Nízky vzrast syna

Príspevok v téme: Nízky vzrast syna
mariel

Rada by som sa poradila s niekým, kto ma skúsenosti s vyšetreniami na rastový hormón. Absolvovala som so synom jedno takéto vyšetrenie. Syn má 16 rokov a 4 mesiace, meria 157,5 cm, váži 50 kg, za posledný rok vyrástol len 1,5 cm. Predtým za 2 roky vyrástol cca do 14 cm. Podľa rontgenu má čiastočne uzavreté rastové štrbiny. 1x mu odobrali krv na endokrinológii a lekárka nás informovala, že hormonálne je syn v poriadku. Žiadne iné možnosti ani vyšetrenia nenavrhla. Na internete som čítala, (žiaľ nebolo tam podrobnejšie opísané), že vylučovanie rastového hormónu sa vyšetruje aj po podaní nejakej látky v 30-minútových intervaloch. Takéto vyšetrenie sme neabsolvovali. Ak niekto má v tomto smere nejakú skúsenosť, prosím o radu, či je dobré navštíviť iného lekára, prípadne aké vyšetrenia ešte absolvovať, či je syn skutočne v poriadku. Ďakujem.

maťo12345

Mariel pls mozem sa opytat ako to stvojím chlapcom dopadlo po tých 4 rokoch? Kolko meria lebo moj clapec ma podobne problemy.
Dakujem

mariel

To Ulabi: Si zlatá, že si mi to takto našla na internete. Z tých príznakov by mohol mať časté infekcie, bolesti brucha - zväčša, keď je chorý a nižší vzrast. V minulosti mu zistili reflux a aj sa liečil tabletkami a mal to neskôr v poriadku. Vtedy mu robili aj vyšetrenie na celiakiu, ale sa nepotvrdilo. Budem zisťovať aj týmto smerom ešte nejaké vyšetrenia. Ďakujem.

ulabi

kukla som do google a kusok som prekopirovala, je tam poznamka o malom vzraste...
V mladosti aj dospelosti
Celiakia sa môže prejaviť v každom veku. Typické symptómy nie sú v dospelosti také výrazné ako u detí. V detstve býva pri celiakii dominujúcim príznakom hnačka, ktorá je vo vyššom veku zriedkavejšia (ak sa vyskytuje, tak v epizódach). Dospelých častejšie trápi nafukovanie, škŕkanie v bruchu, pocit prelievania črevného obsahu, plynatosť, niekedy dokonca zápcha. V popredí môžu byť mimočrevné ťažkosti, hlavne slabosť a ľahká unaviteľnosť, pokles hmotnosti, nižší vzrast, bolesti brucha, kazivý chrup, mravčenie na dolných končatinách alebo ich opuchy z nedostatku bielkovín, kožné zmeny, časté infekcie dýchacích ciest, tzv. ústne kútiky.

ulabi

skus do Lubochne priamo zavolat alebo ak to nemas moc daleko sadni do vlaku a chod rovno za nejakym primarom a povedz, ze ta nechcu doporucit a ze nevies co mas robit, pripadne rovno zober aj dieta...ked ta posle prec, a mozno to vyjde.
a skus sa opytat aj na tu celiakiu. ja uz nemam kontakt na tu znamu, som v zahranici

mariel

Ďakujem všetkým za odpoveď.
To janka5: Štítna žľaza by to nemala byť, lebo z vyšetrení vyplýva, že hormonálne je v poriadku. Tie výsledky, ktoré som dokázala dešifrovať sú práve na štítnu žľazu. Neviem, ktorá skratka sa viaže práve k rastovému hormónu, za pomoci internetu som to nenašla. Preto tie pochybnosti.
To aljoska: Ďakujem za typ, už som zvažovala práve Ľubochňu, len musím zistiť, či sa tam môžem nejako nanominovať aj sama, alebo ma tam musí niekto doporučiť.

aljoska

Ja som mala so synom podobný problém.Najprv nám trvalo zo 3 roky,kým sme sa vobec dostali na endokrinologiu,lebo nás tam nechcela lekárka poslať.Potom som tam chodila do jeho 18 rokov.Tiež bol malý,zaostával vo výške asi 2 roky.Robili mu kadejaké vyšetrenia.Pamatám si,že musel isť ležať na oddelenie,neviem presne či to bol odber na rastový hormon,ale podstata bola v tom,že musel byť v klude a krv odoberali zavčasu ráno.A potom mu robili nejaký záťažový test,odobrali krv,potom sme 30 min.chodili hore-dole po schodoch a potom mu zasa brali krv.Ale on mal všetky hodnoty v poriadku,takže len dostatok vitamínov a spánku.Najviac podrástol v čase puberty.Nie je z neho "hora",ale aspon niečo podrástol.Neviem odkial ste,ale ja som s ním bola aj v Lubochni.Tam tiež ležal týžden,bol na celkovom vyšetrení.Je tam endokrinologický ústav s celoslovenskou posobnostou a sú tam dobrí odborníci.Mala by si tlačiť na doktorku,nech vás ešte pošle tam.

ulabi

najskor nemam s tym ziadne skusenosti, len par poznamok:
bud tvrda, precitaj si to este raz o tej metodike vysetreni, co si spominala a chod este raz aj s tym cosi niekde citala. Rastovy hormon je velmi drahy, a viem kedysi nejaky znami bombardovali poistovnu a pod, kym to dostali.
Ale este nieco, zase som mala jednu znamu, ktorej syn bol velmi maly a jemu az v niekedy az okolo 15 robili vysetrenie na celiakiu a vraj (udajne) tam tiez moze byt problem s rastom. Ta moja znama sa vtedy rozculovala, ze keby to vedeli skor..
pri celiakii organizmus netravi lepok, treba tam nejaku zvlastnu dietu, na ktoru ona potom dostavala nejaky priplatok.