DIEŤA DIABETIK

ajajaj1971

Ten odber bol samozrejme nalačno.Aj v najbližšom príbuzenstve(starý otec dieťaťa,aj ujo sú diabetici).

kokeso

norma krvneho cukru je na lačno 4-6 a po 2 hod po najedeni je 6-8 mmol čiže zdravy človek ma stale medzi 4-8 mmol.

ajajaj1971

Synovi náhodne zistili pri predoperačnom vyšetrení zvýšený cukor(6,4).Obvodná lekárka na to vobec nereagovala,ale operatérke sa to zdalo dosť vysoké a doporučila zopakovať odber.Aký máte na to názor?

mira

Lilien, v tom začarovanom kruhu sú všetci cukrovkári. Kto odmieta jesť celé obilné zrná s odôvodnením, že sú to cukry, nedostane sa z neho. Rozkolísanú loď neupokojíš silnými prostriedkami, ale jemnými a stabilizujúcimi.

lilien

Dnes mám taký pocit že cukrovka je začarovaný kruh z ktoreho sa nevieme s dcerkou dostať glykov.hemoglobín máme už trištvrte rok nad 8.Mali sme už 7.3 ale odkedy je v škole tak s tým neviem čo robiť.Ráno má cukor do7. a príde zo školy a je nad11 priemer.Pritom pichám 4.j a strava je 3.sachridové jed.
Neviem ako jej upraviť stravu či jej mám dávať menej jesť?Stále je hladná.

hybe

čo sa tyka slovka "dopichovanie",tak mysli sa tym vylučne na rychly inzulin(bolus)pri perach sa bazal nedopichje,ale davka sa meni ranšia,alebo večerna...neuviedla si lilien,či ma dcerka 13.5 mmol pred večerov alebo po večeri,pisala si iba to,že večer...tak teda : je pravidlo,že ak je cukor vyšši alebo vysoky pred hlavnym jedlom(mysleno ranajky,obed alebo večera),a ak NEBOLA porušena dieta ani NEBOL zmeneny bežny denny pohyb(ktory by mal byť vraj podla možnosti den čo den rovnaky,tak je potrebne zvyšiť bazalny inzulin(max o 2jednotky)...ak je cukor vysoky po jedle,tak ide buď o malo rychleho inzulinu,alebo použili sa potraviny z priliš vysokym glykemickym indexom ,čiže vyletelo to rychlo hore(cukor v krvi)..ide tu len o to,porozumieť učinkom inzulinov,pohybu a jedla v zavislosti na poškodeny pankreas.Celkovo dopichovanie inzulinu,alebo u pumparov zmena programu či dopichnutie bolusu ma vyznam,ale musi to človek vedieť,aby to bol prenho prinos a nie naopak...pri pavidelnosti vo všetkom,by mala byť teda aj davka inzulinu pravidelna,ale život je život,kto sa hybe stale rovnako...to mna osobne najviac trapi...

Andel

Lilien, v ziadnom pripade nezvysuj LANTUS bez konzultacie s lekarom!! Mozes jej dopichnut inzulin, avsak vecerny vysoky inzulin moze byt vysledkom nedostatku inzulinu v prepocte na uhlodovany vo veceri. Prekonzultuj to radsej s lekarkou a vravim, ak ma vysoky cukor dopichni to dennym inzulinom nie LANTUSOM, LANTUS v tele posobi 24 hodin a zvysenie LANTUSU, bez lekarskej rady by moho viest k rannej hypoglykemii (alebo pocas spanku).

lilien

Vie niekto poradiť v tomto probléme?Dcerka má večer cukor13.5 mám jej ešte dopichnuť 1.jednotku denny inzulín a 6.j.nočný lantus alebo 7.jed. lantusu? Je dobré dopichovanie alebo nie?

mira

Najdôležitejšie je pochopiť, že nie sú sacharidy ako sacharidy. Ak toto pochopíš, vyjdeš von zo začarovaného kruhu hypo-hyper-hypo-hyper.
Treba si uvedomiť, ktoré majú stabilizujúci vplyv na organizmus a na hladinu cukru a ktoré túto stabilitu narúšajú a spôsobujú kolísanie.
Toto je základ všetkého.
Minerálne a vitamínové zásobovanie je nadstavba, ktorá sa rieši po pochopení tohto základu.
Kto sa cez toto nedostane, bude mať cukrovku celý život.