MATURITA 2009

Príspevok v téme: MATURITA 2009
žuli

čauky lidi, chcela by som sa vás spýtať na jednu vec. Tí ktorí máte deti skolopovinné, alebo aj vy budúci maturanti, popr ľudia ktorý majú so školstvom čo to do činenia, ste už určite počuli a novom školskom zákone. okrem iného sa tam upravujú aj maturity. tento nový škoský zákon mi DOVOĽUJE maturovat LEN z jedného cudzieho jazyka, čo ma vzhľadom na to že chodím na jazykový gympel dosť pobúrilo, keďže som chcela od prvého ročníka maturovať z AJ aj NJ a tak som na sebe drela aby som vedele čo najviac. no a teraz hopla, musím si vybrať niečo čo ma nezaujíma. Avšak babka, je učitelka na gymnáziu v Žiline, a tá mi vravela že tento zákon platí až od minuloročných druhákov a prvákov, čiže mňa by sa týkať nemal. tak som si výdýchla. no a dnes, surfujem internetom a narazila som na termíny písomnych matúr. angličtina, nemčina, francúzština, španielčina, ruština taliančina- všetko v jeden deň - 18.3.2009. tak sakra ako to je? a ešte by ma zaujímalo ktorý blbem mi doslova ZAKAZUJE maturovať z dvoch jazykov. viete mrzí ma to, lebo mňa take veci ako geo, dej, fyz, mat vážne nebaví, a myslím že sa to týka viacerých študentov...

erika37

ja chodím na hotelovku,kde sú jazyky velmi doležité, budem maturovat až budúci rok,ale zaujímam sa o to už teraz a v našej škole nám proste tvrdia že je na to zákon a že z 2jazykov jednoducho maturovat nemožem,ide tam len o to,že našim profesorom sa nechce vyplnit pár papierov,aby nám to umožnili,trvdia že nikto nemože maturovat z 2cudzích jazykov na celom slovensku...no viem že to tak nie je,len neviem,ako si to mám vybavit,myslíte,že je možné aby som si spravila maturu z druhého jazyka v inej škole,kde sú viac ochotný ako u nás?

palkkko

je to jednoduche : Maturovat z dvoch jazykov je mozne, pricom ale robite externu a pisomnu internu cast len z jedneho predmetu. Z druheho musite ist teda maturovat z urovne B1(B) a ostava vam tak len ustna cast internej casti.

Nikde som nenasiel zdovodnenie tohoto bodu. A co sa tyka prihlasok na vs : pre vsetkych su pravidla rovnake takze sa netreba bat, ze ach teraz budem mat hodnoteny len jeden profilovy predmet, lebo to tak budu mat VSETCI. V zahranici to moze byt problem...

to ariadna

uroven povinneho jazyka si vybrat mozes. su na vyber dve urovne B1 ( co je doterajsie B) a B2( co je zas A). uroven si nemozes vybrat len z volitelneho predmetu, aj je to cudzi jazyk, z toho maturujes na urovni B1. dufam ze ma chapes :)

ariadna

jasne jasne...to uz vieme...len ma stve, ze nemozem si vybrat uroven ked mam len 1 jazyk... ja som chcela ist rozhodne z B formy maturovat a teraz budem mat tu tazsiu uroven... len dufam, ze to prisposobia vsetkym a nebude to take hrozne...

marus34

Maturovat mozete z dvoch cudzich jazykov. Jeden, ktory je povinný, ma aj externu cast a zo skupiny volitelnych predmetov si predsa mozete vybrat dalsi cudzi jazyk, ale ten uz nebude mat pisomnu cast, budete z neho maturovat len ustnou formou.

lus

he jasne ze newadi aspon budem ina :)
ale nie mne je to osobne jedno len ide o to ze ten druhy jazyk som si chcela dat hlawne kwoli tomu aby mi pomohol na wysku a nie som si w nom taka ista takze musim este nejake doucka poriesit preto chcem vediet ze co mam teraz robit ci sa mi to oplati abo nhe resp teda ci mozem ..no wed uwidiem..ale dakujeeem :)

moniqa87

to nevadi, ze budes vynimka, ucitelia ti musia vediet poradit aj ked budes vynimka a nahradny temin by ti vadil? neboj vsetko bude ok, pockaj do zajtra....

lus

ale potom treba robit pisomne w nahradnom termine ze?
no newiem ci sa na nasej skole toho wiacej dozwiem bo u nas chce ist wacsina len z jedneho jazyka na nasej skole to staci ja budem asi jedna z mala wynimiek.

lus

zdrawim,ja idem tiez tento rok maturowat a ako uz teraz ziram ake weci sa dozwedam,ako ja uwazujem ze pojdem z dwoch jazykow maturowat ale no ako citam asi si to budem musiet zase rozmysliet len mi nejde do hlawy ze napr na uk odbor prekladtelsvo tlmocnictvo su napisane profilove maturitne predmety a su tam wacsinou dwa jazyky ako anglina nemina,anglina spanina a to co potom ked mozme ist len z jedneho ???musi sa to dat nejak aspon ze ten druhy dobrovolny nie??