Strach zo strachu??

Príspevok v téme: Strach zo strachu??
strachyna

Ahojte. Zacalo to asi pred rokom na dovolenke. Moj problem je nasledovny:

- ked som v dave ludi, schyti ma pocit odpadnutia
- ako keby mi hlava chcela explodovat
- citim hrozne horko a tocenie hlavy
- v kazdom pripade potrebujem ist na vzduch (takze posedenie si v restauracii pri dobrom obede je u mna vylucene)
- mam pocity na zvracanie, ale najma najhorsie su tie pocity na odpadnutie (musim si sadnut, aby som to trosku predychala)

Neviem to presne definovat, ale vzdy sa bojim toho, ze pride opat takyto stav. Uz akokeby som si vsugerovala, ze mi dojde "zle".

Mám akoby strach z
- uzavretych priestorov (obchodne domy, a podobne), pretoze tu mam nedostatok cerstveho vzduchu
- cestovania (dokonca i pri ceste v aute na mna dochadzaju tieto pocity).

Taktiez by som mohla povedat, ze sa bojim toho, ze odpadnem v dave ludi, a tym budem stredobodom pozornosti. Preto radsej nevyhladavam miesta, kde je mnoho ludi. Prisudzovala som to aj tomu, ze ked som bola mala, bola som na ZS sikanovana. Dost sa to odzrkadlilo na mojej psychike.

Myslite si, ze by som mala navstivit psychiatra? Nema niekto podobnu "traumu" ako ja?

Dakujem.

lea

mozno su tieto problemy podmienene funkcnou poruchou. aj ja som zacala mat taketo stavy, najhorsie je to v preplnenych priestoroch a pri cestovani, hroza. vsetci to pripisovali psychike, vsak na tu je najlahsie vsetko zhodit. az ked sa mi to zacalo stavat doma, zistilo sa, ze ide o poruchu rovnovazneho aparatu vo vnutornom uchu - preplnene priestory ma iritovali, pretoze sa tam vsetko hybe a nedokazem pritom zachovat rovnovahu tela, hlavne vzpriamenu polohu. neviem, ci to u teba nie je ine, ale skus sa nad tym zamysliet

gabo77

mozno nieco na podobne trapi aj mna no urcite nie az v takto velmi. ja by som urcite odporucil navstevu psychologa... urcite s navstevou neoddaluj, aby ti jednoducho pomohol co najskor doslova "rozburat to zle co je v tebe"

pre strachyna

no ved o to ide, že si to sama privoláš, musíš sa naučiť ovládať svoje myšlienky, myslieť na niečo pozitívne, vyhadzovať z hlavy negat. ked príde, tak na vzduch, dýchať, a tvrdiť si že sa nič nedeje, len mozog sa s tebou zahráva, že všetko je ok. musíš sa podržať a podporiť... viem o čom píšem:-)

strachyna

to strachyna: to ani nie. Ja mam jednoducho akokeby strach prave z toho odpadnutia, mdloby - zacnem na to mysliet a potom to pride. Nemavam to dlhodobo. Ale pritom som nikdy neodpadla. Tak ja neviem co sa to so mnou stalo. Ako som pisala - ked som bola mala, mala som problemy na skole. Ked som so skolou prestala, chvilu to trvalo, kym som sa dostala do normalneho zivota. Potom stredna skola v pohode. No a teraz, ako keby to nieco spustilo (mozno stres??)...ale po nejakom case to opat prejde, a potom opat spusti, a takto to je stale.

martin242

Pravdepodobne trpíš klaustrofóbiou, poprípade máš nejaký podmienený pocit strachu, keď si v spoločnosti a ako vravíš, môže to byť svyvolané šikanovaním.
V tomto by Ti mohol pomôcť partner, poprípade psychológ, netreba sa báť návštevy, je to lekár ako každý iný.

to strachyna

a ked ti to zacalo 1krat nebolo to nahodou z toho ze sa bojis ludi-socialna fobia,citis sa nesvoja,nesebavedoma a potom sa na to velmi sustredis,sa ti zda ze kazdy na teba pozera,ludia su cudni a vtedy ti je na odpadnutie?

a.

ahoj, strachyňa

poznam, čo prežívaš, ...z vlastnej skusenosti
patri do medzi depresie, treba s tym niečo robiť čo najskôr, lebo ťa to prevalcuje. mńa to dostalo do ešte vážnejsích stavov, a liečenie trvalo dlho. neboj, to prejde, ale musiš to liečiť a trvá to istý čas. na začiatku lečby sa ti to môže ešte aj zhoršiť, tzv. reverz choroby, ale postupne to odíde. takze, mas dve možnosti liečby. 1/ pôjdeš za dobrým psychiatrom, alebo skúsiš to naturálne, napr. Bachovými kvapkami. keď chceš odo mňa viac informácii, daj mi tvoj mail, ozvem sa. ciao, a.

katka26

no nie som ziaden odbornik, radit sa neodvazim, no vyzera to na nejaky druh fobie, urcite by si mala ist navstivit nejakeho odbornika, on ti povie najlepsie co to je, nenechavaj to len tak, lebo tieto stavy podla mna nie su v poriadku, treba hladat pricinu tvojho strachu