Obsesia, psychoza

Príspevok v téme: Obsesia, psychoza
petra1986

Mavam obcasne vykyvy nalad a dusevne stavy, ktore sa daju prirovnat v mensej miere k definicii psychoza.

Na internete som nasla definiciu: Ľudia prežívajúci psychotickú epizódu majú pokrivený pohľad na svet, trpia falošnými predstavami alebo halucináciami a bývajú bezdôvodne podozrievaví. Niektorí zažívajú neovládateľné zvraty nálad, od hlbokej depresie až po mániu – stavu nadmerného nadšenia a prílišnej dôvery spojeného s hyperaktívnym a často výstredným správaním.

Nezazivam tento stav velmi casto ale vsimla som si, ze v urcitych intervaloch sa to vracia. Stava sa to v pripade, ze sa stane nieco medzi mnou a clovekom, na ktorom mi zalezi, najcastejsie pri priatelovi. Vacsinou na to nemam ziadny vazny dovod, snazim presvedcit samu seba, ze o nic nejde, ale napriek tomu zacnem mat stupnujuce sa negativne pocity, ktore vzdy vyustia do zachvatu placu a neracionalneho negativneho uvazovania.

Vie mi niekto poradit ako sa tohto zbavit? Existuju na to lieky na ukludnenie?

dennis

Sama si odhalila, čo ti to spôsobuje. Je na tebe, ako to budeš riešiť. Musíš si sama odpovedať na otázky, ktoré sa týkajú tvojho vzťahu, nech je to čokoľvek. Či sú to obavy a podobne. Neviem, ako to berie tvoj priateľ, ale skús sa porozprávať s ním o tom, čo ťa trápi. Nedus to v sebe. Ak nebudeš mať odvahu sa s ním o tom rozprávať, obráť sa na ľubovoľnú najbližšiu osobu, ktorej môžeš dôverovať (rodičia, kamaráti,...), v neposlednom rade sa môžeš obrátiť na psychológa, či hypnoterapeuta, ktorí ti môžu takisto pomôcť k odhaleniu tvojho trápenia. Ale ako to budeš riešiť, je len na tebe.

Veronka99

Petra musim ti povedať že mne sa deje presne to iste . Neviem sa zbaviť tych hlúpych myšlienok v hlave ktore ma prenasleduju skoro stále ked idem spať . Jednoducho si nemôžem pomôcť resp. neviem .... Snažim sa ale nejde to vždy ked to namňa príde len tak z ničoho nič tak sa snažím previesť myšlienky na niečo pozitívne funguje to tak 5 min ale potom sa to vracia zase . Zase si spominam na všetko zle čo sme spolu s priatelom zažily . No deje sa to len vtedy ak spím sama ak zaspávam v jeho blízkosti všetko je OK. Tak neviem som silná osoba zo všetkym som si vždy poradila . Viem o sebe že svoje myšlienky viem ovládať tak ako chcem ja ale v tomto prípade mi to nejde . A lieky su v mojom prípade vylúčene tabletku alebo nejaké prášky domna nikto nedostane . :-)

J111

No, ak už sa objavujú aj halucinácie, tak sa to má riešiť aj liekmi. Ja som mal diagnostikovanú najprv depresiu, potom obsesiu, napokon schizo.
Ja si osobne myslím, že som prekonal nejakú psychózu.

Fee

zdravim, mozte mi poradit ako sa spravat k cloveku na ktorom vam velmi zalezi, ktoremu chcete velmi pomoct ked trpi kompulzivnou obsesiou? dakujem vopred

lopta

k tym diagnozam- mne vo vsetkych papieroch od psychiatrov pise ze mam schizu, pricom mi vsetci hovoria ze som len depresivna, nic viac, takze pozri, je to fakt jedno co to je za diagnozu, dolezite su lieky alebo terapie-ak je to teda nieco vaznejsie.

t333

toto co opisujes je uplne normalne predsa.
kazdy mava obcas zlu naladu, negativne pocity.
to len psychiatri maju taku vadu, ze kazde ludske spravanie musia popisat ako nejaku odchylku prip. chorobu.
Keby si si presla zoznam psychodiagnoz tak prides na to, ze v podstate kazde ludske spravanie je nejakou psychickou poruchou. otazka je teda co je normalne, ked je skoro vsetko poruchou.
ine vysvetlenie je, ze nikto nie je nirmalny a kazdy ma nejaku psychoporuchu.

xxnn

Petra tvoje úvahy o diagnóze sú prehnané. Nesmieš sa škatuľkovať do diagnóz a zvlášť takých náročných. Tvojim problémom je to, že keď zažiješ niečo negatívne s blizkým človekom tak zneistiš a potom sa psychicky prepadáš. To je dosť prirodzené. My tak fungujeme, že keď máme úspech tak nám je OK sme posilnení a cítime sa dobre a keď sa stretneme s neúspechom tak sa prepadávame. Je potrebné u teba si aj neúspech akceptovať a čerpať psychickú energiu so sebaúcty a hodnoty seba. A vtedy sa dostaneš do rovnováhy a budeš sa cítiť dobre. Negatívne epizody sú tiež prirodzené a nikto sa im nemôže vyhnúť. Len vtedy pokiaľ nedostaneš podporu od priateľa alebo iného blízkeho človeka tak si ju musíš hľadať v sebe- v hodnote seba.

t333

tieto psychodiagnozy, to je komedia...
ked som si tak zbezne prechadzal ake psychodiagnozy existuju, tak mi doslo, ze kazdy jeden clovek ma minimalne jednu.
serte na to. nejde o ziadne poruchy ani choroby pokial nejde o nejaky extrem.

poipoi

pozor, pozor. sama si diagnozy neurcuj. mozes si tym narobit viac skody ako osohu. obsesia je nieco uplne ine. Ta defenicia, co si si nasla na nete mi skor pasuje na manicko-depresivnu poruchu. To, co opisujes ty, mi skor pasuje na pretrvavajuce afektivne poruchy alebo recidivujucu depresivnu poruchu. Ale takto je to tazko povedat. Najlepsie je navstivit psychologa.

bleee

Perta, psychozu urcite nemas, to by si tu len tak nepisala, ale niekte sa s nej liecila. Je to choroba, ktora je v akutnom stadiu velmi vyrazna, pricom choremu chyba nadhlad a kritickost nad nou. Tvoj problem je pravdepodobne v horsom zvladani emocne nabitych situacii. Nevies co mas vtedy robit, riesis ich placom. Mas teda problem, nie dusevnu chorobu. Skor nad analyzovanim roznych diagnoz by som sa na tvojom mieste zamerala na jeho riesenie. Skus vypozorovat, cim su si tie situacie podobne, co sa v nich opakuje. A pripravit sa na nich dopredu.