Varenie

Príspevok v téme: Varenie
rone

Zdravim,
mam len jednoduchy dotaz:

Ked si uvarim trebars zemiaky v supke a vylejem vodu tak s nou vylejem i vecsinu zivin zo zemiakov, nie? Takze pokial chcem jest vyzivne jedlo mal by som varit asi viac polievok, nie? Alebo sa mi stejne pri vareni vecsina zivin teplotou znici?

A druha otazka je ohladom cesnaku. Potreboval by som ho jest kvoli srdcu ale je to vylozene antispolocenske jedlo. Rozmyslal som, ze by som ho tiez mohol pridavat do polievky. Ak by ziviny ostali vo vode tak obidem neprijemny pach z ust, nie? Ale neznicia sa tie najdolezitejsie ziviny?

Diky za odpovede.

sandra 5

Ked sa varia zemiaky tak sa varením vyluhuje jedovatý alkaloid solanín, ktorý sa nachádza v šupke al, v kličkoch . Preto sa táto voda zlieva. Vitamíny zostávaju v zemiakoch, vyplavuju sa len v tedy, ked sa varia v slanej vode.

[zruseny12]

roni,varim aj cesnakovu omacku a tiez do nej pridavam, cesnak az po uvareni...ked omacku odstavim...aj chrenovu omacku tak varim...

[zruseny12]

rone
ked varis zemiaky v supke vit.a moner.v nich ostanu...supka tomu zabrani aby sa vyvarili/olupane zemiaky skor stracaju vit.a miner.ked sa varia...

a ked chces jest cesnek tak ja varim cesnekovu polievku a cesnek davam na koniec surovy,ktory sa uz nevari,takze nic nestrati...a zapach z ist a zaludka odtranis ked vypijes pohar mlieka...ale mne sa to neosvedcilo,len som to niekde citala.../ak nechces jest cesnek koli zapachu su aj cesnekove tablety,ale urcite cerstvi cesnek je 100xlepsi ako sa napchavat tabletami.../

mira

Varením sa do vody vyplavia minerálne látky. Preto vodu z varenia zeleniny využijeme na polievku a vopred ju mierne osolíme. Varením sa ničia vitamíny, ale až po dlhšom čase varenia, preto zaradíme do jedálnička okrem varených aj blanšírované, naparené, kvasené a surové zeleniny. Varené nám uľahčia trávenie, preto ich nezavrhujeme.

sansara

Ahoj rone..

Istý čas som aj Ja užívala cesnáčik..a riešila som to tak - že som jednoducho ošúpaný cesnak v celosti prehltla ako tabletku a zapila tekutinou :-)
Je to jednoduché a zároveň účinné...a hlavne sa z Teba nebude šíriť cesnakový "smradík" :-))

No a čo sa týka prípravy jedla, aby si si v ňom zachoval čo najviac vitamínov - tak zrejme najvhodnejšie bude pre Teba príprava jedál na pare, prípadne rýchle orestovanie (kvalitná panvica + olivový základ) a následná konzumácia..

poliewoocka

A co tak zemiaky na pare? Ak ich ale robis na salat a pod. a musis vodu zlievat, ked varis v supke, snaz sa dat co najmenej vody, aby si vela zlievat nemusel. Ziviny sa, bohuzial, v istom mnozstve odplavia. A co cesnak? Vhodna j aj cesnakova natierka, ja ho davam do ryze a vacsiny jedal.Toho zapachu sa zbavis ak, ze si nechas v ustach rozpustit kusok horkej cokolady:)