Prekliata chlamidia

RNG

V prvom rade treba rozoznavat medzi roznymy chlamidiami. Najcastejsie su chlamidie trachomis, druhe, ovela nebezpecnejsie su chlamidie pneumoniae.
Trachomis su obvykle na pohlavnych organoch, ale napr pri porode sa mozu dostat do oci, co ma za nasledok slepotu. Preto sa kvapka novorodencom do oci alebo antibiotikum, alebo roztok striebornych soli.
Chlamidia trachomis sa da liecit pomerne dobre antibiotikami,
Chlamidia pneumoniae je ale tvrdy oriesok a prenasa sa ak kvapockovou infekciou, bez telesneho styku.
Nakoniec, tieto temy tu uz bezali, pouzite vyhladavac.
Oba druhy su popmerne pomaly sa rozmnozujuce v bakterialnej forme, ale Ch.plucna/pneumoniae ma aj zakernu mykoplazmicku formu dokonca aj formu sporu, na ktore su kratke aj antibiotika

fifle

byvali milenec mi oznamil, ze prisiel na to ze pocas nasho sexualneho vstahu mal chlamidie..je tomu uz takmer rok co sme spolu intimne nezili a az teras mi to oznamil..je mozne ze za taky cas sa mi nic neprejavilo..je potrebne aby som aj tak absolvovala kontrolu??

smutny

Prosím o pomoc odborníka!! môžu sa dostať do tela človeka infekcie chlamígia,ureaplasm.,mykoplasm., aj iným spôsobom ako pohlavným stykom?napr.zo zápalu močových ciest,alebo sa môže jeden s partnerov nakaziť na wc pri nechcenom dotyku s nečistotami?? proste pôvod vzniku infekcie. Vopred dakujem za radu!!!!

solliden

mam chlamýdie trachomatis a nenakazila som sa pohlavným stykom..je to blbost ze sa to prenáša výlučne pohlavným stykom...prenáša sa pohlavným stykom iba v 60%

Ivka 1

Robo skús si to prečítať:

