Vegánstvo

Tomas12345

Veg12 :

(no zaujimave je ze coraz viac veganov pribuda )

áno pribúda, lebo propagácia vegánstva je obrovská a veľa ludí tomu podlahne a chce to vyskúšať. Je to niečo ako nová moda, i ked čudná moda.

( a niektori su uz viac ako 5 rokov veganmi a nic im nie je, vitamin B12 maju normalny)

Tu je dolezite slovíčko "niektorí". Netreba sa ale pozerať a vyhodnocovať priaznivosť vegánstva len na základe pár ludi ktorých poznáš, ale treba sa pozrieť na vedeckú štatistiku. Vedecká statistika skúma velky pocet ludi a na základe toho potom vyvodzuje závery. Skúmanie na velkej vzorke ludí totiz ukázalo že väčšina vegánov má nedostatokj B12 a to teraz nespomínam ostatné látky ako napríklad niektoré aminokyseliny ktoré sa nachádzaju prevažne ( a niektoré myslim len v mäse) v zivocisnej strave.

(a su omnoho zdravsi ako ludia co jedia maso )

Vedecké dôkazy na toto tvrdenie ale chýbajú. Navyše je otázne ako môžu byť títo ludia zdravší ked im chybaju ( a to je vedecky preukázané) niektore aminokyseliny, a B12 ?

(A vyskumom sa zistilo ze maso je karcinogenne a tazko sa vstrebava do tela a preto niektori ludia po zjedeni masa sa citia stale plní )

No zaujímal by ma odkaz na danú štúdiu. Kazdopadne ak by aj taká studia existovala, tak to este nemusí a pravdepodobne ani nič nedokazuje. Treba si totiž uvedomiť že vo vede existuju tisícky rôznych studii. sú malé studie, stredné studie a velke studie ktore skumaju velku vzorku ludi. Za tych par desiatok rokov sa uskutocnilo uz desiatky studii ktoré skumali vplyv jedenia mäsa na cloveka, a je preto mozne že jedna ci zopár studii môže preukázať škodlivost jedenia mäsa. Co je vsak dolezite je to, že drtivé percento ostatných studii nenaslo ziaden negatívny vplyv jedenia mäsa. Zdá sa mi nespravodlivé ohánať sa vysledkami jednej studie, a ignorovat výsledky drtiveho mnozstva ostatnych studii ktore tvrdia opak.

Samozrejme, jedenie mäsa ( a hlavne červeného mäsa) vo velkom mnozstve dva krát zdravé byť nemusí. Ale pokial clovek je mäso v normálnej miere a neprejedá sa ním tak mäso nemá žiaden negatívny vplyv na zdravie.

Treba si však uvedomiť že organizmus človeka je prispôsobený na vsezravu potravu. Nemáme organizmus prisposoben len na rastlinnu stravu (ako maju niektore zvierata) a preto nemôže byť ani rastlinná strava sama o sebe s vylucenim zivocisnych jedál zdravá. Jednoducho len na rastlinnu stravu nemame prisposoben organizmus a výsledkom je potom to že aj ked niekto do seba pchá B12 vo forme tabliet, tak sa mu väčšina B12 do tela ani nedostane, lebo organizmus cloveka jednoducho nie je zvyknuty prijat B12 inak nez vo forme prirodzenej stravy vo forme mäsa.

www.zradielko.sk

V tomto článku sa píše aj o mäse a sú tam i odkazy na vedecké studie.

Veg12

Tomas - no zaujimave je ze coraz viac veganov pribuda a niektori su uz viac ako 5 rokov veganmi a nic im nie je, vitamin B12 maju normalny a su omnoho zdravsi ako ludia co jedia maso
A vyskumom sa zistilo ze maso je karcinogenne a tazko sa vstrebava do tela a preto niektori ludia po zjedeni masa sa citia stale plní

Tomas12345

Veg12 :

(A vitamin B12 sa dá v pohode doplnovat tabletkami )

No práveže nedá. Robili sa totiž vedecké výskumy a zistilo sa že vegáni majú v krvi menej vitamínu B12 než by mali mať.

B12 v tabletkach niei je taky kvalitny a nevstrebava sa tak dobre do tela ako klasicky vitamín B12 v mäse. Aj to je zrejme príčina prečo majú vegáni nedostatok B12.

Veg12

Veganstvo je najlepsi sposob zitia, je ekologicky, veganska strava tvori menej odpadu ako zivocisna, je prospesna pre zdravie aj pre zvierata....uz by som sa nevratila k jedeniu masa pretože viem ake to je hrozne utrpenie ked sa musia tie zvierara zabijat a nehovoriac o mliecnom priemysle :(
A vitamin B12 sa dá v pohode doplnovat tabletkami, lepsie ako keby som mala zit s pocitom ze som zjedla mrtve zviera ktore mohlo kludne zit este vela rokov

Tomas12345

Nezdrave je to preto lebo je vedecky preukázane že vegánom chybaju dolezite látky ktoré sa nachádzaju hlavne v zivocisnej potrave ako napríklad vitamín B12.

Dalej ziadna väčšia vedecka studia nikdy nepotvrdila nejake lepsie zdravotne vysledky vegánov oproti nevegánom, skôr je to naopak.

BJ_2

ja osobne nezastavam ten nazor, ale je to hlavne preto, ze chcu jest maso (chuti im) a su na nom zavisly. Teda vylucit maso je boj, niekedy aj celozivotny. Lahsie je teda odsudit,a pozerat sa len na rgumenty proti.

Zakladny argument je ten, ze tam chybaju (resp. mozu chybat) urcite ziviny.

Eticky a moralny dopad na zivotne prostredie/utrpenie zvierat, tychto ludi nezaujima. Ved oni si kadia do huby a lizu analy, v manzelskej postely. Co by si chcela od takych ludi. Tie zvierata pojdu podrezat aj sami, keby to niekto neurobil za nich.