zivotny styl a zdravie buduceho babätka

mony007

dobry den vam zelam, zacala som citat vase komentare mna by zaujimalo do akej miery strava muza ovplyvnuje celkove buduce zdravie dietata, co si myslite?

jablonka

ano, velky vplyv na zdravie este nenarodeneho dietata ma prostredie, v ktorom sa pohybujeme. existuje mnozstvo latok, ktore su mutagenne alebo teratogenne - teda sposobuju mutacie genov u rodicov, pricom u nich samych sa ako choroba neprejavia, alebo v druhom pripade sposobuju malformacie u plodu. a to je zamorenie ovzdusia, vody a ciastocne aj potravin, ktore prijimame. toto ovplyvnit velmi nemozeme. co vsak ovplyvnit vieme, je dodrziavat urcite zasady pri splodeni potomstva - u muza vyhybat sa alkoholu, cigaretama inym noxam cca 2 az 3 mesiace pred oplodnenim, a u zeny hlavne od oplodnenia. fajcenie je naozaj velmi skodlive tym, ze sa deti matiek fajciarok rodia predcasne. a kazdy tyzden narodenia pred terminom je vlastne na skodu, pretoze dietatko nie je vyvinute dostatocne, do vacsej, alebo mensej miery.

evitka001

ja som celé tehotenstvo a aj pred tým žila zdravo nepila, nefajčila som, manžel tak isto a syn sa narodil s vrodenou vadou, nie genetickou. Genetické vady nijako nesúvisia so životným štýlom, to čo máš v génoch fajčením či nefajčením neovplyvníš. Ovplyvniť životným štýlom sa dajú len vrodené vady. A v našom prípade sme ich neovplyvnili ani zdravým životným štýlom. Keď sme sa pýtali prečo má syn takú poruchu lekárov, povedali, že keby vedeli, už by v USA za to dostávali doláre. Takže genetická porucha to nie je ale všimli sme si že s touto poruchou je veľa detí s TN kraja, len s našej obce sú to 4. A všimli si to aj lekári v BA, kde syna operovali.Takže to bude v niečom inom. Len ešte nikto nevie v čom. P.s. celé tehotenstvo prebiehalo bezproblémovo, výsledky boli vždy ok aj ultrazvuky.

leah

Podrobne cisla a statistiky nepoznam, nezaujimam sa o taketo veci, kedze ako som pisala, som z usporiadanej rodiny a v dedine som nebyvala. Ak mas zaujem o tieto udaje, tak si ich najdi, urcite je ich dost. Prenecham to tebe. Mrzi ma, co sa ti stalo a nikoho nechcem strasit. Plakat kvoli mne nemusis, zijem vo viac nez dobrej stvrti v USA s milujucim manzelom.

pedro

Leah, fakt neviem, o co ide. Ten -pan- ma znasilnil, sedi za to v base. Som z veznej dediny, je tu mnoho alkoholikov. Ja sa vymykam z priemeru, pretoze som blbca udala; zjavne nevies, ako to na mnohych dedinach funguje. Neverim, ze nepoznas ani jedneho cloveka, co ma problem s alkoholom.
Ja nepijem.
Maja, urcite to nie je idealne, ak je muz alkoholik, ale dolezitejsia je matka. Leah, neviem, aky vyznam ma, ze ju strasis. V skutocnosti alkoholizmus otca malo ovplyvni dieta. Maximalne moze mat slabu volu po otcovi, ale inak - bude zdrave. Povedz skutocne cislo - v kolkych pripadoch, ze bolo dieta splodene alkoholikom, ide o postihnuteho jedinca? Dolezite je, aby si sa dietatku venovala (uz aj v tehotenstve sa setrit, snazit sa mysliet pozitivne, neplakat, nech sa stalo, co sa stalo, venovat sa mu naplno v batolivom veku a samozrejme aj v starsom...).
Ach, Leah. Rozplakala si ma.

mirka ff

v nasej ani v manzelovej rodine sa nevyskytuju ziadne geneticke chyby.myslim ze alkoholizmus muza nieje az taky podstatny i ked urcite moze niako zavazit,skor si myslim ze nie je taky plodny ako nealkoholik

leah

pedro, nezblaznila som sa, skor mi zaskocilo, ked som si precitala tvoj komentar, ze mas krasne zdrave dieta s alkoholikom. Boze, neviem, co ta primalo nechat "si spravit" dieta od takeho chlapa, ale je to strasne, lutujem to chuda. A este aj poznas x ludi alkoholikov...No prepac, ale ja som normalna, manzel je absolutny albstinent a nefajciar, rovnako ako ocko a cely zvysok nasej rodiny, ja som v zivote nebola v styku s takymito ludmi a ked sa este tito jedinci mnozia, je mi z toho do placu. Skor sa spytaj sama seba, ci si sa nezblaznila. Nezabudni si s tym ozranom naplanovat aj prirastok.

pedro

maja nerob si starosti, mam krasne zdrave dietatko s alkoholikom. omnoho viac zalezi na tebe - ked sa budes chovat zodpovedne v tehotenstve a nasledne aj pri kojeni, urcite bude vsetko v poriadku. leah - ty si sa zblaznila? co ju strasis? poznam x ludi, ktorych otcovia su odjakziva alkoholici a vsetci su zdravi! ani som nepocula, ze by pijanstvo otca nejako narusilo dieta!!! bud aspon trochu emapticka. nezavádzaj! ked, tak hod statistiku, ale nestraš!

leah

mirka ff, prajem ti z celeho srdca zdrave baculkate babatko:) Rizikova skupina kvoli veku...Sestra rodila ako 36 rocna (druhe dieta) a tiez bola kvoli tomu rizikovka, pred pocatim sli na gen. testy a bolo to ok, amniocentezu si ani nedala robit...Mamka ma porodila ako 37 rocna (tretie dieta), babka rodila ako 45 rocna...Takze asi tolko k tomu veku. Ked je zena zdrava a v rodinach nie su ziadne gen. defekty, nema byt preco problem. Ja sa chystam porodit svoje prve (mozno jedine) dieta v 34ke, tak to budem uz asi starozitnost. Haha.