Sex verzus chlamýdie
Jedna z najrozšírenejších sexuálne prenosných infekcií dnešných čias má prívlastok chlamýdiová. Prenáša sa pohlavným stykom a býva častou príčinou neplodnosti. Šanca nakaziť sa chlamýdiami je niekoľkonásobne vyššia ako pri víruse HIV. Ako sa pred nimi chrániť?
Slovíčko „chlamýdie“ vyvoláva u žien hrôzu. Sú tieto potvory naozaj také nebezpečné, ako sa hovorí?
Áno, sú. Chlamýdie sa do tela dostávajú výlučne pohlavným stykom. Ide o vnútrobunkové patogény, ktoré sú v súčasnosti veľmi častým sexuálne prenosným ochorením močovopohlavného traktu. V organizme ženy vytvárajú chronický zápal výstelky krčka maternice, ktorý sa môže preniesť na celé vnútorné pohlavné orgány.
Chlamýdie vraj majú na svedomí aj rakovinu krčka maternice. Je to vedecky potvrdené, alebo ide o fámu?
Zatiaľ nie je dokázané, že chlamýdiové infekcie zodpovedajú za rakovinu krčka maternice. Zistilo sa však, že chronický zápal s výtokom porušuje povrchové bunky krčka maternice. Postupne na ňom vzniká „ranka“, ktorá však nebolí, ale aby neprešla do rakovinového štádia, vyžaduje značnú pozornosť lekára.
Prečo si chlamýdie obľúbili najmä mladých ľudí?
Ako som už spomínal, tieto baktérie sa prenášajú len pohlavným stykom. A práve mladí ľudia hry lásky najviac obľubujú a nie vždy s tým istým partnerom a nie za štandardných podmienok. Ochorenie však môže postihnúť všetky vekové skupiny. Nie nadarmo sa hovorí, že Zem je síce guľatá, ale sexuje sa na každom rohu.
Ako sa infekcia prejavuje?
Typický je výtok z pošvy, ktorý môže byť veľmi diskrétny, ale aj hnisavý. Zároveň sa môže objaviť i výtok z močovej rúry sprevádzaný pálením pri močení, čo si pacientky neraz mýlia so zápalom močových ciest z prechladnutia. Výsledkom chronického chlamýdiového zápalu vnútorných pohlavných orgánov bývajú zrasty, s ktorými často súvisia bolesti v podbrušku. Môže dôjsť aj k zápalovému uzavretiu priechodnosti vajíčkovodov, čím je ohrozená schopnosť oplodnenia vajíčka. Pri čiastočnom uzavretí hrozí mimomaternicové tehotenstvo. Na začiatku infekcie však väčšina žien nemá žiadne príznaky.
Odhaliť deštrukčnú činnosť chlamýdií v organizme je zrejme ťažké...
Klasický vaginálny ster infekciu neodhalí. Lekár musí odobrať bunky z kanála krčka maternice, čo je možné iba špeciálnym tampónom, ktorý nie je z vaty a vkladá sa do skúmavky so zvláštnym roztokom. Infekciu môžu zistiť len na pracovisku, ktoré spolupracuje s laboratóriom vyšetrujúcim prítomnosť chlamýdií.
Býva odber súčasťou preventívnej prehliadky?
Vyšetrenie nie je súčasťou bežnej gynekologickej prehliadky. Na základe informácií o zdravotnom stave a klinického nálezu však môže lekár odoslať pacientku na testy na špecializované pracovisko, ktoré v plnej miere hradí poisťovňa. Ak si žena plánuje založiť rodinu, mala by podľa môjho názoru požiadať gynekológa o test na chlamýdie. U neplodných manželstiev je to jedno zo základných vyšetrení pred umelým oplodnením.
Čo robiť, aby na nás chlamýdie nezaútočili?
Jedinou stopercentnou ochranou pred chlamýdiami je kondóm, aj keď mnohé mladé páry neradi „lížu med cez sklo“. Dôležitý je tiež stály sexuálny partner. Žena by ho mala poznať a byť si istá, že nevyhľadáva náhodný sex.
Prejavy infekcie:
- bolesť pri močení
- ľahký vaginálny výtok
- špinenie medzi menštruáciami pri užívaní antikoncepcie
- bolesť alebo krvácanie pri pohlavnom styku
- u mužov ľahký výtok z močovej trubice a pálenie pri močení
Nakaziť sa je ľahké
Pri nechránenom pohlavnom styku je až 60-percentná pravdepodobnosť, že chytíte chlamýdie. Na porovnanie – pri HIV víruse je šanca 0,3 až 0,6 percenta.
Chlamýdiami sa nemôžete nakaziť ani v bazéne, ani na toalete!
Približne tri štvrtiny infikovaných žien a polovica mužov nemá žiadne príznaky, takže ochorenie nevedomky šíria ďalej.
Ľudia s neliečenou infekciou majú vysokú šancu nakaziť sa ďalšími sexuálne prenosnými ochoreniami.
Chlamýdie sa v ľudskom tele veľmi rýchlo množia – v infikovanej bunke môže byť až 10-tisíc baktérií.
Prítomnosť chlamýdií v organizme sa dá zistiť po siedmich dňoch od nakazenia.
Nemôžete otehotnieť?
Výsledkom neliečenej chlamýdiovej infekcie býva často trvalá neplodnosť. Takmer polovicu umelých oplodnení podstupujú práve páry, ktoré mali do činenia s chlamýdiami. Ak sa už dlhšie pokúšate o potomka a stále sa vám nedarí, požiadajte gynekológa o vyšetrenie na chlamýdie. Je veľká šanca, že po terapii antibiotikami sa váš problém vyrieši.
Milujú aj pľúca
Existuje niekoľko druhov chlamýdií. Kým za infekcie močovopohlavného a reprodukčného systému je zodpovedná Chlamydia trachomatis, na horné a dolné dýchacie reklama
cesty útočí Chlamydia pneumoniae a Chlamydia psittaci – prenášajú sa kvapôčkovou infekciou, podobne ako chrípka. Výsledkom ich práce býva zápal hrdla, mandlí, dutín, stredného ucha, priedušiek, pľúc či ochorenia kĺbov.
Bez antibiotík to nejde
Keď vám gynekológ potvrdí infekciu, nezabudnite na to, že vyšetrenie a liečbu by mal absolvovať aj váš sexuálny partner. Inak vás baktériami opäť nakazí! Ochorenie sa dá poraziť jedine antibiotikami. V nekomplikovaných prípadoch trvá terapia týždeň, u mužov desať dní. Pri opakovaných alebo chronických infekciách treba užívať antibiotiká dva až tri týždne. Približne mesiac po ukončení liečby by mal lekár skontrolovať jej účinnosť.

robo:)))))

No bolo to tak.
Po sexe asi hodinu zacala mat pocitovat priznaky ako pri zapale mocovich ciest.
Ja myslim ze to aj bol zapal, lebo pobrala na to najeke lieky a myslim ze je v pohode. Chcem sa vyhnut totiz nejakej preventivnej kontrole na chlamidie, je to trochu neprijemne:)) Ja ziadne priznaky na chlamidie nemam, ale cital som ze sa nemusia prejavit. Mam novu priatelku, tak nechcem aby som ju nahodou nenakazil.