dvanástroník

poliewoocka

Nesteroidné antiflogistiká alebo nesteroidné protizápalové látky (skratka NSA, NSAID) sú látky s analgetickými, antipyretickými a protizápalovými účinkami - znižujú bolesť, horúčku a zápal. Prívlastok nesteroidný sa používa pre odlýšenie od steroidov, ktoré (spolu so širokým spektrom iných účinkov) majú podobné eikozanoidy-potláčajúce a protizápalové účinky. Nesteroidné antiflogistiká sú výnimočné tým, že nemajú narkotické účinky. Niekedy sú popisované ako nesteroidné protizápalové liečivá (alebo analgetiká). Nájznámejší príslušníci tejto skupiny sú acylpirín a ibuprofen. Paracetamol (acetaminofen) má zanedbateľné protizápalové účinky a preto nepatrí celkom presne do tejto skupiny.

Začínajúc rokom 1829, keď bola kyselina salicylová izolovaná z ľudového lieku, vŕbovej kôry, nesteroidné antiflogistiká sa stali dôležitou časťou farmakologickej liečby bolesti (pri nízkych dávkach) a zápalu (pri vysokých dávkach). Časť z popularity NSA je v tom, že na rozdiel od opioidov nemajú sedatívne účinky, ani nespôsobujú depresiu dychu a sú veľmi málo návykové. NSA však niesu bez vlastných problémov (pozri ďalej). Určité NSA ako ibuprofen a acylpirín získali povesť pomerne bezpečných liečiv a sú dostupné bez predpisu.

sara13

Dakujem polievoockaza rady, u mna dost prevazuje to korenenie, nefajcim, alkohol je uplne v norme. Tie nesteroidne antiflodistika su co?

poliewoocka

Je to dvanastnik-zaciatocna cast tenkeho creva.Duodenitida je jeho zapalove ochorenie. Je sposobena drazdenim steny dvanastnika najcastejsie bakteriou Helibacter pylori. Tazkosti sa vacsinou stupnuju po nesteroidných antiflogistikach, vysokej sekrecii kyseliny chlorovodíkovej v zaludku, alkohole, fajceni, korenistych jedlach,... Prejavuje sa priznakmi, ktore mozu napodobnovat vredovu chorobu.
Príznaky su:
bolesti brucha
pocit plnosti, nafukovania
krvacanie z creva
pocit na vracanie, vracanie
strata chuti do jedla
pripadne obstrukcia criev
Diagnostika :
anamneza
fyzikalne vysetrenie
endoskopia ( zmeny na stene dvanastnika – uzliky, zacervenanie, erozie -narusenie steny, nahlodanie,... )
Liecba :
vysadenie rizikovych faktorov (nesteroidne antiflogistika, alkohol, fajcenie,...)
blokatory molekul vodika(H2)-receptorov a blokatory protonovej pumpy, ktore pomahaju znizovat tvorbu kyseliny chlorovodikovej v zaludku.