MAMOGRAFIA

Príspevok v téme: MAMOGRAFIA
afagafa

Ahojte. Už dlho sa odhodlávam ísť na mamografiu. Počula som, aj od svojich známich, že prehliadka je bolestivá. Hlavne u žien s menšími prsiami. Mna prsia ešte pobolievajú z dôvodu, že mi ešte rastú a aj z antikoncepcie. Preto sa veľmi bojím. Mám 20 rokov. Vie mi niekto poradiť, ako to tam presne prebieha? Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

age44

soraja, moze ist na mamografiu aj pred styridsiatkou, ale len v odovodnenych pripadoch, ak je priamy vyskyt karcinomu prsnika v rodine, alebo ak je podozrenie na nadorove zmeny. inak mamografia nie je sucastou preventivy do 40. roku. totiz mamografia sama o sebe moze mat aj vplyv na vznik chorobnych zmien v prsnej zlaze. jednak pre velky tlak a jednak pre ionizujuce ziarenie. u mladsich zien sa preto uprednostnuje palpacne a usg vysetrenie.
ano, aj ja poznam pripad zo svojho okolia, ked zena po dvadsiatke dokonca zomrela po rakovine prsnika.

jelenica

Ja som tiez pocula ze to velmi boli,vraj sa prsnik silno stlaci a je to na nevydrzanie.je to pravda? ako dlho to vysetrenie trva?

Soraja

preco by nemohla ist na mamografiu? myslim, ze to nie je zle. sesterka mala nador na prsniku ako 23!!! rocna. Takze nemyslim si, ze je to vysetrenie vylucne len pre zeny po 40. Ohrozene sme vsetky. Choroba si nevybera podla veku!

janka

Ja som nedávno absolvovala mamogr.vyšetrenie. Tiež som sa bála,lebo som počula,že to bolí. Na počudovanie to brebehlo bez bolesti,takže v budúcnosti sa už tohto vyšetrenia nebudem obávať