Začnite posilňovať

Príspevok v téme: Začnite posilňovať
Dodik

Posilka doma ?? Áno, s prehľadom........... Existuje veľa ľudí, ktorí Ti na otázku ,,Prečo necvičíš?“ odpovedia jednoducho, že nemajú čas chodiť do fitness centra. Položíš im druhú otázku: ,,Ok, nemáš čas, prečo necvičíš doma ?“ Lebo........ to nie je ono, to sa nedá, bla, bla bla...... . Kde je vôľa, tam je cesta. Pekné a zdravé telo dokážeš vybudovať aj v domácich podmienkach. Aký je rozdiel medzi cvičením doma a vo fitku ?? Dá sa doma vybudovať slušná domáca posilňovňa?? Áno, dá sa, avšak netreba to preháňať hneď na úvod. V prípade, že s cvičením sekneš, bude strata minimálna.
Kladné a záporné rozdiely medzi fitkom a cvičením doma. Kladné: cvičíš kedy chceš, nikto po Tebe nepozerá, nečakáš na žiadny stroj alebo činku, nedochádzaš do posilky, šetríš peniaze. Záporné : stále si sám, prípadne s partnerom, chýba Ti vonkajšia motivácia ( kolegovia vo fitku ), nemáš sa s kým poradiť, nemáš od koho odpozorovať prevedenie cvikov, môže Ťa vyrušiť rodina, návšteva alebo sused, nemáš také vybavenie, ako vo fitku
Ak sa predsa len rozhodneš, pridám pár rád, ktoré verím, uľahčia Tvoj vstup do sveta fitness a svalov. Úplné minimum ( mimo cvičenia bez činiek) je karimatka a sada jednoručiek. Tu sa už vieš pekne pohrať s tréningovým plánom.
Slušný základ domácej posilňovne by mal obsahovať: dve jednoručky činky, jedna veľká rovná tyč na cvičenie, fitness lavička alebo lavička na tlaky, či bench lavica, s meniacim sa sklonom, hrazda na stenu, závažia to všetko ale aj ďalšie rady nájdete na www.fitness-sport.sk .
Vyber si miestnosť, kde sa bude len cvičiť. Prípadne, ak je nedostatok priestoru, postačí aj roh izby. Ideálne je mať rovnú podlahu, kde nie je dlažba alebo parkety, či plávajúca podlaha. Predsa, pri páde závažia alebo činky na zem, by sa mohla poškodiť. Ak tam už tá dlažba či parkety sú, stále môžeš použiť starý koberec alebo skladaciu podložku, ktoré ochránia podlahu pred poškodením. Zíde sa aj veľké zrkadlo, kde môžeš sledovať správne prevedenie cvikov alebo svoju formu. Netreba zabudnúť na vetranie. Maj na pamäti, že prievan svalom neprospieva. Rovnako berieme v úvahu aj reguláciu teploty v danej miestnosti. Čo sa týka svetla, naj možnosťou je prirodzené svetlo, avšak v pivnici často nemáš takú možnosť, preto zvoľ také osvetlenie, ktoré Ti bude vyhovovať, dodá energiu a budeš sústredený.
Ak sa rozhodneš venovať cvičeniu seriózne, postupne príde na rad EZ tyč ( ez činka ), bradlá, kladka do steny, protismerné kladky, stroj na nohy ( legpress ) a veľa ďalšieho náčinia. Ich výber a Tvoje smerovanie vo svete svalov a fitness si určíš sám podľa vlastného uváženia. Ako všade, aj tu ak prejdeš prvotnými nezdarmi a úspechmi, získaš skúsenosti, ktoré Ti ukážu smer.
Držíme prsty každému, kto začal.......