Ako odstranit kliesta?

Cindy35

orol, myslim, ze kazdy by sa mal vyjadrovat k temam, ktorym rozumie

neviem cim som ja sirila paniku, ked poviem ze ked sa objavi flak- erytroma migrans, treba brat 6 tyzdnov antibiotika. to je holy fakt, ktory lekari ignoruju.

ako uvadzas ze na Slovensku je kazdy rok 500 novych pripadov je nezmysel vzhladom na to, ze nakazene su celkovo podla odhadov 3 percenta obyvatelstva.

ohladom liecitelnosti boreliozy - v chronickom stadiu je otazna, aspon lekari ktori s nou pracuju, hovoria o bezpriznakovych pacientoch, nie vyliecenych

orol

čerpal som z materiálov virologického ústavu SAV (BA) RNDr. J. Řeháčka RrSc, z net zdrojov a vlastných

Dodatok:

-cesnakové tabletky povinne uzivaju lesni robotnici vo Svedsku proti kliestom

-funguje to výborne, mam to par rokov odskusane !

orol

Čítal som toto:
Na prisatého kliešťa dáme malý poskladaný chumáčik navlhčenej vaty ( navlhčený v slabom mydlovom roztoku) a takmer hermeticky zalepíme leukoplastom ( do kríža ).

Zhruba po 15-20 min odlepíme a kliešť by mal byť vo vate. Pokiaľ nie, pokus ešte opakujeme 1x, prípadne 2x.

Ak sa toto ani pri opakovaní nepodarí ( kliešť nie je vo vate ), dokážeme aspoň to, že kliešť je už skoro na vrchu, čiže ho úplne ľahko odstránime.

Miesto vydezinfikujeme hlbkovou dezinfekciou

orol

Podľa dostupných zdrojov zo 650 známych druhov kliešťov bolo zistených u nás (SR) 17 druhov, z ktorých asi 6 napáda hospodárske a iné zvieratá. Z nich najvýznamnejší je kliešť obyčajný ( IXODES RICINUS L.), ktorý má široké spektrum hostiteľov a je u nás jediným druhom intenzívne napádajúcim i človeka. U nás voľne žije približne do výšky 800 m n. m . Aktívnym sa stáva pri teplote asi 10 stupňov C. Tento prenáša priamo na človeka pôvodcov tkzv. Lymskej choroby a kliešťovej encefalitídy. Novo je zistená vedcami aj ďalšia choroba baktériou Anaplazmóza.

Touto chorobou je údajne nakazený zhruba každý dvadsiaty kliešť.

Aj keď nie je nakazený každý kliešť, odhaduje sa, že v SR na LB každoročne ochorie asi 500 osôb.

LB je infekčné epidemické ochorenie s komplexom rôznych symptónov v troch štádiách. I keď na LB údajne vakcína ešte neexistuje, lieči sa antibiotikami ( čím skôr, tým lepšie ). Pri KE ochorenie môže prebiehať v dvoch štádiách. Liečba pozostáva okrem podporných liekov antibiotikami ( proti prípadnej bakteriálnej infekcii ).

Ako sa chrániť proti kliešťom?
Aktívne: Očkovaním ( očkuje sa trikrát v jednotlivých časových odstupoch )
Pasívne: Zvýšiť dávku vitamínu B1 ( Thiamín )
Konzumácia cesnaku, prípadne cesnakových tabliet
Repelentné prípravky ( aj isté druhy kozmet. Prípravkov )
Urobiť odvar z rozmarínu s pridaním octu ( natierať )
Hrebíčkový olej ( údajne výborný hlavne proti komárom )
Nosiť svetlé oblečenie ( nohavice zasunuté v ponožkách, dlhé rukávy – zapnuté

Po každom návrate riadne vyprášiť oblečenie! ( nie doma ) a pred sprchovaním DOKLADNE POPREZERAŤ CELÉ TELO! Pred týmto je dobré poznať a hlavne zapamätať si všetky materské znamienka na tele, čo uľahčí identifikáciu prípadného kliešťa. V prípade podozrenia vyhľadať lekára, prípadne si kliešťa vybrať opatrne a odborne sám.

orol

Nie je potrebne a ani ziaduce tu robit paniku ci "davovu psychozu" ( cest vynimkam )

ako lekar vybera kliesta ??

prosim o odpoved

Cindy35

da sa ockovat iba proti encefalitide, proti borelioze nie.
vakcina uz existuje, ale iba pre psy, pre ludi sa im ju z nejakych dovodov neoplati schvalit. co je skoda, lebo je to hnusna choroba

z vlastnej skusenosti radim davat na kliestov velky pozor a ak sa vytvori flak, brat antibiotika 6 tyzdnov. inak mate boreliozu ako spolocnicku na cely zivot. skoda ze lekari to maju v pazi, kedze je to chronicka choroba

Annie2

Na vyťahovanie kliešťov požívajte toto www.zoohit.sk
Je to jednoduché, rýchle a maximálne bezpečné. Ja si to neviem vynachváliť, požívam to na psa, ale je to perfektné!

harbulačka

včera som si našla kliešť a vybrali mi to ale mam tam nadalej nie čo čierneho a teraz neviem či je to krv alebo ešte kľiešť mam ho v zadu na drieku