti. Mohla samozrejme s matkou bojovat o deti ale zrejme uz na to nemala silu, zacala pit a stala sa z nej alkoholicka. Najskor prepila poistku po muzovi, potom byt a k svojej matke obcas chodila aby z nej dostala peniaze na alkohol. Vzdy sa pri tom hadali a jej deti plakali. Vtedy uz bola troska. Ked jej zomrel otec, moj dedko rodina ju prisla vyzdvihnut na pohreb. Najskor sa spravala celkom slusne, ale na kare sa opila a bila rodinu palicou. Zomrela dva roky na to a mala len 40 rokov. Ja ale casto spominam na to pekne co som s nou zazila ako malicka kym este nepila a hovorim si, keby ju nestretli tie nestastia bola by z nej mila teta a zila by dodnes. Je normalne, ze mas k svojej mame aj pozitivne city hoci ti tak ublizila aj ze sa jej teraz snazis pomahat a navstevujes ju. Rob to, co citos, nenechaj si to nikym vyhovorit. Predsa len je to tvoja mama.