crevo-je tu i nejaky odbornik na CREVA

Príspevok v téme: crevo-je tu i nejaky odbornik na CREVA
sala

...lebo sa chcem poradit:
v januari zaciatkom roka som bola na kolonoskopii hrubeho creva a konecnika,co bolo v poriadku.
Chcem sa teda opytat dakoho veci znaleho, ci sa moze aj zo zdravej sliznice creva a konecnika behom tohto obdobia-teda od januara, vytvorit na zdravej sliznici nador(creva) alebo je to na to kratka doba a chce to roky ci dlhsie obdobie aby vznikla inak zo zdravej crevnej sliznice rakovina?
vie mi na to niekto odborne odpovedat?
Dakujem

RNG

Ked uz sa tu hovori o crevnych problemoch(erozie, polypy, divertikuly, rakovina, crohnova choroba), spomeniem stary a osveceny prostriedok z Ayurvedy na ozdravenie flory criev, cistenie a regeneraciu: Triphala.
Je to vytazok z troch plodov, v indii amla, harada a behada(embilica oficinalis , terminalia chebula a t. belerica)
Potencia vytazkov sa mera v "trpkom principe".
Okrem neho obsahuje regeneracne a ochranne antioxidanty, vitaminy a fytonutrienty vo velkych mnozstvach.
Cistiaci efekt nielenze napravi creva, ale ma dosah az do oci, kde spomali starnutie zraku.

milco

som rád , že aj toto niekto sleduje. Súhlasím s tým čo píše hoe o polypoch, má pravdu.Tie polypy som nespomenul zámerne pretože ľudia sa akosi rýchlo uspokoja s tým že majú "len" polypy a nezmenia životosprávu.Ale polypy nemajú čo robiť zdravom čreve alebo sa mýlim? Spomínam na niekoľko ľudí za posledné roky ktorí takto "začínali" Vyšetrenia bez nálezov, ubezpečenia ,že sa nič nedeje až zrazu... tí ľudia tu už niesú, kde sa stala chyba?

sala

lena22
no ale ked ho nezistili-teda ten polyp tak ho tam nemam, co ale asi neznamena, za rakovina sa nemoze vyvinut behom roka aj zo zdravej slisnice aj bez toho polypu?nevies ako to je?

lena22

Alebo by ťa pozývali každého pol roka na kontrolnú kolonoskopiu ako sa vyvíja polyp (ak by ti ho pri prvej zistili).

sala

hoe
HOE dakujem za vysvetlenie, tak nejak som si to uz kdesi precitala medzicasom,takze asi sa vtom vyznas
:-)
Ak ta mozem este poprosit, citala som este, ale moc dobre tomu nerozumiem a ani vysvetlene to nebolo, ze nador sa niekedy nemusi vytvorit len z polypu ale priamo zo sliznice creva... prosim ta velmi pekne o vysvetlenie ako to bolo myslene? kedy alebo za akych okolnosti priamo z sliznice creva? to by uz tiez vtedy pred rokom boli videli ?(nemyslim teraz na polypy)ak mi rozumies. dakujem ti, dufam ze si to precitas a skusis mi to vysvetlit lebo mam nejake problemy s naduvanim a sem tam hnacky striedavo zapch, obcas hlien a aj hemoroidyktomu ak zakrvacaju..., tak sa bojim,preto sa pytam ci to celkove kolono vysetrenie spred roka je postacujuce aj na nador creva /ci konecnika/bez polypu. tiez uz nie som najmladsia, ale zapalove ochorenie creva mi tiez nediagnostikovali a predtym som problemy s crevami nemala. dakujem ti moc

hoe

vidim, ze milco je "uznavany" onkolog. Ale neznaly veci. Takze ak si bola na kolonoskopii a vysetrenie bolo negativne, tak sa neboj. Nador hrubeho creva vznika z polypu, ktory rastie niekolko rokov a potom moze a nemusi vzniknut karcinom. Ak by Ti nasli takyto polyp pri kolonoskopii, preventivne by Ti ho odstranili. Aby sa predoslo vzniku maligneho karcinomu.

milco

myslel som to jednoducho tak že ak je vhrubom čreve pri kolonoskopii "všetko v poriadku" v skotočnosti to tak nemusí byť...nádor vo veľkosti hrášku je jednoducho dosť malý a ľahko sa môže prehliadnuť.Ibaže by ti robili kolonoskopiu minimálne raz týždenne a veľmi dôkladne,a to je nereálne. určite si vieš predstaviť že nádor rastie v sliznici a to čo je vidieť v čreve je špička ľadovca.Takže na tvoju otázku či je možné že sa za tak krátky čas vytvorí nador je odpoveď jasná. Áno nádor len ukázal svoju špičku ľadovca,ale už tam dávno bol!Musela si mát problémy zo stolicou ,príp krv v stolici ,alebo aj nejasné ženské problémy niekedy signalizujú že sa niečo deje.Dúfam že som ti to trochu objasnil.alebo sa pýtaj...