mam strach o priatela..:(

klára21

Laastovička, máš úplnú pravdu, nič netreba nechať na náhodu a radšej všetko riešiť v začiatkoch, aby nebolo neskoro.Tak niečo vymysli, aby si ho popohnala k lekárovi. Ináč, môj manžel nezvykne mať enormný tlak, ale lieky už berie a asi bude stále.O.i. pije alkohol? Keď tvrdý, tak biely znižuje tlak a koňaky a tak, rozširujú cievy a zvyšujú tlak, tak isto zvyšuje tlak aj červené víno(myslím) Nuž, ale najlepšie je - nepiť.

laastovicka

klara nie vobec nema taky tlak ako som napisala..to bol len priklad..len som chcela poukazat ze ludia by mali robit nieco skor a nie riesit to az potom keby sa im pritrafilo mat takyto nehorazny tlak ;)

klára21

LAastovička, ahoj, len teraz som sa dostala k PC, nuž môj manžel mal 180/90 a už bol"vysratý" z toho a sám pobehol k lekárovi. Odvtedy berie každé ráno lieky, ale niektoré mu nerobili dobre, takže ich aj menil. Keď má tvoj priateľ taký tlak, ako píšeš, to je fakt vysoký a nejako ho donúť ísť k lekárovi, však za to nič nedá. Nejako ho postraš, ale zase nie veľmi, aby náhodou neskolaboval. Myslím tým, že keď nepôjde k lekárovi, tak... čo ja viem čo..., držím ti palce. Musím bežať do kuchyne, asi mi niečo prihorelo, Potom sa ešte ozvem, papá

laastovicka

este spolu nezijeme..takze buhuzial nemozem korigovat jeho stravu..No ja praveze nechcem aby to doslo tak daleko ze to budeme riesit az kebyze mu je nedajboye zle (co sa nikdy nestane!!!!)..Bo ked uz cloveku byva kvoli nejakej chorobe zle..vtedy je uz naozaj zle a uz vacsinou prilis neskoro..Clovek ktory sa dostane do stavu ked ma tlak 200 na 110 a az vtedy mu zacne byvat zle a vtedy to zacne riesit a yvlast mlady clovek moc nemam sancu ze sa dozije 80tky alebo co len 60tky..Preto si myslim ze je dobre ked si clovek sa clovek zaobera zdravim uz pri zaciatkoch nejakeho problemu lebo vtedy ho moze aj uplne vyliecit..napravit..ale neskor uz len velmi tazko.. Preto tie moje obavy.. A tvoj manzel ma aky tlak..ak sa mozem opytat..?

klára21

laastovička, tak sa o neho neboj, keby mu bolo zle, určite pôjde aj sám k lekárovi. Vieš, tak sa hovorí, že čím viac myslíme na nejakú chorobu, tým viac si ju privolávame, No, ja tu radím, a sama som taká.Ale ak mu varíš, tak sa snaž menej variť vyprážané jedlá,skôr dusené a hydinu, ryby a tak. Nuž, zase radím a môj manžel zje všetko, čo navarím a veru, že aj vyprážané jedlá, Lebo čo vždy vymyslieť? Tak sa Lastovička neboj o neho,

laastovicka

nakolko aj jeho tatko chodi cerveny jak cvikla..tiplo by som ze maju v rodine nabeh na vysoky tlak..preto ten stres z mojej strany..A tym vedenim som myslela ze u nas doma ma viedli..chod k zubarovi, na preventivnu prehliadku, nejedz mastne jedla,..proste davat si pozor na zdravie aj nejakou prevenciou a u nich nie..

laastovicka

on ma kartu aj svojho lekara, vsetko ok..a nebyva mu zle..nema ziadne zdtavotne problemy, nepotrebuje lieky..zase take zle to chvalabohu nie je..len pri jednom vysetreni mu nahodou zistili zvyseny tlak..nie nejako extremne skor na hranici..takze ziadna tragedia a lieky..ja sa iba obavam aby to neslo hore.. (ten tlak)

klára21

Laastovička, chceš tým povedať, že nie je evidovaný, nemá zdravotnú kartu a tak? Nemáš nejakého priateľa(ku) v oblasti zdravotníctva, aby si sa poradila, a trebárs dala vypísať lieky na teba? Lenže to je dosť nebezpečné, on musí ísť na vyšetrenie, pretože každý je iný a pre každého je iný liek dobrý. Podľa mňa, keď mu bude nevoľno, zajdi s ním (akože)na prechádzku, a potom to nasmeruj na pohotovosť, že keď ste už tak blízko, tak skočíte k lekárovi. Musíš ho presvedčiť, a potom na pohotovosti dostane doporučenie na odb.vyšetrenie, resp. možno ho pošlú na interné a všade predlož tvoju kartu. A je nejaký problém vybaviť kartu poistenca? Nemusíš odpovedať, keď nechceš, ale všetko sa dá, keď sa chce. Možno by si to mohla aj ty vybaviť.Skôr v tých menších poisťovniach(Apollo, Dôvera) Neboj sa o neho! Iste je tvrdohlavý...viem si predstaviť.

laastovicka

No on jednak nikdy nebol doma vedeny aby sa staral o zdravie..a jednak ked ma z niecoho strach..tak si to nechce pripustit..to tak v sebe vytesni..

laastovicka

dakujem klara..no tlakomer som mu uy kupila..sice nie uplne "ten stopercentny"je tam nejakych pat dielikov hore dolu odchylka..ale funguje..Priatelovi som s nim zacala merat tlak..zatial ho mame iba tyzden..ale on aj tak tvrdi ze raz ten tlakomer mera zle..raz ho mal zvyseny preto ze sa pohol..potom preto ze mal stres..nechce si to priznat..Kupila som mu cesnakove tabletky..lenze mu z nich bolo zle..tak ich neuziva..Mam o neho strach..nechcem aby v 30tke dostal infarkt..